Bilde: Colourbox

Når boligen "selges som den er"

Kjøp og salg av bolig

Hva betyr det at en bolig selges som den er, og hva innebærer det for rettighetene dine som kjøper?

I et boligprospekt står det ofte at boligen "selges som den er". Hva innebærer egentlig det? Vi har bedt Vi i villas egen ekspert på juridiske eiendomsspørsmål om å forklare begrepet.

– At en bolig "selges som den er" betyr folkelig sagt at det øker terskelen for arten og omfanget av de feil som kan utgjøre en såkalt ”mangel” etter avhendingsloven, sier advokatfullmektig Vegard Syvertsen hos advokatfirmaet Grande & Co.


Still spørsmål: Sørg for å få vite alt som er om huset før du kjøper det.

Tre muligheter
Det finnes likevel tre måter man kan nå frem med krav om feil på eiendommen, selv om den selges som den er.

– Det ene er at eiendommen kan sies å være i vesentlig dårligere stand enn det kjøper kunne ha grunn til å forvente ut fra kjøpesum, alder eller lignende.  I en helt fersk høyesterettsdom fra februar 2010, slås det fast at en slik feil må koste minst 5-6 prosent av kjøpesummen for at det skal regnes som mangel. Koster det mindre, må du regne med å ta kostnadene på egen kappe, forklarer Syvertsen. Han tror likevel at det for nyere boliger vil være lettere å nå frem med krav som er prosentvis lavere enn ovennevnte ”grense” på 5-6 %.

Riktig informasjon er viktig
De to andre tilfellene hvor det kan hevdes at det er feil på en bolig som selges som den er, involverer informasjonen du som kjøper får om boligen.

– Det er da snakk om at selger enten har holdt tilbake opplysninger eller gitt feilaktige opplysninger. I disse tilfellene kan det regnes som en mangel, så fremt at dette er opplysninger som kan forventes å kunne ha påvirket avtalen i noen grad, sier Syvertsen.

Les også:

Slik leser du takstskjemaet

Takstskjemaet har ord og uttrykk det kan være lett å snuble i. Her gir vi deg en litt forenklet oversikt over ha de ulike ordene betyr.

Må bevises
Det er disse to punktene, som er regulert under paragrafene 3-7 og 3-8 i avhendingslova, som gjør det så viktig for boligselgere å gi riktig og tilstrekkelig informasjon. Men det kan også være vanskelig for kjøper å bevise hvorvidt selger med viten og vilje har trikset med informasjonen dersom man i ettertid oppdager en feil med boligen.

– Det innebærer at dersom du ikke kan sannsynliggjøre at selger med vilje har holdt noe tilbake eller gitt uriktige opplysninger, er eneste mulighet til å kreve mangel at boligen dersom den kan sies å være i vesentlig dårligere stand enn du kunne ha forventet. Men hvis denne mangelen altså koster under fem-seks prosent av kjøpesummen, vil du neppe få gjennomslag i rettsystemet, og du må belage deg på å ta kostnadene selv, sier Syvertsen.

Kan virke urimelig
Majoriteten av boliger i dag selges som de er.

– Det var ikke intensjonen da denne muligheten ble innført, men nå er det nærmest blitt hovedregelen, sier Syvertsen.

– For kjøper oppfattes det gjerne som negativt at man må klare å bevise at selger har holdt tilbake opplysninger. Det kan føles urimelig å måtte dekke mangler for opp mot hundre tusen kroner selv, når du nettopp har kjøpt en bolig til over to millioner kroner, sier Syvertsen.

For selgere kan det derimot regnes som gunstig, siden man til en viss grad fraskriver seg ansvar.

Les også:

Boligtips i et turbulent marked

Et turbulent boligmarked har gjort folk usikre. Skal du inn på boligmarkedet som førstegangsetablerer, bør du lese denne artikkelen.

17 februar 2010
Mer om Kjøp og salg av bolig

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Kjøp og salg av bolig Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger her.

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Kjøp og salg av bolig Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her.

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Kjøp og salg av bolig Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har...

Ukjente feller ved boligkjøp

Kjøp og salg av bolig Offentlige registre har langt mer informasjon om norske eiendommer enn det folk flest er klar over.

Nyttige tips ved salg av bolig

Kjøp og salg av bolig I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Slik gjør du boligen lettsolgt

Kjøp og salg av bolig Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Gratis arkitektråd til alle

Kjøp og salg av bolig Oslo Arkitektforening tilbyr gratis rådgivning til alle som har behov for arkitekthjelp, en gang i uken, hver torsdag mellom kl. 12 og 19.  Her, i deres lokaler i Josefines gate 32 får du gratis råd en halv time.

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Kjøp og salg av bolig Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Hytteidyll ved Gålå

Kjøp og salg av bolig Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

10 gode råd for et godt boligsalg

Kjøp og salg av bolig Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Feriebolig i Marokko

Kjøp og salg av bolig Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Dette koster hytta

Kjøp og salg av bolig Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Komfortabel hyttedrøm i Valdres

Kjøp og salg av bolig På en usjenert hyttetomt med vidåpen utsikt over fjellandskapet i Aurdal har ekteparet Kari og Odd Killengreen bygget laftet tømmerhytte i tradisjonsrik, norsk stil.

Alt om boareal

Kjøp og salg av bolig Alt du trenger å vite om boareal!

Bygge nytt hus

Kjøp og salg av bolig Drømmer du om å bygge nytt hus? Her får du generelle råd, og nyttige tips fra husleverandører og advokat Pål Morten Grande.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no