Bilde: Colourbox

Sjekkliste for utvendig visning

Kjøp og salg av bolig

Begynn visningen med å gå over eiendommen utvendig først. Vi gir deg sjekklista for hva du skal se etter.
Foto: Colourbox. Start visningen med å ta en runde rundt huset for å gjøre deg opp en mening om tomt og bolig.
- Gå over eiendommen utvendig først. Ta en runde rundt huset og gjør deg opp en mening om tomt og bolig. Spør deg selv om dette er et sted hvor du kunne tenke deg å bo. Hvordan er det å stå opp her om morgenen, gå ut på terrassen og ta dagens første kopp kaffe? sier daglig leder i NITO Takst, Kai-Haftor Olsen, og foreslår at du starter visningen allerede ved adkomsten til eiendommen.

Adkomst
Det første du bør gjøre når du kommer til en visning, er å se på adkomsten til boligen.
Hvis adkomstveien er bratt oppover eller bratt nedover, kan det vanskeliggjøre bruken av eiendommen. Å legge om en adkomstvei kan være kostbart. Hvis visningen er sommerstid, vurder hvordan det vil være der på vinteren. Hvis adkomsten er bratt opp eller bratt ned, kan det vanskeliggjøre bruken av eiendommen. Det kan også forringe annenhåndsverdien når du skal selge eiendommen igjen.

Tomt
Vurder anvendeligheten av selve tomta. Har den tilstrekkelige flate områder for å kunne utnytte din families behov? Er den grei å holde ved like? Plenklipping i bratt og ulent terreng kan være en stor utfordring!

Naboeiendommer
Det neste du bør se på, er avstand og beliggenhet i forhold til naboer. Hvordan ligger eiendommen i forhold til nabohusene, i forhold til sol, skygge, utsyn, høy vegetasjon, trafikkert vei, jernbanelinje etc? Det aller meste utendørs er statisk, og det får du ikke gjort noe med. Og det som kan endres utendørs, koster gjerne mye penger å få gjort noe med.

Vedlikehold
Vurder deretter det utvendige vedlikeholdet av huset. Ser det akseptabelt ut for deg? Er huset dårlig vedlikeholdt, så kan det bety mye egeninnsats eller kostnader for å få det slik du ønsker. Det er viktig å danne seg en oppfatning av om huset ligger i spesielt utsatt område, med mye sot, svevestøv og lignende. Dette krever hyppige vedlikeholdsintervaller.

Tak
Løft blikket opp mot taket. Ser det rett og fint ut, eller er det store skjevheter eller såkalt heng på mønet. Sistnevnte kan tyde på at det er setninger i huset. Se også på tilstanden på taksteinen, ser den jevn og fin ut? Hvordan er overgangen mellom tak og vegger? Er det svarte flekker på vegger under tak, kan det tyde på at taket har vært utett,

Yttervegger og grunnmur
Se etter sprekker og om det er mugg- eller soppvekst på grunnmuren. Takstmann skal ha sjekket kledningen for råte, men ønsker du å sjekke kledningen selv, kan du ta en kniv eller skrujern og stikke inn i endeveden. Hvis den glir lett inn, er det et tegn på at kledningen er mangelfullt vedlikeholdt. Dersom det er mye sprekker i nedkanten av kledningen, så tilsier dette feil montering av kledningen og/eller manglende vedlikehold. Hvis kledningen ser hel og fin ut og det ser godt vedlikeholdt ut, kan du slå deg til ro med det du har sett og heller støtte deg på det som står beskrevet i takstrapporten.

Terreng
Vurder terrenget rundt huset. Er det steder hvor vann fra terreng blir liggende mot grunnmuren? Det kan for eksempel være på grunn av groper i terrenget, noe som kan gjøre at grunnmuren stadig får tilført fuktighet ved regn og snøsmelting. Selv om dette kan være lett å rette opp i etter et kjøp, kan det være at fuktigheten allerede har trukket inn i muren, med de påfølgende problemer det gir. Stadig tilførsel av fukt mot en grunnmur, gjør at muren ikke får anledning til å tørke. Dette kan påvirke innemiljøet i hele huset.
23 oktober 2008

Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt - og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid.

Kjøp av hytte

Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengen...

Slik får du skreddersydd ferdighus

Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Nordmenn vil ha murhus

Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

Begreper for boligers størrelse

Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler...

Nyttige tips ved salg av bolig

I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Hyttedrøm på billigsalg

Hyttedrømmen kan bli din, rimeligere enn du tror.

Sjekkliste for visning i hovedetasjen

Hovedetasjen er ofte den viktigste delen av boligen, fordi det er der du oppholder deg det meste av din våkne hverdag. Derfor bør du begynne visningen...

Få klager på takstmannen

Få klager på takstmannen, og de siste årene har klagene blitt færre.

Slurv og byggefeil største skadeårsak

Halvparten av skadene som oppstår i norske bygg skyldes slurv, feil utførelse og manglende kontroll under oppføringen.

Ebud blir nå godtatt

E-bud på boliger blir nå godtatt, melder nettstedet forbruker.no.

Feriebolig i Marokko

Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Hytteidyll ved Gålå

Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

Komfortabel hyttedrøm i Valdres

På en usjenert hyttetomt med vidåpen utsikt over fjellandskapet i Aurdal har ekteparet Kari og Odd Killengreen bygget laftet tømmerhytte i tradisjonsrik...

Fristende med feriehus i utlandet

Stadig flere nordmenn rømmer fra elendig norsk vær og skyhøye priser på attraktive ferie-eiendommer her til lands og kjøper seg leilighet i utlandet....

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no