Tomt for ideer

Kjøp og salg av bolig
Om du har lett etter drømmehuset lenge uten hell, er neste steg å lete etter en perfekt tomt. Her er det du bør vite om tomtekjøp.

Vakkert beliggende tomter, som disse på Erikjord, går som varmt hvetebrød.

Les mer om salg av tomt

Å kjøpe tomt kan være kjempeenkelt, men også by på store utfordringer. Tomter eller boligarealer i sentrale områder er vanligvis regulert gjennom reguleringsplan og bebyggelsesplan, som sier noe om hvor stort man kan bygge på tomten, hvilke typer hus man kan føre opp, hvor veien til huset kan gå og om hvro kommunale vann- og avløpsledninger er ført eller kan føres.

- Dersom man kjøper tomt gjennom en eiendomsmegler, skal alle offentlige papirer være innhentet. Dermed foreligger all informasjon som kjøperen trenger, sier eiendomsmegler i EiendomsMegler 1, Alexander Uhre Mikkelsen. Sjekk reguleringsplanen
Det er mange forhold som må undersøkes før kjøpsprosessen avsluttes. En av de viktigste tingene er å undersøke reguleringsplanen/ bebyggelsesplanen. Disse er politisk vedtatte planer som definerer hvor man skal bygge.
Videre er det egne fortettingsbestemmelser for deler av byområdet. Det skal være plass til hus, garasje, gjesteparkering og uteoppholdsareal. Avstand til vei og nabo (byggegrenser) må også ivaretas. Det må ses på byggestrukturen for området. Dessuten definerer disse sammen med plan- og bygningsloven hvor høyt en kan bygge.
Saksbehandlerne Sigrun Lunde og Svein Broks i Tromsø kommune Byutvikling jobber med plan- og byggesaker.
Saksbehandlerene Sigrun Lunde og Svein Broks i Tromsø kommune Byutvikling arbeider med plan og byggesaker.
Vanskeligere på landet
- Ute i distriktet gjelder komunneplanens arealdel, som er en mer grovmasket plan. Her legges det opp til boligbygging først og fremst i tilknytting til bygdenee, sier saksbehandler i Byutvikling Byggesak, Svein Broks.
I de bynære områdene mellom by og land, er det vaskeligere å gå byggetillatelse. Grunnen er som tidligere nevnt, å unngå en utflytende by. - Det vil medføre store kostnader for kommunen med hensyn til utbygging av nødvedig infrastruktur vedr. trafikksikkerhet, barnehage- og skoleplasser m.m. Enkeltutbygging vil kunne vanskeliggjøre en senere regulering, forklarer Broks. For de aller nærmeste byområder er det plankrav og rekkefølgebestemmelser for når disse skal bygges ut. Konsekvensen er at jo nærmere de regulerte områdene i sentrum man finner en tomt, desto lettere blir det å få grønt lys for bygging. Men det finnes håp i hengende snøre for dem som finner drømmetomten utenfor regulerte områder. - Man har også mulighet til å søke om dispensasjon fra reguleringsplanen/ bebyggelsesplan. Hovedregelen er at jo eldre planen er, desto større er muligheten for å få dispensasjon.  Dette gjelder da først og fremst områder som ikke omfattes av fortettingsbestemmelser, som er av nyere dato. Men en dispensasjon må begrunnes godt for å bli godtatt, forteller Broks. Tomten skal fylles
Når du har fått tak i en tomt og vil starte arbeidet - hva må du tenke på da? Forhåpentligvis har du allerede sjekket om eiendommen har heftelser. Det kan være ting som at naboer har rett til ferdsel over eiendommen din, at kommunen har vannledninger ført over eiendommen eller at naboen har tinglyst rett til å bygge nært inntil eiendommen din. 
Dessuten kan restriksjoner for hvilke boligtyper som kan bygges i området du skal føre opp hus. Denne informasjonen får du i tinglysningsdokumentene hos sorenskriveren i kommunen.
Eiendomsmekler Alexander Uhre Mikkelsen
Eiendomsmegler Alexander Uhre Mikkelsen
- Slike tinglyste rettigheter kan føre til at man må ta spesielle hensyn ved bygging. Blant annet kan det føre til at byggingen ikke kan føres opp på en del av eiendommen, eller at det kommer ekstrakostnader ved eventuell flytting av kommunale eiendommer som krysser eiendommen, sier eiendomsmegler Mikkelsen.
Så begynner det morsomme; selve byggingen. Ferdighus eller arkitekttegnet bolig? Det finnes mange katalogerfra ferdighusprodusentene, og litt etter litt begynner det å komme stilige ferdighus i tre og betong som ser arkitekttegnet ut.  Hva passer best der din drømmetomt står?
- Huset må være "estetisk tilfredsstillende", noe som innebærer at huset bør følge byggestrukturen i området. Når tegningene er klare vurderer, vurderer Byutviklingen om de kan godkjennes, sier Lunde.
- Hvert byggeprosjekt må ha en "ansvarlig søker", en ansvarlig som har kontroll over prosjektet og utføringen. Det må være godkjente aktører. Dersom det skjer noe galt eller ulovlig i prosessen, er det de ansvarlige som får smekken, smiler Broks.      

Anbefalt av redaksjonen

23. oktober 2008
Mer om Kjøp og salg av bolig

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Kjøp og salg av bolig Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger her.

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Kjøp og salg av bolig Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her.

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Kjøp og salg av bolig Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har...

Ukjente feller ved boligkjøp

Kjøp og salg av bolig Offentlige registre har langt mer informasjon om norske eiendommer enn det folk flest er klar over.

Nyttige tips ved salg av bolig

Kjøp og salg av bolig I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Slik gjør du boligen lettsolgt

Kjøp og salg av bolig Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Gratis arkitektråd til alle

Kjøp og salg av bolig Oslo Arkitektforening tilbyr gratis rådgivning til alle som har behov for arkitekthjelp, en gang i uken, hver torsdag mellom kl. 12 og 19.  Her, i deres lokaler i Josefines gate 32 får du gratis råd en halv time.

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Kjøp og salg av bolig Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Hytteidyll ved Gålå

Kjøp og salg av bolig Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

10 gode råd for et godt boligsalg

Kjøp og salg av bolig Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Feriebolig i Marokko

Kjøp og salg av bolig Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Dette koster hytta

Kjøp og salg av bolig Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Komfortabel hyttedrøm i Valdres

Kjøp og salg av bolig På en usjenert hyttetomt med vidåpen utsikt over fjellandskapet i Aurdal har ekteparet Kari og Odd Killengreen bygget laftet tømmerhytte i tradisjonsrik, norsk stil.

Alt om boareal

Kjøp og salg av bolig Alt du trenger å vite om boareal!

Bygge nytt hus

Kjøp og salg av bolig Drømmer du om å bygge nytt hus? Her får du generelle råd, og nyttige tips fra husleverandører og advokat Pål Morten Grande.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no