Matrikkelen gir deg opplysninger om tekniske forhold og pålegg om bruk. Det kan være nyttig når du skal kjøpe bolig.
Matrikkelen gir deg opplysninger om tekniske forhold og pålegg om bruk. Det kan være nyttig når du skal kjøpe bolig. Bilde: Colourbox

Kjenner du til matrikkelen?

Kjøp og salg av bolig

Matrikkelen er et av landets viktigste register, men mange er ikke klar over hvor stor nytte de kan ha av det.

Alle kjenner folkeregisteret, og mange kjenner til enhetsregisteret, men for mange er matrikkelen mer ukjent.

Matrikkelen er det tredje av landets grunndataregistere, og er Norges offisielle eiendomsregister. De fleste av oss vil i løpet av livet ha behov for å hente ut opplysninger herfra.

Dette inneholder matrikkelen

Alle eiendommer har et matrikkelnummer, som består av gårds- og bruksnummer. Matrikkelen gir opplysninger av teknisk art, enten det er romfordeling eller bruksområder. Men den gir også mange andre nyttige opplysninger, for eksempel om eierforhold som ikke er tinglyste. 

Du kan også få vite om det er registrert grunnforurrensing på en tomt eller om det er verneverdige kulturminner på eiendommen. Dette er nyttig informasjon ved kjøp av eiendom, og nødvendigvis ikke opplysninger du får automatisk av megler. 

En opplysning som er nyttig å ha kjennskap til før man kjøper bolig, er om nåværende eier leier ut deler av huset uten at det er foretatt en bruksendring i matrikkelen. Da er det ikke lovlig. Slik informasjon skal alltid ligge i registeret.

Matrikkelen kan også gi informasjon om pålegg som gjelder bruk av grunn eller bygninger og om private avtaler som fortsatt kan være rettslig bindende.

Matrikkelen har en flere hundre år lang historie i Norge, men innholdet er blitt endret flere ganger. Sist ved den nye Matrikkelloven som trådte i kraft i 2010.

Det er kommunene som forvalter matrikkelen.

Mer informasjon om matrikkelen finnes på www.matrikkelen.no (Kartverket)og www.infoland.no (betalingstjeneste)

13 januar 2014

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger...

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her.

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har...

Ukjente feller ved boligkjøp

Offentlige registre har langt mer informasjon om norske eiendommer enn det folk flest er klar over.

Nyttige tips ved salg av bolig

I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Slik gjør du boligen lettsolgt

Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Gratis arkitektråd til alle

Oslo Arkitektforening tilbyr gratis rådgivning til alle som har behov for arkitekthjelp, en gang i uken, hver torsdag mellom kl. 12 og 19. Her, i deres...

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Hytteidyll ved Gålå

Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

10 gode råd for et godt boligsalg

Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt...

Feriebolig i Marokko

Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Dette koster hytta

Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Komfortabel hyttedrøm i Valdres

På en usjenert hyttetomt med vidåpen utsikt over fjellandskapet i Aurdal har ekteparet Kari og Odd Killengreen bygget laftet tømmerhytte i tradisjonsrik...

Alt om boareal

Alt du trenger å vite om boareal!

Bygge nytt hus

Drømmer du om å bygge nytt hus? Her får du generelle råd, og nyttige tips fra husleverandører og advokat Pål Morten Grande.