Fristende med feriehus i utlandet

Stadig flere nordmenn rømmer fra elendig norsk vær og skyhøye priser på attraktive ferie-eiendommer her til lands og kjøper seg leilighet i utlandet. Noen kjøper en liten, lekker leilighet med balkongutsikt til havet, mens andre slår til og kjøper et hus med egen vinkjeller og plass til besøk fra gamlelandet.


Det er flere forhold du bør tenke på før du skriver under kontrakten og tar på deg solbrillene. Etterpå kan det være veldig kostbart å angre på det du har gjort.

Først må du bestemme deg for om du bare er ute etter en feriebolig eller om du planlegger å bli mer varig i utlandet. Ofte er det lurt å vente med å selge boligen hjemme til du er sikker på at du har funnet drømmestedet i utlandet.

Mange eldre mennesker har brent seg på å selge huset for å leve de siste årene i sol og lykke. Husk at du har krav på full alderspensjon selv om du bor i utlandet. Ikke få har funnet ut at hjemlengselen blir veldig sterk, kanskje særlig etter at man sitter igjen alene når livsledsageren faller fra.

Feriebolig
Mange selgere lokker med at det er god økonomi i å kjøpe en ferieleilighet i utlandet. Når du ikke er der selv kan du leie den bort. Dette er riktig hvis du kjøper leilighet i et meget populært område, og da er prisen deretter. Tenker du utleie, bør du stille krav til god beliggenhet og høy standard. En usentral leilighet uten bekvemmelighet langt fra stranden blir du lett sittende med alene.

Før kjøpet
Mange norske eiendomsmeglere arrangerer visningsturer for en billig penge. Bli gjerne med på disse, men ikke føl noe kjøpepress. Ha gjerne med en rådgiver som kan roe deg litt ned når du blir for kjøpelysten. Snakk med folk med erfaring, og undersøk i ro og mak forhold som betyr mye for deg. Hva finnes i nærheten? Svømmebasseng, golfbane og supermarked? Er vannet rent? Ønsker du å flytte inn i en blokk hvor det kryr av nordmenn, eller vil du helst høre utenlandske stemmer når du sitter på balkongen med hvitvinen din? Er det mulig å bli kvitt leiligheten når du ønsker? Er en prisøkning sannsynlig?

Juridiske forhold
Kjøp gjennom megler eller advokat, og få dokumentene oversatt til norsk. Sørg for å få hjemmelen til eiendommen overført på deg. Skal du låne penger, må dette avklares på forhånd slik at banken kan vurdere panteobjektet. Husk at norske eiendomsmegleres ansvar for gjennomføringen av kjøpet må avklares med megleren. Er vedkommende forsikret hvis noe går galt?

Skatteplikt til Norge
Skattytere som er bosatt i utlandet er skattepliktig til Norge for formue/inntekt av fast eiendom og løsøre.

Viktig å tenke på

  • Feriebolig eller et nytt hjem
  • Beliggenhet, kultur og klima
  • Reiseavstand og reisekostnader
  • Språk
  • Utleiemuligheter
  • Retrettmuligheter til Norge

Juridiske forhold

  • Sørge for hjemmelsoverføring
  • Hva er total kjøpesum, faste årlige utgifter?
  • Kjøpe trygt gjennom megler/advokat
  • Forlange alt skriftlig og få det oversatt
  • Tegne forsikringer på eiendommen
  • Du har skatteplikt til Norge på formue i utlandet (fast eiendom/løsøre)