Bilde: Colourbox

Dette koster hytta

Kjøp og salg av bolig

Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Mange hytteeiere oppdager at hytta blir dyrere enn forventet, sier Liv Mjelde, styreleder i Norges Hytteforbund. Hun anbefaler alle vordende hytteeiere å tenke nøye gjennom hvilke utgifter som er forbundet med et hyttekjøp.

- Sett opp et budsjett før du kjøper hytta og se hva kostnadene blir og om du kan forsvare det. Ikke glem renter og avdrag, kommunale avgifter og eventuelt skatt. Det kommer du ikke unna, sier hun.

Siden norske hytter spenner fra de enkleste bygg på noen få kvadratmeter til hyttepalass med en luksus de færreste kan drømme om, er det vanskelig å gi spesifikke priser. Det er likevel mulig å sette opp generelle punkter du som blivende hytteeier bør undersøke før du legger inn bud. Her er tretten ting du bør vurdere å ha med i hyttebudsjettet:


Liv Mjelde, styreleder i Norges Hytteforbund. Foto: Norges Hytteforbund

Festeavgift. Står hytta på festet grunn eller på eiendomsgrunn? Hvis tomta er festet, kommer det en årlig festeavgift.

Tinglysning.
Tinglysning og eventuelt dokumentavgift om du går gjennom megler. 

Lån.
Tar du opp lån, må du legge inn utgifter til renter og avdrag på lånet i budsjettet. Hvis du ikke har fastrente, må du ta høyde for en mulig renteøkning.

Forsikring.
Du bør forsikre både hytta og innboet. I fjor anslo If at over 100.000 hytter var underforsikret på innboet.

Kommunale avgifter.
Hvis hytta er tilknyttet de kommunale tjenestene, må du regne med kommunale avgifter til vann, avløp og renovasjon.

Hytteskatt.
Er det eiendomsskatt i kommunen? Eiendomsskatten gjelder for alle hovedbygninger på eiendommen, også hytter. – Enkelte kommuner ser eiendomsskatten som en mulighet til å ’melke’ hytteeierne, mens andre tar hensyn til at eiendomsskatten også vil ramme bøndene i kommunene, sier Mjelde.

Reise.
Reisekostnadene mellom hytta og hjemmet må også med i budsjettet. Kjører du bil, kommer det utgifter til bensin og kanskje bompenger.

Varme.
Fyringsutgifter, enten det er til strøm eller ved, må også med i beregningene.

Strøm
er ikke billig, og skal du fyre med ved, er du avhengig av at du har noen som kan levere veden, sier Mjelde.

Vei. Dersom det er vei frem til hytta må du regne med kostnader til vedlikehold, brøyting og eventuelt bompenger om det er en lokal bomvei.

Vedlikehold.
Som ethvert bygg må også hytta vedlikeholdes, og til det må du ha verktøy og utstyr. Det kan dreie seg om alt fra jevnlig beising eller maling til å reparere lekkasjer i taket. – Dette krever enten at du har tid til å ta seg av det selv, eller at du setter det bort til andre, og da blir det en helt annen pris, sier Mjelde.

Vann.
Dersom det ikke er innlagt vann på hytta, må du enten bruke kjøpevann eller investere i rensing av tilgjengelig vann for å kunne drikke det. I tillegg krever flere kommuner at gråvann renses før det slippes ut. Om du ønsker å legge inn vann, må du søke om utslipp av sanitært avløpsvann. – Bare det å behandle søknaden koster penger, sier Mjelde. I tillegg kommer selvsagt utgiftene til selve jobben med å legge inn vannet.

Møbler. Hvis du kjøper hytta umøblert, må du huske å ta med å beregningen hva det vil koste å innrede hytta.

Sjø. Har du hytte ved sjøen vil du kanskje ha båt. Da må du ta med kostnader til båt, motor, redningsvester, eventuelt fiskeutstyr, og kanskje båtplass eller naust om det ikke er tilgjengelig på eiendommen.

Men ikke alt er bare utgifter. Det finnes i det minste én positiv nyhet: hvis du har høy nettoformue kan du faktisk spare formueskatt ved å investere i fritidsbolig. Årsaken er at ligningsverdien av boliger aldri skal være høyere enn 30 prosent av markedsverdien.

Dessuten – å eie sin egen hytte er en verdi i seg selv. Muligheten til rekreasjon og friluftsliv på egen grunn gir en ubeskrivelig glede, avslutter Mjelde.

27. februar 2010

Mer om Kjøp og salg av bolig

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Kjøp og salg av bolig Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger her.

10 gode råd for et godt boligsalg

Kjøp og salg av bolig Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt...

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Kjøp og salg av bolig Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Når boligen "selges som den er"

Kjøp og salg av bolig Hva betyr det at en bolig selges som den er, og hva innebærer det for rettighetene dine som kjøper?

Ikke kast bort millioner på boligkjøpet

Kjøp og salg av bolig Et dårlig boligkjøp kan koste deg dyrt. Men det er mulig å sikre seg.

Kjøp av hytte

Kjøp og salg av bolig Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengen...

Slik får du skreddersydd ferdighus

Kjøp og salg av bolig Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Nordmenn vil ha murhus

Kjøp og salg av bolig Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

Begreper for boligers størrelse

Kjøp og salg av bolig Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler...

Nyttige tips ved salg av bolig

Kjøp og salg av bolig I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Klage på huskjøp : Bollene stekes skjevt

Kjøp og salg av bolig Oslo (NW): Mange boligkjøpere har svært urealistiske forventninger til hva eierskifteforsikringen dekker, viser klagelisten.

Alt om boareal

Kjøp og salg av bolig Alt du trenger å vite om boareal!

Feriebolig i Marokko

Kjøp og salg av bolig Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Tradisjonsrik hytte - i eventyrets rike

Kjøp og salg av bolig Familien falt for hytta bygget i Soria Morias rike på Gaustablikk, i jakten på det beste skiterrenget. Hytta er ny og moderne, men bygget på gamle...

Hytteidyll ved Gålå

Kjøp og salg av bolig Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no