Bilde: Klaus Wærpen og Colourbox

Nyttige tips ved salg av bolig

Kjøp og salg av bolig
I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Sommeren og høsten 2008 opplevde man de fleste steder i landet et betydelig tråere marked ved salg av bolig. Færre på visning og bud som lot vente på seg ga lengre salgstid. Da er det viktig å sørge for at boligen din ikke blir en «hyllevare» som etterhvert går ut på dato hos megleren din, mener dagligleder Vibeke Voksøy i Ring Eiendomsmegling på Jessheim.
For å unngå dette, har hun laget noen enkle tips som kan være til nytte for boligselgere.

Riktig megler
For det første bør du velge riktig megler, mener Voksøy. Det er særlig i nedgangstider at selger opplever hva de virkelig flinke meglerne viser hva de kan i forhold til gjennomsnittsmeglerne
Enkelte meglere oppnår gode salg og gode priser selv i dårlige tider. Det er ikke tilfeldig, men resultat av iherdig og riktig jobbing.
Den megleren du er på jakt etter, er ikke nødvendigvis den rimeligste. For hun eller han er etterspurt og vet godt sin egen verdi. Derfor kan bli dyrt å la prisen på meglertjenesten være avgjørende for valget ditt.
Styr unna «ekspeditørene», dvs. de meglerne som mener at boligen selger seg selv og at meglerens oppgave er å ekspedere de formelle forholdene rundt boligsalget. Disse meglerne faller igjennom i dårlige tider.

Det er flere måter å finne den riktige megleren på. Spør gjerne venner og bekjente om deres eventuelle erfaringer. Ryktet om gode meglere sprer seg like fort som om de dårlige. Hvis dette ikke gir resultater, så inviter hjem til deg noen meglere som du ser ofte i avisen og som har mange boliger. La dem presentere seg og sitt «produkt». Be megleren om flere referanser fra tidligere kunder. Ring disse og spør hvordan megleren arbeider.


Daglig leder i Ring Eiendomsmegling, Vibeke Voksøy, gir nyttige tips i forbindelse med boligsalg.

Kristisk til takst
Å anslå salgsverdien på en bolig, særlig eneboliger, er ingen presis vitenskap. Inviterer du tre takstmenn, er det stor sannsynlighet for at du vil få tre forskjellige verdianslag på boligen din. Dersom du selv mener at taksten du har fått er lav, så ta dette opp med megler/takstmann. Det er i de fleste tilfeller naturlig å sette prisantydningen i nærheten av taksten.
Har du få budgivere, vil sannsynligheten for å få et bud over takst og prisantydning være liten, uansett hvor interessert den ene budgiveren er i boligen din. Vær kritisk hvis megleren anbefaler deg å godta en lav takst fordi dette vil skaffe flere interessenter og at prisen antagelig vil havne der du har forventet likevel.

Lytt til profesjonelle råd
Det er vesentlig at boligen, når den presenteres overfor markedet, er tiltalende og gir et inntrykk av kvalitet. En del ting bør kanskje utbedres. Det kan være lister som mangler her og der, uferdige ting som må flikkes på, vegger som bør males om osv. Dette er ting en dyktig megler vil se relativt fort. Følg disse rådene, selv om det innebærer at du må be venner på dugnad et par helger og det koster deg noen tusenlapper i materialer.
Styr unna de store renoveringsprosjekter som gjelder bad og kjøkken. Å foreta en fullstendig oppussing av slike rom er ofte svært kostbart. Disse pengene vil du sjeldent få igjen når du selger.

– Fjern de helt personlige tingene som familiebilder, nips og overflødige møbler. Under visningen er det viktig at eventuelle interessenter møter en bolig de kan «se seg selv bo i». Det er ofte vanskelig hvis man har følelsen av å være på besøk i en annens hjem. Her bør du også følge meglerens råd, anbefaler Vibeke Voksøy.

9. februar 2009

Mer om Kjøp og salg av bolig

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Kjøp og salg av bolig Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger her.

10 gode råd for et godt boligsalg

Kjøp og salg av bolig Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt...

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Kjøp og salg av bolig Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Dette koster hytta

Kjøp og salg av bolig Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Når boligen "selges som den er"

Kjøp og salg av bolig Hva betyr det at en bolig selges som den er, og hva innebærer det for rettighetene dine som kjøper?

Ikke kast bort millioner på boligkjøpet

Kjøp og salg av bolig Et dårlig boligkjøp kan koste deg dyrt. Men det er mulig å sikre seg.

Kjøp av hytte

Kjøp og salg av bolig Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengene dine?

Slik får du skreddersydd ferdighus

Kjøp og salg av bolig Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Nordmenn vil ha murhus

Kjøp og salg av bolig Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

Begreper for boligers størrelse

Kjøp og salg av bolig Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler for hva som skal opplyses i boligannonser.

Klage på huskjøp : Bollene stekes skjevt

Kjøp og salg av bolig Oslo (NW): Mange boligkjøpere har svært urealistiske forventninger til hva eierskifteforsikringen dekker, viser klagelisten.

Alt om boareal

Kjøp og salg av bolig Alt du trenger å vite om boareal!

Feriebolig i Marokko

Kjøp og salg av bolig Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Tradisjonsrik hytte - i eventyrets rike

Kjøp og salg av bolig Familien falt for hytta bygget i Soria Morias rike på Gaustablikk, i jakten på det beste skiterrenget. Hytta er ny og moderne, men bygget på gamle...

Hytteidyll ved Gålå

Kjøp og salg av bolig Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no