Bilde: Colourbox

Ikke kast bort millioner på boligkjøpet

Kjøp og salg av bolig

Et dårlig boligkjøp kan koste deg dyrt. Men det er mulig å sikre seg.

Boligen er sannsynligvis den største investeringen du gjør som privatperson. Likevel er det mange som bruker atskillig mindre tid på å undersøke en bolig enn en bil før de kjøper. Andre vil gjerne undersøke boligen, men vet ikke helt hva de bør se etter. Spesielt for førstegangskjøpere kan det være overveldende å prøve å sette seg inn i alt som kan gå galt i et hus.

– Etter kjøpet oppdager mange svakheter ved boligen som det er kostbart å utbedre. Utgiftene kommer gjerne på toppen av et allerede sprengt budsjett. Boligkjøpet blir en hengemyr, sier seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, Trond Bøhlerengen.


Boligkjøperboka: Gir råd om hva du bør undersøke før kjøpet.

Bok skal hjelpe
Nå er det også kommet en egen bok fra Sintef Bygforsk for deg som skal kjøpe bolig - Boligkjøperboka.

Boka er delt inn i fire deler, og hoveddelen utgjør undersøkelse av boligen. Her får du råd om hva du bør se etter både når det gjelder beliggenhet og uteplasser og når det kommer til tekniske anlegg, konstruksjon og bokvalitet. Den tar for seg alt fra de virkelige store ting, som tomtegrense og yttervegger, til de helt små sakene, som dårlig skjøtede taklister.

– Det mange ikke er klar over, er at taksten ikke er en grundig tilstandsrapport. En slik rapport må legges fram spesielt. En vanlig takst kan beskrive tilstanden generelt, men kjøperen må stille spørsmål og avdekke mangler der taksten indikerer svakheter, sier Bøhlerengen, som er en av forfatterne av boka.

Kjøpevettregler
Hendige sjekklister gjør det enkelt å se hva du bør passe på i hvert område av boligen. "Fra byggereglene" gir deg vink om hva som er korrekt etter byggereglene, for eksempel at "i oppholdsrom skal minst ett vindu eller en dør mot det fri kunne åpnes". I listen "Registrer selv" får du råd om hva du bør se, lukte, lytte og kjenne etter selv, mens "spør, undersøk" lister opp spørsmål det kan være nyttig å stille til eier eller megler.

Les også:

Hva slags hekk skal du velge?

Hekk er mer enn bare thuja. Gjør et gjennomtenkt valg før du velger hekkplanter.

Teksten er rikt illustrert med både fotografier og tegninger som gir visuelle forklaringer. Her får du eksempler både på positive ting å se etter og uheldige løsninger og skader.

Siste dele av boken omhandler kjøpevettregler for deg som skal kjøpe bolig. Disse er utarbeidet av Forbrukerrådet. Her er det råd å hente både for deg som skal kjøpe bruktbolig eller ferdigstilt bolig og for deg som skal kjøpe uferdig bolig eller bolig borettslag eller sameie.

28. oktober 2009

Mer om Kjøp og salg av bolig

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Kjøp og salg av bolig Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger her.

10 gode råd for et godt boligsalg

Kjøp og salg av bolig Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt...

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Kjøp og salg av bolig Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Dette koster hytta

Kjøp og salg av bolig Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Når boligen "selges som den er"

Kjøp og salg av bolig Hva betyr det at en bolig selges som den er, og hva innebærer det for rettighetene dine som kjøper?

Kjøp av hytte

Kjøp og salg av bolig Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengen...

Slik får du skreddersydd ferdighus

Kjøp og salg av bolig Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Nordmenn vil ha murhus

Kjøp og salg av bolig Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

Begreper for boligers størrelse

Kjøp og salg av bolig Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler...

Nyttige tips ved salg av bolig

Kjøp og salg av bolig I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Klage på huskjøp : Bollene stekes skjevt

Kjøp og salg av bolig Oslo (NW): Mange boligkjøpere har svært urealistiske forventninger til hva eierskifteforsikringen dekker, viser klagelisten.

Alt om boareal

Kjøp og salg av bolig Alt du trenger å vite om boareal!

Feriebolig i Marokko

Kjøp og salg av bolig Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Tradisjonsrik hytte - i eventyrets rike

Kjøp og salg av bolig Familien falt for hytta bygget i Soria Morias rike på Gaustablikk, i jakten på det beste skiterrenget. Hytta er ny og moderne, men bygget på gamle...

Hytteidyll ved Gålå

Kjøp og salg av bolig Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no