Forbrukerrådet vil gjøre bolighandel tryggere med angrerett.
Forbrukerrådet vil gjøre bolighandel tryggere med angrerett. Bilde: Getty Images

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Kjøp og salg av bolig

Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger her.

– I flere tilfeller får ikke boligkjøperen god nok tid til å forhøre seg og undersøke ulike ting etter budrunden. Om det er flere manglende opplysninger om tilstanden til boligen i tillegg, vil muligheten for angrerett gjøre bolighandelen tryggere, sier fagdirektør for bolig i Forbrukerrådet, Thomas Bartholdsen.

Forbrukerrådet vil med forslaget unngå at boligkjøperen går i en felle ved at de ikke er fullstendig klar over hva de byr på. De mener angrerett vil gjøre bolighandelen tryggere, samtidig som det vil redusere konfliktnivået.

– Det er et høyt konfliktnivå rundt bolighandel i dag. Om viktig informasjon om tilstanden mangler, og både kjøper og selger er klar over at kjøperen har angrerett, tror vi dette kan være med på å redusere konfliktnivået, sier Bartholdsen.

Bør få 14 dager til å angre

Forbrukerrådet ønsker i utgangspunktet at kjøperen skal kunne få 14 dager på seg til å undersøke og forhøre seg med fagfolk om ulike ting etter budrunden. 

– Det er viktig å få frem at angreretten kun vil gjelde om det ikke finnes en tilstandsrapport og flere fakta om boligens tilstand mangler, sier Bartholdsen. 

Oppdager du flere feil gjennom undersøkingen som du vet at kommer til å koste deg ekstra, vil du altså ha muligheten til å ombestemme deg og trekke budet.

Forbrukerrådet mener det er viktig med en godt opplyst bolighandel vil være positivt for begge parter i handelen. Dette vil også minske sjansen for at selgeren opplever en stor tvist i etterkant av kjøpet.

Uenighet om forslaget

Bartholdsen forteller at nordmenn generelt setter stor pris på angrerett, og tror at forslaget vil bli positivt mottatt av mange boligkjøpere.

– Jeg tror de fleste boligkjøpere vil sette pris på angrerett, om de er i en situasjon hvor de må kjøpe en bolig uten tilstandsinformasjon, sier Bartholdsen.

Generalsekretær i Huseiernes Landsforbund, Peter Batta, mener derimot at et det vil være et fullstendig uforholdsmessig inngrep i bolighandelen i Norge, og tror at de eneste vinnerne vil være takstmennene. 

– Det vil medføre usikkerhet for selgere, samt skape merarbeid for meglerne og merutgifter for forbrukerne. Det vil i mange tilfeller kunne føre til prisreduksjon helt uavhengig av boligens kvalitet for eiendommer som må averteres på ny. De eneste vinnerne vil være takstmennene, sier Batta.

Kan virke prisdempende for selgeren

Batta mener at det å innføre angrerett kan virke prisdempende for selgeren i bolighandelen, da flere kanskje vil tro at det er mye galt med boligen ettersom forrige kjøper angret.

– Det kan virke sterkt prisdempende for den aktuelle boligen om den dukker opp igjen etter noen uker, da mange kjøpere vil tenke at den som angret seg kan ha funnet mye galt, sier Batta.  

Han poengterer også at ikke alle bruker angreretten til det den egentlig er ment til. 

– Vedkommende som angret kan i visse tilfeller bruke den manglende tilstandsrapporten som påskudd for å heve kjøpet fordi det dukket opp en annen bolig han heller ville ha, sier Batta. 

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

8 januar 2016

Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt - og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid.

Kjøp av hytte

Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengen...

Slik får du skreddersydd ferdighus

Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Nordmenn vil ha murhus

Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

Begreper for boligers størrelse

Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler...

Nyttige tips ved salg av bolig

I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Sjekkliste for visning i hovedetasjen

Hovedetasjen er ofte den viktigste delen av boligen, fordi det er der du oppholder deg det meste av din våkne hverdag. Derfor bør du begynne visningen...

Sjekkliste for utvendig visning

Begynn visningen med å gå over eiendommen utvendig først. Vi gir deg sjekklista for hva du skal se etter.

Få klager på takstmannen

Få klager på takstmannen, og de siste årene har klagene blitt færre.

Slurv og byggefeil største skadeårsak

Halvparten av skadene som oppstår i norske bygg skyldes slurv, feil utførelse og manglende kontroll under oppføringen.

Ebud blir nå godtatt

E-bud på boliger blir nå godtatt, melder nettstedet forbruker.no.

Feriebolig i Marokko

Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Hytteidyll ved Gålå

Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

Komfortabel hyttedrøm i Valdres

På en usjenert hyttetomt med vidåpen utsikt over fjellandskapet i Aurdal har ekteparet Kari og Odd Killengreen bygget laftet tømmerhytte i tradisjonsrik...

Fristende med feriehus i utlandet

Stadig flere nordmenn rømmer fra elendig norsk vær og skyhøye priser på attraktive ferie-eiendommer her til lands og kjøper seg leilighet i utlandet....