Få klager på takstmannen

Kjøp og salg av bolig

Få klager på takstmannen, og de siste årene har klagene blitt færre.


Foto: Colourbox. Ikke fornøyd med takstmannen? Du kan klage. Men få gjør det.
I årsrapporten for Klagenemnda for takstmenn kommer det frem at tallene de tre siste årene har vært synkende. Mens det i 2005 ble behandlet 34 saker, i seg selv et beskjedent tall, ble det i 2006 behandlet bare 28 saker.

Kjøpere klager mest
- I fjor hadde vi 21 saker, og i ti av dem fikk klager medhold. Når vi anslår at det utarbeides rundt 100.000 takster og rapporter i året, sier det seg selv at det er en svært lav andel som klager på takstmenn, sier Kai-Haftor Olsen, daglig leder i NITO Takst.

60% av de som klager, er kjøpere av eiendommen. De klager i all hovedsak på mangler i taksten som er blitt avdekket etter overtakelse av eiendommen. Verdi- og lånetakst på bolig eller fritidseiendom er da også det produktet som flest klager på. 14 av 21 klager i fjor gikk på dette produktet.

Få feiltrinn?
Klagenemnda for takstmenn ble etablert sommeren 2002. Den behandler klager på takseringsoppdrag knyttet til boliger og fritidseiendommer. Om det lave antallet klager som er kommet inn til nemnda, skyldes at takstmenn sjelden trår feil eller at folk ikke er oppmerksomme på klagemuligheten, er vanskelig å si.

- Hvis vi sammenholder antall saker i Klagenemnda samt de utbetalinger som skjer via takstmennenes ansvarsforsikringer, så begåes det utvilsomt få feiltrinn av takstmennene. De tidvis store oppslagene i media om feil som takstmenn har begått, er sterkt overdrevet og er ikke representative for bransjen, mener Olsen.

Takstorganisasjonene finansierer 100 % av driften av Klagenemnda for takstmenn.
23 oktober 2008

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger...

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her.

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har...

Ukjente feller ved boligkjøp

Offentlige registre har langt mer informasjon om norske eiendommer enn det folk flest er klar over.

Nyttige tips ved salg av bolig

I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Slik gjør du boligen lettsolgt

Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Gratis arkitektråd til alle

Oslo Arkitektforening tilbyr gratis rådgivning til alle som har behov for arkitekthjelp, en gang i uken, hver torsdag mellom kl. 12 og 19. Her, i deres...

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Hytteidyll ved Gålå

Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

10 gode råd for et godt boligsalg

Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt...

Feriebolig i Marokko

Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Dette koster hytta

Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Komfortabel hyttedrøm i Valdres

På en usjenert hyttetomt med vidåpen utsikt over fjellandskapet i Aurdal har ekteparet Kari og Odd Killengreen bygget laftet tømmerhytte i tradisjonsrik...

Alt om boareal

Alt du trenger å vite om boareal!

Bygge nytt hus

Drømmer du om å bygge nytt hus? Her får du generelle råd, og nyttige tips fra husleverandører og advokat Pål Morten Grande.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no