Kjøpe hytte for utleie

Kjøp og salg av bolig

Skal du kjøpe hytte for utleie? Da bør du lese disse rådene først.


Espen Eliassen mener gangavstand til anlegg og butikker er essensielt ved utleie av vinterhytter. Foto: Terra Eiendomsmegling.

Vi i villa har snakket med to eksperter for å høre hvilke råd de gir til de som tenker på å kjøpe hytte for å leie den ut deler av året.

Romslige hytter
Grete Sexe er daglig leder i Novasol. De leier i hovedsak ut til utlendinger, og da tyskere spesielt. Sexe ser klare trender i hvilke hytter som leies ut først.
- Det viktigste er at det er vei helt frem til hytta hele året, mener hun.

En hytte til utleie bør også ha romslig plass, ikke minst når det gjelder sengeplasser.
- Rommene bør ha plass til en dobbeltseng og skap, og det bør være plass til åtte sengeplasser uten at noen må behøve å ligge på sovesofa. Man ønsker jo å ha det behagelig når man er på ferie, sier Sexe.

Mer slitasje på utleiehytter
Du bør heller ikke glemme at en hytte som skal brukes til utleie, vil måtte tåle mer slitasje.
- Tenk gjennom materialvalg. Det bør være slitesterkt. Ubehandlede tregulv, for eksempel, er flott, men det slites fort. Jeg ville heller valgt skifer med varmekabler under, eller en parkett som tåler en del, foreslår Sexe.

Når det gjelder beliggenhet, foretrekker hennes kunder hytter som ligger usjenert til i flott natur.
- Der vi selger mest er faktisk Vestlandsfylkene, samt Sørlandet, og til fjells om vinteren. Dette er trygge kjøp for utleie, sier Sexe.

- Hytter som ligger litt for seg selv leier bedre ut enn leiligheter som ligger tett. Mange som kommer til Norge vinterstid er vel så interessert i å gå langrenn som å stå alpint, for alpint kan de stå i Alpene. Og vann med fiskemuligheter er attraktivt, enten det er elv, hav eller innsjø. Det har nok med at våre kunder gjerne er tyskere og Norge er fremdeles kjent for å ha uberørt natur, sier Sexe.

Gangavstand
Mens Novasol opplever at avstand til andre gjør en hytte mer attraktiv, mener Espen Eliassen, megler og daglig leder ved Terra Eiendomsmegling i Hemsedal og Gol, at nærhet til vinteraktiviteter er et pluss for utleiehytter.

- Nå vil majoriteten av de som leier bo sentralt. Det skal helst være i gangavstand til aktivitetsanlegg og butikker. Utleieinntektene er større jo nærmere attraksjoner og aktiviteter hytta ligger. Da er det både lettere å leie ut og du får mer i leie, sier Eliassen.

Vi er ikke lenger like sjarmert av de enkle og rustikke hyttene, men vil ha det like komfortabelt som hjemme.
- Det skal være moderne og god kvalitet, og det må være innlagt strøm, vann og avløp. Den tiden er forbi da folk godtok utedo når de leide hytte. Du bør også tenke på at det skal være enkelt å gjøre hytta ren og klar til neste leietager, sier Eliassen.

Han opplever at nordmenn leier hytter i weekendene, mens utenlandske turister leier i midtukene.
- Leiemarkedet er mangfoldig, selv om det de fleste årene har vært bygget flest store utleieenheter. Små enheter er normalt dyrere i kjøp pr kvadratmeter, men utleieinntektene er også høyere per kvadratmeter for små leiligheter. Likevel er det viktig at man sjekker både de årlige inntektene pr kvadratmeter i forhold til investert verdi og hvilke enheter som er mest populære ved den lokale destinasjonen. Uansett er det viktigste at hytta inneholder de nødvendigste fasiliteter og er funksjonell, sier Eliassen.

23. oktober 2008

Mer om Kjøp og salg av bolig

10 gode råd for et godt boligsalg

Kjøp og salg av bolig Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Kjøp og salg av bolig Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Dette koster hytta

Kjøp og salg av bolig Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Når boligen "selges som den er"

Kjøp og salg av bolig Hva betyr det at en bolig selges som den er, og hva innebærer det for rettighetene dine som kjøper?

Ikke kast bort millioner på boligkjøpet

Kjøp og salg av bolig Et dårlig boligkjøp kan koste deg dyrt. Men det er mulig å sikre seg.

Kjøp av hytte

Kjøp og salg av bolig Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengen...

Slik får du skreddersydd ferdighus

Kjøp og salg av bolig Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Nordmenn vil ha murhus

Kjøp og salg av bolig Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

Begreper for boligers størrelse

Kjøp og salg av bolig Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler...

Nyttige tips ved salg av bolig

Kjøp og salg av bolig I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Klage på huskjøp : Bollene stekes skjevt

Kjøp og salg av bolig Oslo (NW): Mange boligkjøpere har svært urealistiske forventninger til hva eierskifteforsikringen dekker, viser klagelisten.

Alt om boareal

Kjøp og salg av bolig Alt du trenger å vite om boareal!

Feriebolig i Marokko

Kjøp og salg av bolig Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Tradisjonsrik hytte - i eventyrets rike

Kjøp og salg av bolig Familien falt for hytta bygget i Soria Morias rike på Gaustablikk, i jakten på det beste skiterrenget. Hytta er ny og moderne, men bygget på gamle...

Hytteidyll ved Gålå

Kjøp og salg av bolig Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no