Sjekkliste for visning i hovedetasjen

Kjøp og salg av bolig

Hovedetasjen er ofte den viktigste delen av boligen, fordi det er der du oppholder deg det meste av din våkne hverdag. Derfor bør du begynne visningen der.


Foto: Colourbox. Uvanlige hus eller romløsninger kan være spennende, men kan også gjøre det vanskeligere å selge huset senere.
I forrige artikkel fortalte vi om hva du bør se etter utvendig når du er på visning. I denne artikkelen beveger vi oss inn i huset.
- Legg deg på minne alle avvik du har sett ute, og ta det med deg når du går inn i huset. Hvis du for eksempel har sett at det var en grop i terrenget hvor regnvann kan samle seg nær grunnmuren, bør du ta en ekstra god titt på den veggen i kjelleren, sier daglig leder i NITO Takst, Kai-Haftor Olsen.

Generelt:
Mange blir fascinert av uvanlige hus. Hus med spesiell takform, vindusløsninger, utbygg, takoppbygg etc. Vær klar over at disse husene kan være vanskelige og kostbare å vedlikeholde, samt at de kan medføre hyppigere behov for vedlikehold. Hvis du kommer til et særegent hus som kanskje bare 1 av 10 000 bygger, så er det trolig at det 1 av 10 000 som har interesse av huset når du en gang ønsker å selge det. Selv om det primært er boverdien for deg du skal dekke, så er det viktig å ta hensyn til markedsverdien noen år fremover i tid, enten du skal refinansiere eller selge.

Inngangen
Det første du bør gjøre når du kommer inn, er å stoppe allerede i vindfanget eller entreen og dra inn luft og snuse som en hund. Årsaken er at du vil kunne kjenne mugglukt eller andre unormale lukter aller best med det samme du kommer utenfra og inn i huset. Merker du en uvanlig lukt, bør du være oppmerksom på det. En søtlig lukt kan, for eksempel, skyldes skadelige sopper.

Førsteinntrykk
Gjør som takstmenn og meglere når du kommer inn i et rom for første gang: Still deg opp ved døra og se på de store linjene i rommet. Se om linjene i rommet er rette, dvs. om overgangene mellom vegger, gulv og tak er rettlinjede. Fravik kan bety at det er setningsskader i huset, råte osv. Se for deg ditt behov, dine møbler og dine ønsker for bruken av de enkelte rommene. Ikke bli blendet av styling eller andre momenter som bidrar til å trekke fokus vekk fra selve rommet.

Gulv
Når du går over gulvet, hør etter om det knirker og kjenn om det svikter eller gynger. I gamle hus er ikke dette uvanlig fordi man brukte andre typer bjelkelag før i tiden, men i nye hus bør gulvene være relativt stabile. Knirk kan ofte bagatelliseres av selger. Selv om mange hevder at det skal være knirk i gamle gulv, så må man ikke glemme at knirk er forstyrrende og skal egentlig ikke være der, hvis konstruksjonene er bygd opp korrekt.

Stue
Ta et overblikk først. Virker stuen innbydende? Er det langt å gå fra stue til kjøkken? Hvordan er overflatene? Er det skader? Hvordan kan rommer møbleres? Er det flere alternativer? Se på vindusløsninger og luftemuligheter. Hvor står sola klokken tolv? Må du investere i solavskjermingssystemer for å ha det levelig i stua? Er det mulig å gå fra stua til terrasse eller terreng? Det har med den generelle komforten og brukervennligheten å gjøre.

Man bør ha flere fyringsmuligheter. Alternative fyringsmuligheter er viktig, både for komforten og økonomien. Er det ildsted i stua? Hvis så, er det en moderne ovn med god forbrenning eller en gammel som må skiftes ut snart? Hvis det er peis, er den lukket eller åpen? Ulempen med åpne, murte peiser er at mye av varmen forsvinner opp og blir borte. Du får bedre effekt med en lukket peis. Sikkerhetsmessig er det en stor fordel å kunne lukke igjen dørene i peisen når du forlater rommer for natten.

Fremtid
Tenk også på fremtidige situasjoner. Hvordan blir situasjonen hvis en i husstanden må bruke krykker eller havner i rullestol? Er hovedetasjen tilrettelagt slik at det er mulig å bo kun på denne ene etasjen i en kortere eller lengre periode? Fleksibilitet i planløsningen er nyttig både for deres egen del, om uhellet skulle være ute, og ved fremtidig videresalg av huset, ettersom dere dermed treffer flere potensielle kjøpere.

Kjøkken og bad blir omtalt i en egen artikkel.
23. oktober 2008

Mer om Kjøp og salg av bolig

10 gode råd for et godt boligsalg

Kjøp og salg av bolig Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Kjøp og salg av bolig Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Dette koster hytta

Kjøp og salg av bolig Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Når boligen "selges som den er"

Kjøp og salg av bolig Hva betyr det at en bolig selges som den er, og hva innebærer det for rettighetene dine som kjøper?

Ikke kast bort millioner på boligkjøpet

Kjøp og salg av bolig Et dårlig boligkjøp kan koste deg dyrt. Men det er mulig å sikre seg.

Kjøp av hytte

Kjøp og salg av bolig Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengen...

Slik får du skreddersydd ferdighus

Kjøp og salg av bolig Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Nordmenn vil ha murhus

Kjøp og salg av bolig Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

Begreper for boligers størrelse

Kjøp og salg av bolig Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler...

Nyttige tips ved salg av bolig

Kjøp og salg av bolig I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Klage på huskjøp : Bollene stekes skjevt

Kjøp og salg av bolig Oslo (NW): Mange boligkjøpere har svært urealistiske forventninger til hva eierskifteforsikringen dekker, viser klagelisten.

Alt om boareal

Kjøp og salg av bolig Alt du trenger å vite om boareal!

Feriebolig i Marokko

Kjøp og salg av bolig Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Tradisjonsrik hytte - i eventyrets rike

Kjøp og salg av bolig Familien falt for hytta bygget i Soria Morias rike på Gaustablikk, i jakten på det beste skiterrenget. Hytta er ny og moderne, men bygget på gamle...

Hytteidyll ved Gålå

Kjøp og salg av bolig Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no