Ikke kast bort millioner på boligkjøpet

Et dårlig boligkjøp kan koste deg dyrt. Men det er mulig å sikre seg.


Boligen er sannsynligvis den største investeringen du gjør som privatperson. Likevel er det mange som bruker atskillig mindre tid på å undersøke en bolig enn en bil før de kjøper. Andre vil gjerne undersøke boligen, men vet ikke helt hva de bør se etter. Spesielt for førstegangskjøpere kan det være overveldende å prøve å sette seg inn i alt som kan gå galt i et hus.

– Etter kjøpet oppdager mange svakheter ved boligen som det er kostbart å utbedre. Utgiftene kommer gjerne på toppen av et allerede sprengt budsjett. Boligkjøpet blir en hengemyr, sier seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, Trond Bøhlerengen.

Boligkjøperboka: Gir råd om hva du bør undersøke før kjøpet.

Bok skal hjelpe
Nå er det også kommet en egen bok fra Sintef Bygforsk for deg som skal kjøpe bolig – Boligkjøperboka.

Boka er delt inn i fire deler, og hoveddelen utgjør undersøkelse av boligen. Her får du råd om hva du bør se etter både når det gjelder beliggenhet og uteplasser og når det kommer til tekniske anlegg, konstruksjon og bokvalitet. Den tar for seg alt fra de virkelige store ting, som tomtegrense og yttervegger, til de helt små sakene, som dårlig skjøtede taklister.

– Det mange ikke er klar over, er at taksten ikke er en grundig tilstandsrapport. En slik rapport må legges fram spesielt. En vanlig takst kan beskrive tilstanden generelt, men kjøperen må stille spørsmål og avdekke mangler der taksten indikerer svakheter, sier Bøhlerengen, som er en av forfatterne av boka.

Kjøpevettregler
Hendige sjekklister gjør det enkelt å se hva du bør passe på i hvert område av boligen. «Fra byggereglene» gir deg vink om hva som er korrekt etter byggereglene, for eksempel at «i oppholdsrom skal minst ett vindu eller en dør mot det fri kunne åpnes». I listen «Registrer selv» får du råd om hva du bør se, lukte, lytte og kjenne etter selv, mens «spør, undersøk» lister opp spørsmål det kan være nyttig å stille til eier eller megler.

Teksten er rikt illustrert med både fotografier og tegninger som gir visuelle forklaringer. Her får du eksempler både på positive ting å se etter og uheldige løsninger og skader.

Siste dele av boken omhandler kjøpevettregler for deg som skal kjøpe bolig. Disse er utarbeidet av Forbrukerrådet. Her er det råd å hente både for deg som skal kjøpe bruktbolig eller ferdigstilt bolig og for deg som skal kjøpe uferdig bolig eller bolig borettslag eller sameie.