Forbrukerrådet vil gjøre bolighandel tryggere med angrerett.
Forbrukerrådet vil gjøre bolighandel tryggere med angrerett. Bilde: Getty Images

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Kjøp og salg av bolig

Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger her.

– I flere tilfeller får ikke boligkjøperen god nok tid til å forhøre seg og undersøke ulike ting etter budrunden. Om det er flere manglende opplysninger om tilstanden til boligen i tillegg, vil muligheten for angrerett gjøre bolighandelen tryggere, sier fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen.

Forbrukerrådet vil med forslaget unngå at boligkjøperen går i en felle ved at de ikke er fullstendig klar over hva de byr på. De mener angrerett vil gjøre bolighandelen tryggere, samtidig som det vil redusere konfliktnivået.

– Det er et høyt konfliktnivå rundt bolighandel i dag. Om viktig informasjon om tilstanden mangler, og både kjøper og selger er klar over at kjøperen har angrerett, tror vi dette kan være med på å redusere konfliktnivået, sier Bartholdsen.

Bør få 14 dager til å angre

Forbrukerrådet ønsker i utgangspunktet at kjøperen skal kunne få 14 dager på seg til å undersøke og forhøre seg med fagfolk om ulike ting etter budrunden. 

– Det er viktig å få frem at angreretten kun vil gjelde om det ikke finnes en tilstandsrapport og flere fakta om boligens tilstand mangler, sier Bartholdsen. 

Oppdager du flere feil gjennom undersøkingen som du vet at kommer til å koste deg ekstra, vil du altså ha muligheten til å ombestemme deg og trekke budet.

Forbrukerrådet mener det er viktig med en godt opplyst bolighandel vil være positivt for begge parter i handelen. Dette vil også minske sjansen for at selgeren opplever en stor tvist i etterkant av kjøpet.

Uenighet om forslaget

Bartholdsen forteller at nordmenn generelt setter stor pris på angrerett, og tror at forslaget vil bli positivt mottatt av mange boligkjøpere.

– Jeg tror de fleste boligkjøpere vil sette pris på angrerett, om de er i en situasjon hvor de må kjøpe en bolig uten tilstandsinformasjon, sier Bartholdsen.

Generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, mener derimot at et det vil være et fullstendig uforholdsmessig inngrep i bolighandelen i Norge, og tror at de eneste vinnerne vil være takstmennene. 

– Det vil medføre usikkerhet for selgere, samt skape merarbeid for meglerne og merutgifter for forbrukerne. Det vil i mange tilfeller kunne føre til prisreduksjon helt uavhengig av boligens kvalitet for eiendommer som må averteres på ny. De eneste vinnerne vil være takstmennene, sier Batta.

Kan virke prisdempende for selgeren

Batta mener at det å innføre angrerett kan virke prisdempende for selgeren i bolighandelen, da flere kanskje vil tro at det er mye galt med boligen ettersom forrige kjøper angret.

– Det kan virke sterkt prisdempende for den aktuelle boligen om den dukker opp igjen etter noen uker, da mange kjøpere vil tenke at den som angret seg kan ha funnet mye galt, sier Batta.  

Han poengterer også at ikke alle bruker angreretten til det den egentlig er ment til. 

– Vedkommende som angret kan i visse tilfeller bruke den manglende tilstandsrapporten som påskudd for å heve kjøpet fordi det dukket opp en annen bolig han heller ville ha, sier Batta. 

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

8. januar 2016
Mer om Kjøp og salg av bolig

10 gode råd for et godt boligsalg

Kjøp og salg av bolig Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Kjøp og salg av bolig Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Dette koster hytta

Kjøp og salg av bolig Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Når boligen "selges som den er"

Kjøp og salg av bolig Hva betyr det at en bolig selges som den er, og hva innebærer det for rettighetene dine som kjøper?

Ikke kast bort millioner på boligkjøpet

Kjøp og salg av bolig Et dårlig boligkjøp kan koste deg dyrt. Men det er mulig å sikre seg.

Kjøp av hytte

Kjøp og salg av bolig Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengen...

Slik får du skreddersydd ferdighus

Kjøp og salg av bolig Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Nordmenn vil ha murhus

Kjøp og salg av bolig Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

Begreper for boligers størrelse

Kjøp og salg av bolig Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler...

Nyttige tips ved salg av bolig

Kjøp og salg av bolig I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Klage på huskjøp : Bollene stekes skjevt

Kjøp og salg av bolig Oslo (NW): Mange boligkjøpere har svært urealistiske forventninger til hva eierskifteforsikringen dekker, viser klagelisten.

Alt om boareal

Kjøp og salg av bolig Alt du trenger å vite om boareal!

Feriebolig i Marokko

Kjøp og salg av bolig Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Tradisjonsrik hytte - i eventyrets rike

Kjøp og salg av bolig Familien falt for hytta bygget i Soria Morias rike på Gaustablikk, i jakten på det beste skiterrenget. Hytta er ny og moderne, men bygget på gamle...

Hytteidyll ved Gålå

Kjøp og salg av bolig Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.