Kjøpe hytte for utleie

Kjøp og salg av bolig

Skal du kjøpe hytte for utleie? Da bør du lese disse rådene først.


Espen Eliassen mener gangavstand til anlegg og butikker er essensielt ved utleie av vinterhytter. Foto: Terra Eiendomsmegling.

Vi i villa har snakket med to eksperter for å høre hvilke råd de gir til de som tenker på å kjøpe hytte for å leie den ut deler av året.

Romslige hytter
Grete Sexe er daglig leder i Novasol. De leier i hovedsak ut til utlendinger, og da tyskere spesielt. Sexe ser klare trender i hvilke hytter som leies ut først.
- Det viktigste er at det er vei helt frem til hytta hele året, mener hun.

En hytte til utleie bør også ha romslig plass, ikke minst når det gjelder sengeplasser.
- Rommene bør ha plass til en dobbeltseng og skap, og det bør være plass til åtte sengeplasser uten at noen må behøve å ligge på sovesofa. Man ønsker jo å ha det behagelig når man er på ferie, sier Sexe.

Mer slitasje på utleiehytter
Du bør heller ikke glemme at en hytte som skal brukes til utleie, vil måtte tåle mer slitasje.
- Tenk gjennom materialvalg. Det bør være slitesterkt. Ubehandlede tregulv, for eksempel, er flott, men det slites fort. Jeg ville heller valgt skifer med varmekabler under, eller en parkett som tåler en del, foreslår Sexe.

Når det gjelder beliggenhet, foretrekker hennes kunder hytter som ligger usjenert til i flott natur.
- Der vi selger mest er faktisk Vestlandsfylkene, samt Sørlandet, og til fjells om vinteren. Dette er trygge kjøp for utleie, sier Sexe.

- Hytter som ligger litt for seg selv leier bedre ut enn leiligheter som ligger tett. Mange som kommer til Norge vinterstid er vel så interessert i å gå langrenn som å stå alpint, for alpint kan de stå i Alpene. Og vann med fiskemuligheter er attraktivt, enten det er elv, hav eller innsjø. Det har nok med at våre kunder gjerne er tyskere og Norge er fremdeles kjent for å ha uberørt natur, sier Sexe.

Gangavstand
Mens Novasol opplever at avstand til andre gjør en hytte mer attraktiv, mener Espen Eliassen, megler og daglig leder ved Terra Eiendomsmegling i Hemsedal og Gol, at nærhet til vinteraktiviteter er et pluss for utleiehytter.

- Nå vil majoriteten av de som leier bo sentralt. Det skal helst være i gangavstand til aktivitetsanlegg og butikker. Utleieinntektene er større jo nærmere attraksjoner og aktiviteter hytta ligger. Da er det både lettere å leie ut og du får mer i leie, sier Eliassen.

Vi er ikke lenger like sjarmert av de enkle og rustikke hyttene, men vil ha det like komfortabelt som hjemme.
- Det skal være moderne og god kvalitet, og det må være innlagt strøm, vann og avløp. Den tiden er forbi da folk godtok utedo når de leide hytte. Du bør også tenke på at det skal være enkelt å gjøre hytta ren og klar til neste leietager, sier Eliassen.

Han opplever at nordmenn leier hytter i weekendene, mens utenlandske turister leier i midtukene.
- Leiemarkedet er mangfoldig, selv om det de fleste årene har vært bygget flest store utleieenheter. Små enheter er normalt dyrere i kjøp pr kvadratmeter, men utleieinntektene er også høyere per kvadratmeter for små leiligheter. Likevel er det viktig at man sjekker både de årlige inntektene pr kvadratmeter i forhold til investert verdi og hvilke enheter som er mest populære ved den lokale destinasjonen. Uansett er det viktigste at hytta inneholder de nødvendigste fasiliteter og er funksjonell, sier Eliassen.

23 oktober 2008

Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt - og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid.

Kjøp av hytte

Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengen...

Slik får du skreddersydd ferdighus

Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Nordmenn vil ha murhus

Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

Begreper for boligers størrelse

Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler...

Nyttige tips ved salg av bolig

I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Sjekkliste for visning i hovedetasjen

Hovedetasjen er ofte den viktigste delen av boligen, fordi det er der du oppholder deg det meste av din våkne hverdag. Derfor bør du begynne visningen...

Sjekkliste for utvendig visning

Begynn visningen med å gå over eiendommen utvendig først. Vi gir deg sjekklista for hva du skal se etter.

Få klager på takstmannen

Få klager på takstmannen, og de siste årene har klagene blitt færre.

Slurv og byggefeil største skadeårsak

Halvparten av skadene som oppstår i norske bygg skyldes slurv, feil utførelse og manglende kontroll under oppføringen.

Ebud blir nå godtatt

E-bud på boliger blir nå godtatt, melder nettstedet forbruker.no.

Feriebolig i Marokko

Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Hytteidyll ved Gålå

Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

Komfortabel hyttedrøm i Valdres

På en usjenert hyttetomt med vidåpen utsikt over fjellandskapet i Aurdal har ekteparet Kari og Odd Killengreen bygget laftet tømmerhytte i tradisjonsrik...

Fristende med feriehus i utlandet

Stadig flere nordmenn rømmer fra elendig norsk vær og skyhøye priser på attraktive ferie-eiendommer her til lands og kjøper seg leilighet i utlandet....

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no