Bilde: Håndverksmur

Nordmenn vil ha murhus

Kjøp og salg av bolig

Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

- Reiser du i Europa, er det murhus du ser og bor i, og denne trenden tar folk med seg hjem når de skal bygge, sier Tore Ilseng i Murhuskjeden Håndverksmur AS.

Og de er ikke de eneste som opplever at nordmenns reiselyst påvirker boligvalget.
- Nordmenn reiser mye i utlandet. De ser arkitekturen i disse landene, og der er det tegl og mur som gjelder. Vi opplever ofte at folk kommer fra ferie med et bilde av et hus de har likt veldig godt og ønsker å få tegnet noe lignende til seg selv, forteller daglig leder i Murgaardhus AS, Jonny Aas.

Skal du bygge hus? Sjekk ut vår Husbyggerskole!


Positive til mur

Selv om det er tradisjon for trehus i Norge, opplever murhusbransjen at folk er velvillig innstilt til murhus.
- Nordmenns holdning til murhus er positiv. Murhus kommer høyt opp på listen når du spør hva folk vil ha. Problemet er at det ikke har vært tilbydere. Det blant annet derfor vi driver med murhus, og kun murhus. Det er et marked for det der ute, forteller Ilseng.

Og ifølge Jonny Aas er det særlig én gruppe som er positiv enn andre.
- Andre- og tredjegangs etablerere i markedet søker ofte til andre løsninger enn de har hatt tidligere, og hovedkundegruppa vår ligger nok i alderen 30-50 år. De vil gjerne ha et annet type utseende enn før, og det har ikke bare med selve utformingen å gjøre, men også ting som vedlikehold og inneklima.

Kresne boligbyggere
Murgaardhus AS leverer både trehus og murhus,  og de har sett en interessant utvikling under finanskrisa.
- Murhus har en positiv trend i Norge. Det merker vi fra alle våre forhandlere. Vi ser at trehusproduksjonen går noe ned mens murhusproduksjonen går opp. Det skyldes nok at andre- og tredjegangsetablerere har kapital og midler. De som bygger murhus er veldig bevisst på hva de skal ha. De ønsker seg ikke først og fremst billigløsninger, slik det gjerne er når man kjøper hus for første gang. De tenker fremover, mot alderdommen, og ønsker seg mindre vedlikehold, sier Aas.

En av fordelene med et murhus er nemlig at det krever atskillig mindre vedlikehold enn et trehus. Og hvis du har hengt i stigen og vasket og malt en trehusfasade et par ganger, lærer du deg å sette pris på vedlikeholdsfrie hus.

Dyr i start, billig på sikt
Murhus er noe dyrere å bygge, men på sikt jevner denne kostnadsforskjellen seg ut, blant annet gjennom færre utgifter til vedlikehold.
- Bygger du et murhus i teglstein, får du et totalt vedlikeholdsfritt bygg, hevder Tore Ilseng. - Og bygger du i Leca med pusset mur, skal det holde i minst 20 år før du må tenke på å vedlikeholde det. En kombinasjon av tegl og Leca er også en mulighet. På våre Lecahus bruker vi farget puss, og da trenger du ikke male med mindre du vil skifte farge på huset. I så tilfelle maler du med silikatmaling, som brukes til miljøvennlige pustende konstruksjoner som murhus er, og da holder det i minst 20 år før vedlikeholdsbehovet melder seg.

Du kan i tillegg spare penger på strømforbruket med et murhus sammenlignet med trehus.
- Et murhus er bygget med tunge materialer og er dermed ikke så følsomt for temperatursvingninger. Det vil du merke på strømforbruket. Et murhus vil oppleves som svalt om sommeren og varmt om vinteren. Det skyldes at murhuset bruker lenger tid på å kvitte seg med varme, slik at oppvarmingen gjennom dagen avgies som varme om natten, og vice versa om sommeren, forklarer Ilseng.

Godt for klimaet inne og ute
Ettersom murhus bygges i rene konstruksjoner tvers igjen og med bestandige materialer som kan stå i mange år uten å forringes, er de miljømessig et godt alternativ. De er dessuten rustet til å takle fremtidens vær.

- For ekstremvær er murhus ekstremt bra, sier Aas. – Murhus er diffusjonsåpent, og det betyr at eventuell fukt begrenset omfang som trenger inn, vil trekke ut igjen på en naturlig måte.

De har også vist seg å være et gunstig for innemiljøet.
- Du får et helt annet inneklima i murhus enn i et trehus. Selv om du i dag får nye trehus med balansert ventilasjon, er trehusene mye mer utsatt hvis uhellet først er ute. En lekkasje i et trehus kan resultere i omfattende og kostbare utskiftninger av materiale og fare for sopp og råte, mens du i et murhus ”bare” kan åpne opp og tørke ut, sier Aas.

23 februar 2009

Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt - og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid.

Kjøp av hytte

Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengen...

Slik får du skreddersydd ferdighus

Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Begreper for boligers størrelse

Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler...

Nyttige tips ved salg av bolig

I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Hyttedrøm på billigsalg

Hyttedrømmen kan bli din, rimeligere enn du tror.

Sjekkliste for visning i hovedetasjen

Hovedetasjen er ofte den viktigste delen av boligen, fordi det er der du oppholder deg det meste av din våkne hverdag. Derfor bør du begynne visningen...

Sjekkliste for utvendig visning

Begynn visningen med å gå over eiendommen utvendig først. Vi gir deg sjekklista for hva du skal se etter.

Få klager på takstmannen

Få klager på takstmannen, og de siste årene har klagene blitt færre.

Slurv og byggefeil største skadeårsak

Halvparten av skadene som oppstår i norske bygg skyldes slurv, feil utførelse og manglende kontroll under oppføringen.

Ebud blir nå godtatt

E-bud på boliger blir nå godtatt, melder nettstedet forbruker.no.

Feriebolig i Marokko

Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Hytteidyll ved Gålå

Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

Komfortabel hyttedrøm i Valdres

På en usjenert hyttetomt med vidåpen utsikt over fjellandskapet i Aurdal har ekteparet Kari og Odd Killengreen bygget laftet tømmerhytte i tradisjonsrik...

Fristende med feriehus i utlandet

Stadig flere nordmenn rømmer fra elendig norsk vær og skyhøye priser på attraktive ferie-eiendommer her til lands og kjøper seg leilighet i utlandet....

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no