Vil den nye boligsalgsrapporten påvirke boligsalget?
Vil den nye boligsalgsrapporten påvirke boligsalget? Bilde: Getty Images

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Kjøp og salg av bolig

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her. 

Fagorganisasjonene Eiendom Norge, Norges Takseringsforbund, Nito takst og Norges Eiendomsmeglerforbund ble i fjor enige om å ha boligrapport som en standard ved salg. Det blir ikke lovpålagt, så det kan ikke kreves av selger. 

- Jeg tror allikevel de fleste selgere vil benytte dette tilbudet. Et slikt dokument vil skape en trygghet hos kjøper og gjør boligsalget lettere, forteller Tormod Boldvik, styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund. 

Dyrere med boligsalgsrapport

Til forskjell fra en vanlig takstrapport vil denne være mye grundigere. Den vil kontrollere alt arbeid utført i hjemmet, bygningselementene og alt annet teknisk. Sjekklisten er lang og vil i følge Boldvik være til fordel for både selger og kjøper.

Boligsalgsrapporten vil koste mer enn en vanlig takst. Prisene er fra 8750 til 11 250 kroner. Til sammenligning ligger en vanlig takst på mellom tre og seks tusen.

- Dette er noe vi lenge har ønsket oss. På landsmøtet i 2012 kom vi med et ønske om en bedret tilstandsanalyse, sier Boldvik

Skuffet Forbrukerrådet

- Vi håpte at rapporten ville bli obligatorisk, slik Norges Eiendomsmeglerforbund lovte for to år siden. Det ble den altså ikke, sier Thomas Bartholdsen, boligekspert i Forbrukerrådet. 

Pressebilde Thomas Bartholdsen
Thomas Bartholdsen, boligekspert i Forbrukerrådet. Foto: Pressebilde.

Forbrukerrådet har observert et utrygt boligmarked de siste årene. Boligenes tilstand blir dårlig opplyst og fører ofte til tvistesaker i etterkant av salg. En slik rapport skal minske risikoen for et dårlig kjøp, og vil sette selger i et godt syn. 

- Jeg tror at dårligere boliger vil få en "riktigere" pris, og at godt bevarte boliger vil få mer igjen, forteller Bartholdsen.

Boligsalgsrapport - bedre enn takst?

5 tips for et enklere boligsalg:

  1. Sørg for å ha en god dokumentasjon. Blant annet vil boligsalgsrapporten skape en trygghet for kjøper.

  2. Rydd, dekorer og gjør hjemmet innbydende.

  3. Gjør ferdig de små tingene. De fleste av oss har lister vi skulle satt opp eller en manglende flis. Få de på plass.

  4. Bruk en god megler. Megleren skal tiltrekke flest kjøpere og være imøtekommende.

  5. Sist, men ikke minst en god markedsføring. Skill deg ut! 

 

05. januar 2015
Mer om Kjøp og salg av bolig

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Kjøp og salg av bolig Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger her.

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Kjøp og salg av bolig Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har...

Ukjente feller ved boligkjøp

Kjøp og salg av bolig Offentlige registre har langt mer informasjon om norske eiendommer enn det folk flest er klar over.

Nyttige tips ved salg av bolig

Kjøp og salg av bolig I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Slik gjør du boligen lettsolgt

Kjøp og salg av bolig Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Gratis arkitektråd til alle

Kjøp og salg av bolig Oslo Arkitektforening tilbyr gratis rådgivning til alle som har behov for arkitekthjelp, en gang i uken, hver torsdag mellom kl. 12 og 19. Her, i deres...

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Kjøp og salg av bolig Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Hytteidyll ved Gålå

Kjøp og salg av bolig Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

10 gode råd for et godt boligsalg

Kjøp og salg av bolig Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt...

Feriebolig i Marokko

Kjøp og salg av bolig Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Dette koster hytta

Kjøp og salg av bolig Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Komfortabel hyttedrøm i Valdres

Kjøp og salg av bolig På en usjenert hyttetomt med vidåpen utsikt over fjellandskapet i Aurdal har ekteparet Kari og Odd Killengreen bygget laftet tømmerhytte i tradisjonsrik...

Alt om boareal

Kjøp og salg av bolig Alt du trenger å vite om boareal!

Bygge nytt hus

Kjøp og salg av bolig Drømmer du om å bygge nytt hus? Her får du generelle råd, og nyttige tips fra husleverandører og advokat Pål Morten Grande.

Hva skal følge med ved salg?

Kjøp og salg av bolig Hva skal følge med av løsøre når boligen selges?