Tryggere salg med boligsalgsrapport

Kjøp og salg av bolig

Hva er huset mitt verd? En takstmann kan sette verdi- og lånetakst på boligen, utarbeide en boligsalgsrapport eller lage en vedlikeholdsplan på huset ditt.

En grundig teknisk vurdering av boligen før salg tjener både kjøper og selger. Takseringsforbundene har utviklet en felles rapport som har fått navnet Boligsalgsrapport. Boligsalgsrapporten skal beskrive den tekniske tilstanden på hus eller leilighet.

– Det oppstår vesentlig færre tvister der Boligsalgsrapport foreligger, påpeker takstmann Robert Smidsrød i Tønsberg Taksering as.

Teknisk tilstandsrapport
Finanskrisen virker inn på boligomsetningen. Både banker og folk flest er mer forsiktige, noe som igjen fører til at det kan være hensiktsmessig med en teknisk tilstandsrapport før boligen legges ut for salg.
En boligselger har opplysningsplikt, mens kjøperen har undersøkelsesplikt.
Hvis det kommer frem at selgeren vet, eller burde vite, om skader eller mangler han ikke har opplyst om i forbindelse med salget av eiendommen, kan vedkommende være erstatningspliktig. Om selgeren skjuler feil, kan vedkommende bli holdt juridisk ansvarlig.


I ORDEN: Dette sluket er i forskriftsmessig stand, slår takstmann Robert Smidsrød fast.

Bygningsbakgrunn
Eiendomsmeglere kan anslå verdi og standard på en bolig, men sjekker ikke boligens tekniske tilstand slik som en takstmann. Man bør dessuten benytte seg av en takstmann som har god kjennskap til byggteknisk verdi, kjenner regelverket og er tilsluttet et forbund. Takstmenn har som regel bakgrunn som byggmester eller bygningsingeniør i tillegg til takstmannutdanningen. Selv er Robert Smidsrød både byggmester og bygningsingeniør og har jobbet 13 år som byggteknisk konsulent.

Grundig gjennomgang
Takstmannen bruker nødvendig tid på befaringen og på ferdiggjøring av rapporten. Jobben består i å beskrive tilstanden ut fra da huset ble bygget. Boligen gåes igjennom fra tak/ loft til kjeller, utvendig og innvendig.

– Vi begynner utvendig, med grunnmur, kledning, tak, dører og vinduer, forteller Smidsrød.
Innvendig er våtrommenes tilstand viktig. Med fuktmåler undersøkes badets våtsoner og avløp. I kjelleren er det nødvendig å se etter tegn på svakheter ved dreneringen. Eventuell fuktighet måles. Det kan for eksempel være fuktskjolder eller saltutslag. Blant annet er innredede kjellerrom mer utsatt for fuktskader enn en vanlig kjeller. Slike forhold er viktig å få med i rapporten.

17 august 2009

Derfor er boligsalgsrapport viktig når du skal selge boligen

Med en boligsalgsrapport har man alt svart på hvitt - og det blir vanskeligere for kjøper å klage på feil i ettertid.

Kjøp av hytte

Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengen...

Slik får du skreddersydd ferdighus

Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Nordmenn vil ha murhus

Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

Begreper for boligers størrelse

Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler...

Nyttige tips ved salg av bolig

I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Sjekkliste for visning i hovedetasjen

Hovedetasjen er ofte den viktigste delen av boligen, fordi det er der du oppholder deg det meste av din våkne hverdag. Derfor bør du begynne visningen...

Sjekkliste for utvendig visning

Begynn visningen med å gå over eiendommen utvendig først. Vi gir deg sjekklista for hva du skal se etter.

Få klager på takstmannen

Få klager på takstmannen, og de siste årene har klagene blitt færre.

Slurv og byggefeil største skadeårsak

Halvparten av skadene som oppstår i norske bygg skyldes slurv, feil utførelse og manglende kontroll under oppføringen.

Ebud blir nå godtatt

E-bud på boliger blir nå godtatt, melder nettstedet forbruker.no.

Feriebolig i Marokko

Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Hytteidyll ved Gålå

Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

Komfortabel hyttedrøm i Valdres

På en usjenert hyttetomt med vidåpen utsikt over fjellandskapet i Aurdal har ekteparet Kari og Odd Killengreen bygget laftet tømmerhytte i tradisjonsrik...

Fristende med feriehus i utlandet

Stadig flere nordmenn rømmer fra elendig norsk vær og skyhøye priser på attraktive ferie-eiendommer her til lands og kjøper seg leilighet i utlandet....

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no