Vil den nye boligsalgsrapporten påvirke boligsalget?
Vil den nye boligsalgsrapporten påvirke boligsalget? Bilde: Getty Images

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Kjøp og salg av bolig

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her. 

Fagorganisasjonene Eiendom Norge, Norges Takseringsforbund, Nito takst og Norges Eiendomsmeglerforbund ble i fjor enige om å ha boligrapport som en standard ved salg. Det blir ikke lovpålagt, så det kan ikke kreves av selger. 

- Jeg tror allikevel de fleste selgere vil benytte dette tilbudet. Et slikt dokument vil skape en trygghet hos kjøper og gjør boligsalget lettere, forteller Tormod Boldvik, styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund. 

Dyrere med boligsalgsrapport

Til forskjell fra en vanlig takstrapport vil denne være mye grundigere. Den vil kontrollere alt arbeid utført i hjemmet, bygningselementene og alt annet teknisk. Sjekklisten er lang og vil i følge Boldvik være til fordel for både selger og kjøper.

Boligsalgsrapporten vil koste mer enn en vanlig takst. Prisene er fra 8750 til 11 250 kroner. Til sammenligning ligger en vanlig takst på mellom tre og seks tusen.

- Dette er noe vi lenge har ønsket oss. På landsmøtet i 2012 kom vi med et ønske om en bedret tilstandsanalyse, sier Boldvik

Skuffet Forbrukerrådet

- Vi håpte at rapporten ville bli obligatorisk, slik Norges Eiendomsmeglerforbund lovte for to år siden. Det ble den altså ikke, sier Thomas Bartholdsen, boligekspert i Forbrukerrådet. 

Pressebilde Thomas Bartholdsen
Thomas Bartholdsen, boligekspert i Forbrukerrådet. Foto: Pressebilde.

Forbrukerrådet har observert et utrygt boligmarked de siste årene. Boligenes tilstand blir dårlig opplyst og fører ofte til tvistesaker i etterkant av salg. En slik rapport skal minske risikoen for et dårlig kjøp, og vil sette selger i et godt syn. 

- Jeg tror at dårligere boliger vil få en "riktigere" pris, og at godt bevarte boliger vil få mer igjen, forteller Bartholdsen.

Boligsalgsrapport - bedre enn takst?

5 tips for et enklere boligsalg:

  1. Sørg for å ha en god dokumentasjon. Blant annet vil boligsalgsrapporten skape en trygghet for kjøper.

  2. Rydd, dekorer og gjør hjemmet innbydende.

  3. Gjør ferdig de små tingene. De fleste av oss har lister vi skulle satt opp eller en manglende flis. Få de på plass.

  4. Bruk en god megler. Megleren skal tiltrekke flest kjøpere og være imøtekommende.

  5. Sist, men ikke minst en god markedsføring. Skill deg ut! 

 

5. januar 2015

Mer om Kjøp og salg av bolig

10 gode råd for et godt boligsalg

Kjøp og salg av bolig Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Kjøp og salg av bolig Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Dette koster hytta

Kjøp og salg av bolig Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Når boligen "selges som den er"

Kjøp og salg av bolig Hva betyr det at en bolig selges som den er, og hva innebærer det for rettighetene dine som kjøper?

Ikke kast bort millioner på boligkjøpet

Kjøp og salg av bolig Et dårlig boligkjøp kan koste deg dyrt. Men det er mulig å sikre seg.

Kjøp av hytte

Kjøp og salg av bolig Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengen...

Slik får du skreddersydd ferdighus

Kjøp og salg av bolig Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Nordmenn vil ha murhus

Kjøp og salg av bolig Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

Begreper for boligers størrelse

Kjøp og salg av bolig Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler...

Nyttige tips ved salg av bolig

Kjøp og salg av bolig I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Klage på huskjøp : Bollene stekes skjevt

Kjøp og salg av bolig Oslo (NW): Mange boligkjøpere har svært urealistiske forventninger til hva eierskifteforsikringen dekker, viser klagelisten.

Alt om boareal

Kjøp og salg av bolig Alt du trenger å vite om boareal!

Feriebolig i Marokko

Kjøp og salg av bolig Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Tradisjonsrik hytte - i eventyrets rike

Kjøp og salg av bolig Familien falt for hytta bygget i Soria Morias rike på Gaustablikk, i jakten på det beste skiterrenget. Hytta er ny og moderne, men bygget på gamle...

Hytteidyll ved Gålå

Kjøp og salg av bolig Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.