Bilde: Colourbox

Ikke kast bort millioner på boligkjøpet

Kjøp og salg av bolig

Et dårlig boligkjøp kan koste deg dyrt. Men det er mulig å sikre seg.

Boligen er sannsynligvis den største investeringen du gjør som privatperson. Likevel er det mange som bruker atskillig mindre tid på å undersøke en bolig enn en bil før de kjøper. Andre vil gjerne undersøke boligen, men vet ikke helt hva de bør se etter. Spesielt for førstegangskjøpere kan det være overveldende å prøve å sette seg inn i alt som kan gå galt i et hus.

– Etter kjøpet oppdager mange svakheter ved boligen som det er kostbart å utbedre. Utgiftene kommer gjerne på toppen av et allerede sprengt budsjett. Boligkjøpet blir en hengemyr, sier seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, Trond Bøhlerengen.


Boligkjøperboka: Gir råd om hva du bør undersøke før kjøpet.

Bok skal hjelpe
Nå er det også kommet en egen bok fra Sintef Bygforsk for deg som skal kjøpe bolig - Boligkjøperboka.

Boka er delt inn i fire deler, og hoveddelen utgjør undersøkelse av boligen. Her får du råd om hva du bør se etter både når det gjelder beliggenhet og uteplasser og når det kommer til tekniske anlegg, konstruksjon og bokvalitet. Den tar for seg alt fra de virkelige store ting, som tomtegrense og yttervegger, til de helt små sakene, som dårlig skjøtede taklister.

– Det mange ikke er klar over, er at taksten ikke er en grundig tilstandsrapport. En slik rapport må legges fram spesielt. En vanlig takst kan beskrive tilstanden generelt, men kjøperen må stille spørsmål og avdekke mangler der taksten indikerer svakheter, sier Bøhlerengen, som er en av forfatterne av boka.

Kjøpevettregler
Hendige sjekklister gjør det enkelt å se hva du bør passe på i hvert område av boligen. "Fra byggereglene" gir deg vink om hva som er korrekt etter byggereglene, for eksempel at "i oppholdsrom skal minst ett vindu eller en dør mot det fri kunne åpnes". I listen "Registrer selv" får du råd om hva du bør se, lukte, lytte og kjenne etter selv, mens "spør, undersøk" lister opp spørsmål det kan være nyttig å stille til eier eller megler.

Teksten er rikt illustrert med både fotografier og tegninger som gir visuelle forklaringer. Her får du eksempler både på positive ting å se etter og uheldige løsninger og skader.

Siste dele av boken omhandler kjøpevettregler for deg som skal kjøpe bolig. Disse er utarbeidet av Forbrukerrådet. Her er det råd å hente både for deg som skal kjøpe bruktbolig eller ferdigstilt bolig og for deg som skal kjøpe uferdig bolig eller bolig borettslag eller sameie.

28 oktober 2009

Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt - og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid.

Kjøp av hytte

Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengen...

Slik får du skreddersydd ferdighus

Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Nordmenn vil ha murhus

Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

Begreper for boligers størrelse

Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler...

Nyttige tips ved salg av bolig

I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Sjekkliste for visning i hovedetasjen

Hovedetasjen er ofte den viktigste delen av boligen, fordi det er der du oppholder deg det meste av din våkne hverdag. Derfor bør du begynne visningen...

Sjekkliste for utvendig visning

Begynn visningen med å gå over eiendommen utvendig først. Vi gir deg sjekklista for hva du skal se etter.

Få klager på takstmannen

Få klager på takstmannen, og de siste årene har klagene blitt færre.

Slurv og byggefeil største skadeårsak

Halvparten av skadene som oppstår i norske bygg skyldes slurv, feil utførelse og manglende kontroll under oppføringen.

Ebud blir nå godtatt

E-bud på boliger blir nå godtatt, melder nettstedet forbruker.no.

Feriebolig i Marokko

Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Hytteidyll ved Gålå

Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

Komfortabel hyttedrøm i Valdres

På en usjenert hyttetomt med vidåpen utsikt over fjellandskapet i Aurdal har ekteparet Kari og Odd Killengreen bygget laftet tømmerhytte i tradisjonsrik...

Fristende med feriehus i utlandet

Stadig flere nordmenn rømmer fra elendig norsk vær og skyhøye priser på attraktive ferie-eiendommer her til lands og kjøper seg leilighet i utlandet....

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no