Bilde: Colourbox

Ikke kast bort millioner på boligkjøpet

Kjøp og salg av bolig

Et dårlig boligkjøp kan koste deg dyrt. Men det er mulig å sikre seg.

Boligen er sannsynligvis den største investeringen du gjør som privatperson. Likevel er det mange som bruker atskillig mindre tid på å undersøke en bolig enn en bil før de kjøper. Andre vil gjerne undersøke boligen, men vet ikke helt hva de bør se etter. Spesielt for førstegangskjøpere kan det være overveldende å prøve å sette seg inn i alt som kan gå galt i et hus.

– Etter kjøpet oppdager mange svakheter ved boligen som det er kostbart å utbedre. Utgiftene kommer gjerne på toppen av et allerede sprengt budsjett. Boligkjøpet blir en hengemyr, sier seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, Trond Bøhlerengen.


Boligkjøperboka: Gir råd om hva du bør undersøke før kjøpet.

Bok skal hjelpe
Nå er det også kommet en egen bok fra Sintef Bygforsk for deg som skal kjøpe bolig - Boligkjøperboka.

Boka er delt inn i fire deler, og hoveddelen utgjør undersøkelse av boligen. Her får du råd om hva du bør se etter både når det gjelder beliggenhet og uteplasser og når det kommer til tekniske anlegg, konstruksjon og bokvalitet. Den tar for seg alt fra de virkelige store ting, som tomtegrense og yttervegger, til de helt små sakene, som dårlig skjøtede taklister.

– Det mange ikke er klar over, er at taksten ikke er en grundig tilstandsrapport. En slik rapport må legges fram spesielt. En vanlig takst kan beskrive tilstanden generelt, men kjøperen må stille spørsmål og avdekke mangler der taksten indikerer svakheter, sier Bøhlerengen, som er en av forfatterne av boka.

Kjøpevettregler
Hendige sjekklister gjør det enkelt å se hva du bør passe på i hvert område av boligen. "Fra byggereglene" gir deg vink om hva som er korrekt etter byggereglene, for eksempel at "i oppholdsrom skal minst ett vindu eller en dør mot det fri kunne åpnes". I listen "Registrer selv" får du råd om hva du bør se, lukte, lytte og kjenne etter selv, mens "spør, undersøk" lister opp spørsmål det kan være nyttig å stille til eier eller megler.

Teksten er rikt illustrert med både fotografier og tegninger som gir visuelle forklaringer. Her får du eksempler både på positive ting å se etter og uheldige løsninger og skader.

Siste dele av boken omhandler kjøpevettregler for deg som skal kjøpe bolig. Disse er utarbeidet av Forbrukerrådet. Her er det råd å hente både for deg som skal kjøpe bruktbolig eller ferdigstilt bolig og for deg som skal kjøpe uferdig bolig eller bolig borettslag eller sameie.

28 oktober 2009

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger...

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her.

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har...

Ukjente feller ved boligkjøp

Offentlige registre har langt mer informasjon om norske eiendommer enn det folk flest er klar over.

Nyttige tips ved salg av bolig

I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Slik gjør du boligen lettsolgt

Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Gratis arkitektråd til alle

Oslo Arkitektforening tilbyr gratis rådgivning til alle som har behov for arkitekthjelp, en gang i uken, hver torsdag mellom kl. 12 og 19. Her, i deres...

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Hytteidyll ved Gålå

Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

10 gode råd for et godt boligsalg

Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt...

Feriebolig i Marokko

Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Dette koster hytta

Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Komfortabel hyttedrøm i Valdres

På en usjenert hyttetomt med vidåpen utsikt over fjellandskapet i Aurdal har ekteparet Kari og Odd Killengreen bygget laftet tømmerhytte i tradisjonsrik...

Alt om boareal

Alt du trenger å vite om boareal!

Bygge nytt hus

Drømmer du om å bygge nytt hus? Her får du generelle råd, og nyttige tips fra husleverandører og advokat Pål Morten Grande.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no