Bilde: Colourbox

Slik får du skreddersydd ferdighus

Kjøp og salg av bolig

Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.


Du har gått gjennom ferdighusleverandørenes kataloger, og omsider har du funnet drømmehuset. Det er bare ett lite problem: du skulle gjerne endret litt på planløsningen for å få det tilpasset akkurat din livssituasjon. Kan det gjøres?

Klart det kan! Vi har snakket med interiørarkitektene Ine Bangås Johansen og Solveig Baalsrud Svoor i Dis om hvilke muligheter som finnes.

- Mange drømmer om et arkitekttegnet hus som gjenspeiler ens personlighet og er tilpasset alle ens ønsker og behov, og som regel er det bankkontoen som setter begrensningene. Ferdighus er en rimeligere måte å bygge hus på, men har sine begrensninger når det gjelder individuell utfoldelse og tilpasning, sier Bangås Johansen.

Husvalg er samarbeidsvalg

Men med hjelp fra en interiørarkitekt eller en annen fagperson, kan du unngå dette problemet.
- Hvis interiørarkitekten kommer inn i bildet tidlig i prosessen, er det veldig aktuelt å se på om det bør gjøres noen endringer i planløsningen før byggingen settes i gang. Så lenge dette er noe produsenten av ferdighuset godtar, er dette en rimelig måte å gjøre endringer på sammenlignet med å rive noe som allerede er bygget for å lage nye løsninger. På den måten kan du få et fint ferdighus til å bli enda bedre, fordi det blir tilpasset spesielt for dine behov, forteller Baalsrud Svoor.

Men før du setter i gang med store planer og hyrer inn en interiørarkitekt som kan tegne nye romløsninger, bør du ta en prat med produsenten av drømmehuset.
- Når du velger hustype er det viktig å huske på at du også velger samarbeidspartner i ferdighusprodusenten. Hvis du ønsker å gjøre forandringer i huset før byggingen settes i gang, kan det være lurt å kontakte produsenten for den hustypen du vurderer for å høre hvor aktuelt det er å få tegnet ny planløsning eller velge andre materialer enn det som er standard, anbefaler hun.

Mulighetene kan variere
Hvor kostbart og vanskelig det blir å tilpasse et ferdighus til dine egne behov, kan også variere fra produsent til produsent.

- I noen ferdighus kan det for eksempel være vanskelig å flytte på vegger som er bærende for konstruksjonen av huset. En annen utfordring, med tanke på røropplegg, kan være å flytte bad eller kjøkken. Noen ferdighusprodusenter kan ha utformet husene med tanke på at planløsningen skal være fleksibel for å kunne møte de ulike kundenes behov. Andre ganger kan det være materialer som vil være kostbare å bytte ut fordi ferdighusprodusenten har avtaler med leverandører om å bruke deres materialer eller produkter, sier Bangås Johansen.

Interiørarkitektene ved Dis anbefaler at fagpersoner kontaktes så tidlig som mulig i prosessen. Dette kan gjerne gjøres allerede mens dere er i ferd med å velge hvilket hus dere skal gå for.

- Dersom interiørarkitekten skal gjøre endringer på planløsningen må det utarbeides nye arbeidstegninger for dette. Dette blir et samarbeid mellom interiørarkitekten og kunden, men også mellom interiørarkitekten og ferdighusprodusenten, og det er viktig at denne dialogen kommer i gang så tidlig som mulig i byggeprosessen, understreker Bangås Johansen.

Fanget mellom to valg
Men hvorfor endre på planløsningen i et ferdighus i det hele tatt? Er det ikke bedre bare å finne seg et hus man er fornøyd?

- Det beste og billigste er selvsagt om du finner et ferdighus som er perfekt på alle måter, både utvendig og innvendig. Men ofte kommer kunden til et veiskille hvor de må velge mellom akkurat det eksteriøret de ønsker eller en planløsning som passer til behovet deres, sier Baalsrud Svoor.

- Ved å involvere en interiørarkitekt i prosessen kan du velge ut fra hustypen du ønsker, og få tilpasset planløsningen til akkurat det behovet du har. En interiørarkitekt har bred erfaring fra å jobbe med planløsninger for å tilpasse rominndelingen til kundens ønsker og behov, og en god interiørarkitekt jobber også for å få frem kundens personlighet i interiøret slik at du får et hus som er ditt eget, selv om det er basert på et ferdighus, sier hun.

Gir dyrere byggeprosess
Selv om det å skreddersy et ferdighus sannsynligvis blir rimeligere enn et arkitekttegnet hus, er det ikke til å komme fra at det vil føre til flere utgiftere i byggeprosessen. Når det kommer til stykket er det bare du som kan vurdere om det er verdt utgiftene.

-  Å gjøre endringer på et ferdighus medfører ekstra kostnader både fra ferdighusprodusenten og innleid interiørarkitekt. Men med litt research på forhånd trenger ikke disse kostnadene å overstige verdien av å få et hus som er tilpasset akkurat deg, og det vil sannsynligvis likevel være et rimeligere alternativ enn å bygge et arkitekttegnet hus, sier jentene i Dis.

23. februar 2009

Mer om Kjøp og salg av bolig

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Kjøp og salg av bolig Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger her.

10 gode råd for et godt boligsalg

Kjøp og salg av bolig Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt...

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Kjøp og salg av bolig Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Dette koster hytta

Kjøp og salg av bolig Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Når boligen "selges som den er"

Kjøp og salg av bolig Hva betyr det at en bolig selges som den er, og hva innebærer det for rettighetene dine som kjøper?

Ikke kast bort millioner på boligkjøpet

Kjøp og salg av bolig Et dårlig boligkjøp kan koste deg dyrt. Men det er mulig å sikre seg.

Kjøp av hytte

Kjøp og salg av bolig Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengene dine?

Nordmenn vil ha murhus

Kjøp og salg av bolig Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

Begreper for boligers størrelse

Kjøp og salg av bolig Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler...

Nyttige tips ved salg av bolig

Kjøp og salg av bolig I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Klage på huskjøp : Bollene stekes skjevt

Kjøp og salg av bolig Oslo (NW): Mange boligkjøpere har svært urealistiske forventninger til hva eierskifteforsikringen dekker, viser klagelisten.

Alt om boareal

Kjøp og salg av bolig Alt du trenger å vite om boareal!

Feriebolig i Marokko

Kjøp og salg av bolig Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Tradisjonsrik hytte - i eventyrets rike

Kjøp og salg av bolig Familien falt for hytta bygget i Soria Morias rike på Gaustablikk, i jakten på det beste skiterrenget. Hytta er ny og moderne, men bygget på gamle...

Hytteidyll ved Gålå

Kjøp og salg av bolig Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no