Tomt for ideer

Kjøp og salg av bolig
Om du har lett etter drømmehuset lenge uten hell, er neste steg å lete etter en perfekt tomt. Her er det du bør vite om tomtekjøp.

Vakkert beliggende tomter, som disse på Erikjord, går som varmt hvetebrød.

Les mer om salg av tomt

Å kjøpe tomt kan være kjempeenkelt, men også by på store utfordringer. Tomter eller boligarealer i sentrale områder er vanligvis regulert gjennom reguleringsplan og bebyggelsesplan, som sier noe om hvor stort man kan bygge på tomten, hvilke typer hus man kan føre opp, hvor veien til huset kan gå og om hvro kommunale vann- og avløpsledninger er ført eller kan føres.

- Dersom man kjøper tomt gjennom en eiendomsmegler, skal alle offentlige papirer være innhentet. Dermed foreligger all informasjon som kjøperen trenger, sier eiendomsmegler i EiendomsMegler 1, Alexander Uhre Mikkelsen. Sjekk reguleringsplanen
Det er mange forhold som må undersøkes før kjøpsprosessen avsluttes. En av de viktigste tingene er å undersøke reguleringsplanen/ bebyggelsesplanen. Disse er politisk vedtatte planer som definerer hvor man skal bygge.
Videre er det egne fortettingsbestemmelser for deler av byområdet. Det skal være plass til hus, garasje, gjesteparkering og uteoppholdsareal. Avstand til vei og nabo (byggegrenser) må også ivaretas. Det må ses på byggestrukturen for området. Dessuten definerer disse sammen med plan- og bygningsloven hvor høyt en kan bygge.
Saksbehandlerne Sigrun Lunde og Svein Broks i Tromsø kommune Byutvikling jobber med plan- og byggesaker.
Saksbehandlerene Sigrun Lunde og Svein Broks i Tromsø kommune Byutvikling arbeider med plan og byggesaker.
Vanskeligere på landet
- Ute i distriktet gjelder komunneplanens arealdel, som er en mer grovmasket plan. Her legges det opp til boligbygging først og fremst i tilknytting til bygdenee, sier saksbehandler i Byutvikling Byggesak, Svein Broks.
I de bynære områdene mellom by og land, er det vaskeligere å gå byggetillatelse. Grunnen er som tidligere nevnt, å unngå en utflytende by. - Det vil medføre store kostnader for kommunen med hensyn til utbygging av nødvedig infrastruktur vedr. trafikksikkerhet, barnehage- og skoleplasser m.m. Enkeltutbygging vil kunne vanskeliggjøre en senere regulering, forklarer Broks. For de aller nærmeste byområder er det plankrav og rekkefølgebestemmelser for når disse skal bygges ut. Konsekvensen er at jo nærmere de regulerte områdene i sentrum man finner en tomt, desto lettere blir det å få grønt lys for bygging. Men det finnes håp i hengende snøre for dem som finner drømmetomten utenfor regulerte områder. - Man har også mulighet til å søke om dispensasjon fra reguleringsplanen/ bebyggelsesplan. Hovedregelen er at jo eldre planen er, desto større er muligheten for å få dispensasjon.  Dette gjelder da først og fremst områder som ikke omfattes av fortettingsbestemmelser, som er av nyere dato. Men en dispensasjon må begrunnes godt for å bli godtatt, forteller Broks. Tomten skal fylles
Når du har fått tak i en tomt og vil starte arbeidet - hva må du tenke på da? Forhåpentligvis har du allerede sjekket om eiendommen har heftelser. Det kan være ting som at naboer har rett til ferdsel over eiendommen din, at kommunen har vannledninger ført over eiendommen eller at naboen har tinglyst rett til å bygge nært inntil eiendommen din. 
Dessuten kan restriksjoner for hvilke boligtyper som kan bygges i området du skal føre opp hus. Denne informasjonen får du i tinglysningsdokumentene hos sorenskriveren i kommunen.
Eiendomsmekler Alexander Uhre Mikkelsen
Eiendomsmegler Alexander Uhre Mikkelsen
- Slike tinglyste rettigheter kan føre til at man må ta spesielle hensyn ved bygging. Blant annet kan det føre til at byggingen ikke kan føres opp på en del av eiendommen, eller at det kommer ekstrakostnader ved eventuell flytting av kommunale eiendommer som krysser eiendommen, sier eiendomsmegler Mikkelsen.
Så begynner det morsomme; selve byggingen. Ferdighus eller arkitekttegnet bolig? Det finnes mange katalogerfra ferdighusprodusentene, og litt etter litt begynner det å komme stilige ferdighus i tre og betong som ser arkitekttegnet ut.  Hva passer best der din drømmetomt står?
- Huset må være "estetisk tilfredsstillende", noe som innebærer at huset bør følge byggestrukturen i området. Når tegningene er klare vurderer, vurderer Byutviklingen om de kan godkjennes, sier Lunde.
- Hvert byggeprosjekt må ha en "ansvarlig søker", en ansvarlig som har kontroll over prosjektet og utføringen. Det må være godkjente aktører. Dersom det skjer noe galt eller ulovlig i prosessen, er det de ansvarlige som får smekken, smiler Broks.      

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt - og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid.

Kjøp av hytte

Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengen...

Slik får du skreddersydd ferdighus

Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Nordmenn vil ha murhus

Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

Begreper for boligers størrelse

Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler...

Nyttige tips ved salg av bolig

I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Sjekkliste for visning i hovedetasjen

Hovedetasjen er ofte den viktigste delen av boligen, fordi det er der du oppholder deg det meste av din våkne hverdag. Derfor bør du begynne visningen...

Sjekkliste for utvendig visning

Begynn visningen med å gå over eiendommen utvendig først. Vi gir deg sjekklista for hva du skal se etter.

Få klager på takstmannen

Få klager på takstmannen, og de siste årene har klagene blitt færre.

Slurv og byggefeil største skadeårsak

Halvparten av skadene som oppstår i norske bygg skyldes slurv, feil utførelse og manglende kontroll under oppføringen.

Ebud blir nå godtatt

E-bud på boliger blir nå godtatt, melder nettstedet forbruker.no.

Feriebolig i Marokko

Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Hytteidyll ved Gålå

Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

Komfortabel hyttedrøm i Valdres

På en usjenert hyttetomt med vidåpen utsikt over fjellandskapet i Aurdal har ekteparet Kari og Odd Killengreen bygget laftet tømmerhytte i tradisjonsrik...

Fristende med feriehus i utlandet

Stadig flere nordmenn rømmer fra elendig norsk vær og skyhøye priser på attraktive ferie-eiendommer her til lands og kjøper seg leilighet i utlandet....

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no