Kjøpe hytte for utleie

Kjøp og salg av bolig

Skal du kjøpe hytte for utleie? Da bør du lese disse rådene først.


Espen Eliassen mener gangavstand til anlegg og butikker er essensielt ved utleie av vinterhytter. Foto: Terra Eiendomsmegling.

Vi i villa har snakket med to eksperter for å høre hvilke råd de gir til de som tenker på å kjøpe hytte for å leie den ut deler av året.

Romslige hytter
Grete Sexe er daglig leder i Novasol. De leier i hovedsak ut til utlendinger, og da tyskere spesielt. Sexe ser klare trender i hvilke hytter som leies ut først.
- Det viktigste er at det er vei helt frem til hytta hele året, mener hun.

En hytte til utleie bør også ha romslig plass, ikke minst når det gjelder sengeplasser.
- Rommene bør ha plass til en dobbeltseng og skap, og det bør være plass til åtte sengeplasser uten at noen må behøve å ligge på sovesofa. Man ønsker jo å ha det behagelig når man er på ferie, sier Sexe.

Mer slitasje på utleiehytter
Du bør heller ikke glemme at en hytte som skal brukes til utleie, vil måtte tåle mer slitasje.
- Tenk gjennom materialvalg. Det bør være slitesterkt. Ubehandlede tregulv, for eksempel, er flott, men det slites fort. Jeg ville heller valgt skifer med varmekabler under, eller en parkett som tåler en del, foreslår Sexe.

Når det gjelder beliggenhet, foretrekker hennes kunder hytter som ligger usjenert til i flott natur.
- Der vi selger mest er faktisk Vestlandsfylkene, samt Sørlandet, og til fjells om vinteren. Dette er trygge kjøp for utleie, sier Sexe.

- Hytter som ligger litt for seg selv leier bedre ut enn leiligheter som ligger tett. Mange som kommer til Norge vinterstid er vel så interessert i å gå langrenn som å stå alpint, for alpint kan de stå i Alpene. Og vann med fiskemuligheter er attraktivt, enten det er elv, hav eller innsjø. Det har nok med at våre kunder gjerne er tyskere og Norge er fremdeles kjent for å ha uberørt natur, sier Sexe.

Gangavstand
Mens Novasol opplever at avstand til andre gjør en hytte mer attraktiv, mener Espen Eliassen, megler og daglig leder ved Terra Eiendomsmegling i Hemsedal og Gol, at nærhet til vinteraktiviteter er et pluss for utleiehytter.

- Nå vil majoriteten av de som leier bo sentralt. Det skal helst være i gangavstand til aktivitetsanlegg og butikker. Utleieinntektene er større jo nærmere attraksjoner og aktiviteter hytta ligger. Da er det både lettere å leie ut og du får mer i leie, sier Eliassen.

Vi er ikke lenger like sjarmert av de enkle og rustikke hyttene, men vil ha det like komfortabelt som hjemme.
- Det skal være moderne og god kvalitet, og det må være innlagt strøm, vann og avløp. Den tiden er forbi da folk godtok utedo når de leide hytte. Du bør også tenke på at det skal være enkelt å gjøre hytta ren og klar til neste leietager, sier Eliassen.

Han opplever at nordmenn leier hytter i weekendene, mens utenlandske turister leier i midtukene.
- Leiemarkedet er mangfoldig, selv om det de fleste årene har vært bygget flest store utleieenheter. Små enheter er normalt dyrere i kjøp pr kvadratmeter, men utleieinntektene er også høyere per kvadratmeter for små leiligheter. Likevel er det viktig at man sjekker både de årlige inntektene pr kvadratmeter i forhold til investert verdi og hvilke enheter som er mest populære ved den lokale destinasjonen. Uansett er det viktigste at hytta inneholder de nødvendigste fasiliteter og er funksjonell, sier Eliassen.

23 oktober 2008
Mer om Kjøp og salg av bolig

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Kjøp og salg av bolig Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger her.

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Kjøp og salg av bolig Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her.

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Kjøp og salg av bolig Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har...

Ukjente feller ved boligkjøp

Kjøp og salg av bolig Offentlige registre har langt mer informasjon om norske eiendommer enn det folk flest er klar over.

Nyttige tips ved salg av bolig

Kjøp og salg av bolig I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Slik gjør du boligen lettsolgt

Kjøp og salg av bolig Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Gratis arkitektråd til alle

Kjøp og salg av bolig Oslo Arkitektforening tilbyr gratis rådgivning til alle som har behov for arkitekthjelp, en gang i uken, hver torsdag mellom kl. 12 og 19.  Her, i deres lokaler i Josefines gate 32 får du gratis råd en halv time.

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Kjøp og salg av bolig Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Hytteidyll ved Gålå

Kjøp og salg av bolig Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

10 gode råd for et godt boligsalg

Kjøp og salg av bolig Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Feriebolig i Marokko

Kjøp og salg av bolig Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Dette koster hytta

Kjøp og salg av bolig Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Komfortabel hyttedrøm i Valdres

Kjøp og salg av bolig På en usjenert hyttetomt med vidåpen utsikt over fjellandskapet i Aurdal har ekteparet Kari og Odd Killengreen bygget laftet tømmerhytte i tradisjonsrik, norsk stil.

Alt om boareal

Kjøp og salg av bolig Alt du trenger å vite om boareal!

Bygge nytt hus

Kjøp og salg av bolig Drømmer du om å bygge nytt hus? Her får du generelle råd, og nyttige tips fra husleverandører og advokat Pål Morten Grande.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no