Kjøp av hytte

Kjøp og salg av bolig
Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengene dine?

Terra Eiendomsmegling Lillehammer er en av de eiendomsmeglerne som selger mange fritidseiendommer på fjellet.

– Ja, og vi har spesialisert oss på områdene i Gudbrandsdalen som omfatter blant annet Hafjell, Kvitfjell, Sjusjøen, Skei, Gålå, de kanskje mest attraktive hytteområdene vi har på fjellet, sier daglig leder Stig H. Svartor.

– Men de fleste av de samme reglene gjelder uansett om du ønsker hytte i fjellet, i lavlandet eller nær sjøen.

Alle prisklasser
Svartor kan fortelle at de har kjøpere i nær sagt alle prisklasser fra eiendommer til fem hundre tusen kroner og helt opp til hytter i luksusklassen som kan komme opp i fra syv til ti millioner kroner.

– Som seriøse meglere anbefaler vi alle våre oppdragsgivere (selger) å kjøpe en boligsalgsrapport eller eventuelt en vanlig takst når det gjelder de rimeligste hyttene, uttaler Svartor.

Dette kan spare både selger og oss som meglere for mange utfordringer når det gjelder tekniske spørsmål og evt. problemer i etterkant av et salg. Dersom hyttekjøper ønsker å sikre seg best mulig, anbefaler vi, i tillegg til å selv foreta grundige undersøkelser, som jeg blant annet nevner noen av nedenfor, å tegne en boligkjøperforsikring.

Beliggenhet
Vi ser at beliggenheten på eiendommen er veldig viktig og at de aller fleste kjøpere er svært opptatt av denne. Derfor kan det være svært lønnsomt å investere noen kroner ekstra i en attraktivt beliggende hytte fremfor å kjøpe en rimeligere med dårligere beliggenhet. I hvert fall gjelder dette dersom man en gang vurderer å selge, noe svært mange faktisk gjør en eller annen gang. Selv om de fleste har langsiktig perspektiv på investeringen, får man lettere igjen pengene sine ved å ha god beliggenhet, mener megleren.

Trender
En trend vi ser bare tydeligere og tydeligere er at hytter som ligger i prisklasse opp til 1,5 million kroner blir mer og mer populære. Ofte dreier det seg også om hytter som verken har innlagt strøm, vann eller avløp. Nå får man gode tekniske løsninger også for disse hyttene så dette er ikke lenger et «problem», bare en liten utfordring, mener Svartor. Ikke koster løsningene all verden lenger heller, i hvert fall ikke i forhold til den totale investeringen og den komforten du tross alt oppnår.

Et 12 volts elektrisk anlegg og gass, både for varmvann og komfyr i tillegg til gode sanitæranlegg finnes i mange utgaver og prisklasser. Faktisk selges disse hyttene i dagens marked lettere enn en eiendom som ligger i, for eksempel, fire til fem millioners klassen.

Mange av de rimeligere hyttene, på fjellet, ligger riktig nok lenger unna de mest populære alpinanleggene men til gjengjeld har de ofte et godt langrennsløypetilbud rett utenfor døra. Områder som Kvamsfjellet, Sjusjøen og Ringebufjellet er typiske eksempler på akkurat dette. Meget populære områder, sier Terramegleren på Lillehammer.

Vær bevisst
Hos oss i Gudbrandsdalen er det gjerne mye snø i fjellet til langt utpå våren og kjøper kan ha problemer med å få sett alt han eller hun burde se så lenge snøen dekker området, et problem som ikke er så fremtredende dersom en velger en hytte i lavlandet eller ved sjøen. Derimot kan råte være et større problem i fuktigere klima, og da særlig i tilknytning til sjøen.

I begge tilfeller kan derimot drømmehytta noen ganger ligge et stykke fra bilvei i tillegg til å være «godt innpakket» i snø. Da er det svært viktig å ta seg god tid, være påpasselig og lese takst/boligsalgsrapport ekstra nøye, still også relevante og gjerne kritiske spørsmål til selger/megler. I tillegg kan det være lurt å ta en telefon til den takstmann som har utferdiget taksten for å utdype svarene.

Når det gjelder nyere hytter som kanskje er under ett år gamle synes vi det er viktig å påse at man i tillegg får skikkelig innsyn i ettårs befaringen fra utbygger/ entreprenør. Be også om å få oversikt over hvilke fagfolk som er benyttet.

Vi eiendomsmeglere som driver med fritidsboliger, sier ofte at man kjøper nøkkelen til en opplevelse, og den er like god uavhengig av prisen på hytta. Det er viktig å huske dette, mener Stig H. Svartor i Terra Eiendomsmegling i Lillehammer.

17 mars 2009

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger...

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her.

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har...

Ukjente feller ved boligkjøp

Offentlige registre har langt mer informasjon om norske eiendommer enn det folk flest er klar over.

Nyttige tips ved salg av bolig

I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Slik gjør du boligen lettsolgt

Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Gratis arkitektråd til alle

Oslo Arkitektforening tilbyr gratis rådgivning til alle som har behov for arkitekthjelp, en gang i uken, hver torsdag mellom kl. 12 og 19. Her, i deres...

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Hytteidyll ved Gålå

Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

10 gode råd for et godt boligsalg

Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt...

Feriebolig i Marokko

Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Dette koster hytta

Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Komfortabel hyttedrøm i Valdres

På en usjenert hyttetomt med vidåpen utsikt over fjellandskapet i Aurdal har ekteparet Kari og Odd Killengreen bygget laftet tømmerhytte i tradisjonsrik...

Alt om boareal

Alt du trenger å vite om boareal!

Bygge nytt hus

Drømmer du om å bygge nytt hus? Her får du generelle råd, og nyttige tips fra husleverandører og advokat Pål Morten Grande.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no