Forbrukerombudet Gry Nergård gleder seg over de nye reglene om skriftlige budrunder. "Boligkjøpere kan da føle seg trygge på at alle budene som blir lagt inn er reelle", sier hun.
Forbrukerombudet Gry Nergård gleder seg over de nye reglene om skriftlige budrunder. "Boligkjøpere kan da føle seg trygge på at alle budene som blir lagt inn er reelle", sier hun. Bilde: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

"Skriftlige bud gjør huskjøpet tryggere"

Kjøp og salg av bolig

Finansdepartementet har bestemt at fra årsskiftet er det bare skriftlige bud som gjelder ved budrunder. Forbrukerombudet er positiv til de nye reglene.
    – Dette er viktige grep for et tryggere boligmarked for forbrukerne, sier Gry Nergård.

Det var den 21. juni som Finansdepartemenetet bestemte at eiendomsmeglerforskriften om dokumentasjon av budrunder skal endres. Endringene innebærer at eiendomsmeglere og advokater som driver eiendomsmegling skal kommunisere skriftlig ved budrunder. Med andre ord vil ikke lenger muntlige bud på boliger være gyldige.

– Med dagens teknologi er tiden inne for å stille større krav til etterprøvbarhet i budrunden, slik at budprosessen blir enda tryggere for kjøpere av hus og hjem. Derfor er vi opptatt av å legge til rette for at budrunder blir gjennomført på 100 prosent korrekt, trygt og sikkert vis, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en uttalelse.

Finansdepartementet har bestemt at alle former for elektroniske meldinger, som kan lagres på betryggende måte, oppfyller kravet til skriftlighet. Dette betyr at tekstmeldinger via pc eller mobiltelefon er gyldige kommunikasjonsveier mellom megler, selger og kjøper. Det har samtidig blitt bestemt at interessenter legitimere seg for å legge inn bud.

Lenger tid en trygghet

– Boligkjøpere kan da føle seg trygge på at alle budene som blir lagt inn er reelle og at informasjonen de gir og får kan kontrolleres i etterkant, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Mange boligkjøpere syns budrunder er hektisk og stressende. Skriftlighet fra både kjøper og megler vil gjøre at prosessen tar litt mer tid, noe som kan være positivt.

Les også:

Forbrukerøkonomens sju råd

Vi i villas økonomiekspert gir deg sju råd om hvordan du tar grep om privatøkonomien.

– Megler vil måtte avpasse tempoet i budrunden for å få gitt alle involverte skriftlig informasjon underveis, sier Nergård.

Etter budrunden oppstår i blant usikkerhet rundt informasjonen som er gitt. Hvis hele prosessen skjer skriftlig, er det enkelt å gå tilbake og undersøke hva som er formidlet.

Framgangsmåten må oppgis

Enkelte boligkjøpere føler seg også utrygge på om budene de blir informert om er reelle, men de kan finne ytterligere trygghet i at megler nå er pålagt å informere om framgangsmåten ved budgivning i salgsoppgaven.

– Boligkjøp er en viktig og utfordrende prosess for forbrukere. Vi har ingen indikasjoner på at fiktive bud er et stort problem i dagens marked. Men i en slik sårbar situasjon er det viktig at forbrukerne føler seg trygge på budene er ekte, understreker Nergård.

Reglene for skriftlig kommunikasjon kan fravikes ved utleiemegling, utenlandsmegling og ved omsetning av eiendom som ikke er egnet til bruk for bolig- eller fritidsformål. Ved vanlig kjøp og salg av bolig i Norge begynner de nye reglene å gjelde 1. januar 2014.

Kilder: Norges Eiendomsmeglerforbund, Forbrukerombudet, Finansdepartementet og SINTEF/Byggforsk.

Les også:

Smarte tips til små bad

Selv på et knøttlite bad kan det skapes spenstig uttrykk ved hjelp av produkter som gjør rommet lekent, lekkert og ikke minst er lure med tanke på å...

28. juni 2013

Mer om Kjøp og salg av bolig

10 gode råd for et godt boligsalg

Kjøp og salg av bolig Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Kjøp og salg av bolig Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Dette koster hytta

Kjøp og salg av bolig Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Når boligen "selges som den er"

Kjøp og salg av bolig Hva betyr det at en bolig selges som den er, og hva innebærer det for rettighetene dine som kjøper?

Ikke kast bort millioner på boligkjøpet

Kjøp og salg av bolig Et dårlig boligkjøp kan koste deg dyrt. Men det er mulig å sikre seg.

Kjøp av hytte

Kjøp og salg av bolig Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengen...

Slik får du skreddersydd ferdighus

Kjøp og salg av bolig Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Nordmenn vil ha murhus

Kjøp og salg av bolig Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

Begreper for boligers størrelse

Kjøp og salg av bolig Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler...

Nyttige tips ved salg av bolig

Kjøp og salg av bolig I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Klage på huskjøp : Bollene stekes skjevt

Kjøp og salg av bolig Oslo (NW): Mange boligkjøpere har svært urealistiske forventninger til hva eierskifteforsikringen dekker, viser klagelisten.

Alt om boareal

Kjøp og salg av bolig Alt du trenger å vite om boareal!

Feriebolig i Marokko

Kjøp og salg av bolig Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Tradisjonsrik hytte - i eventyrets rike

Kjøp og salg av bolig Familien falt for hytta bygget i Soria Morias rike på Gaustablikk, i jakten på det beste skiterrenget. Hytta er ny og moderne, men bygget på gamle...

Hytteidyll ved Gålå

Kjøp og salg av bolig Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.