Matrikkelen gir deg opplysninger om tekniske forhold og pålegg om bruk. Det kan være nyttig når du skal kjøpe bolig.
Matrikkelen gir deg opplysninger om tekniske forhold og pålegg om bruk. Det kan være nyttig når du skal kjøpe bolig. Bilde: Colourbox

Kjenner du til matrikkelen?

Kjøp og salg av bolig

Matrikkelen er et av landets viktigste register, men mange er ikke klar over hvor stor nytte de kan ha av det.

Alle kjenner folkeregisteret, og mange kjenner til enhetsregisteret, men for mange er matrikkelen mer ukjent.

Matrikkelen er det tredje av landets grunndataregistere, og er Norges offisielle eiendomsregister. De fleste av oss vil i løpet av livet ha behov for å hente ut opplysninger herfra.

Dette inneholder matrikkelen

Alle eiendommer har et matrikkelnummer, som består av gårds- og bruksnummer. Matrikkelen gir opplysninger av teknisk art, enten det er romfordeling eller bruksområder. Men den gir også mange andre nyttige opplysninger, for eksempel om eierforhold som ikke er tinglyste. 

Du kan også få vite om det er registrert grunnforurrensing på en tomt eller om det er verneverdige kulturminner på eiendommen. Dette er nyttig informasjon ved kjøp av eiendom, og nødvendigvis ikke opplysninger du får automatisk av megler. 

En opplysning som er nyttig å ha kjennskap til før man kjøper bolig, er om nåværende eier leier ut deler av huset uten at det er foretatt en bruksendring i matrikkelen. Da er det ikke lovlig. Slik informasjon skal alltid ligge i registeret.

Matrikkelen kan også gi informasjon om pålegg som gjelder bruk av grunn eller bygninger og om private avtaler som fortsatt kan være rettslig bindende.

Les også:

Begreper for boligers størrelse

Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye...

Matrikkelen har en flere hundre år lang historie i Norge, men innholdet er blitt endret flere ganger. Sist ved den nye Matrikkelloven som trådte i kraft i 2010.

Det er kommunene som forvalter matrikkelen.

Mer informasjon om matrikkelen finnes på www.matrikkelen.no (Kartverket)og www.infoland.no (betalingstjeneste)

13. januar 2014

Mer om Kjøp og salg av bolig

10 gode råd for et godt boligsalg

Kjøp og salg av bolig Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Kjøp og salg av bolig Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Dette koster hytta

Kjøp og salg av bolig Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Når boligen "selges som den er"

Kjøp og salg av bolig Hva betyr det at en bolig selges som den er, og hva innebærer det for rettighetene dine som kjøper?

Ikke kast bort millioner på boligkjøpet

Kjøp og salg av bolig Et dårlig boligkjøp kan koste deg dyrt. Men det er mulig å sikre seg.

Kjøp av hytte

Kjøp og salg av bolig Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengen...

Slik får du skreddersydd ferdighus

Kjøp og salg av bolig Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Nordmenn vil ha murhus

Kjøp og salg av bolig Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

Begreper for boligers størrelse

Kjøp og salg av bolig Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler...

Nyttige tips ved salg av bolig

Kjøp og salg av bolig I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Klage på huskjøp : Bollene stekes skjevt

Kjøp og salg av bolig Oslo (NW): Mange boligkjøpere har svært urealistiske forventninger til hva eierskifteforsikringen dekker, viser klagelisten.

Alt om boareal

Kjøp og salg av bolig Alt du trenger å vite om boareal!

Feriebolig i Marokko

Kjøp og salg av bolig Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Tradisjonsrik hytte - i eventyrets rike

Kjøp og salg av bolig Familien falt for hytta bygget i Soria Morias rike på Gaustablikk, i jakten på det beste skiterrenget. Hytta er ny og moderne, men bygget på gamle...

Hytteidyll ved Gålå

Kjøp og salg av bolig Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.