Tryggere salg med boligsalgsrapport

Kjøp og salg av bolig

Hva er huset mitt verd? En takstmann kan sette verdi- og lånetakst på boligen, utarbeide en boligsalgsrapport eller lage en vedlikeholdsplan på huset ditt.

En grundig teknisk vurdering av boligen før salg tjener både kjøper og selger. Takseringsforbundene har utviklet en felles rapport som har fått navnet Boligsalgsrapport. Boligsalgsrapporten skal beskrive den tekniske tilstanden på hus eller leilighet.

– Det oppstår vesentlig færre tvister der Boligsalgsrapport foreligger, påpeker takstmann Robert Smidsrød i Tønsberg Taksering as.

Teknisk tilstandsrapport
Finanskrisen virker inn på boligomsetningen. Både banker og folk flest er mer forsiktige, noe som igjen fører til at det kan være hensiktsmessig med en teknisk tilstandsrapport før boligen legges ut for salg.
En boligselger har opplysningsplikt, mens kjøperen har undersøkelsesplikt.
Hvis det kommer frem at selgeren vet, eller burde vite, om skader eller mangler han ikke har opplyst om i forbindelse med salget av eiendommen, kan vedkommende være erstatningspliktig. Om selgeren skjuler feil, kan vedkommende bli holdt juridisk ansvarlig.


I ORDEN: Dette sluket er i forskriftsmessig stand, slår takstmann Robert Smidsrød fast.

Bygningsbakgrunn
Eiendomsmeglere kan anslå verdi og standard på en bolig, men sjekker ikke boligens tekniske tilstand slik som en takstmann. Man bør dessuten benytte seg av en takstmann som har god kjennskap til byggteknisk verdi, kjenner regelverket og er tilsluttet et forbund. Takstmenn har som regel bakgrunn som byggmester eller bygningsingeniør i tillegg til takstmannutdanningen. Selv er Robert Smidsrød både byggmester og bygningsingeniør og har jobbet 13 år som byggteknisk konsulent.

Grundig gjennomgang
Takstmannen bruker nødvendig tid på befaringen og på ferdiggjøring av rapporten. Jobben består i å beskrive tilstanden ut fra da huset ble bygget. Boligen gåes igjennom fra tak/ loft til kjeller, utvendig og innvendig.

– Vi begynner utvendig, med grunnmur, kledning, tak, dører og vinduer, forteller Smidsrød.
Innvendig er våtrommenes tilstand viktig. Med fuktmåler undersøkes badets våtsoner og avløp. I kjelleren er det nødvendig å se etter tegn på svakheter ved dreneringen. Eventuell fuktighet måles. Det kan for eksempel være fuktskjolder eller saltutslag. Blant annet er innredede kjellerrom mer utsatt for fuktskader enn en vanlig kjeller. Slike forhold er viktig å få med i rapporten.

17. august 2009

Mer om Kjøp og salg av bolig

10 gode råd for et godt boligsalg

Kjøp og salg av bolig Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt å lese!

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Kjøp og salg av bolig Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Dette koster hytta

Kjøp og salg av bolig Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Når boligen "selges som den er"

Kjøp og salg av bolig Hva betyr det at en bolig selges som den er, og hva innebærer det for rettighetene dine som kjøper?

Ikke kast bort millioner på boligkjøpet

Kjøp og salg av bolig Et dårlig boligkjøp kan koste deg dyrt. Men det er mulig å sikre seg.

Kjøp av hytte

Kjøp og salg av bolig Kjøp av egen hytte enten på fjellet eller ved sjøen er drømmen for mange. Men hva anbefaler ekspertene deg for at du skal få mest mulig igjen for pengen...

Slik får du skreddersydd ferdighus

Kjøp og salg av bolig Et skreddersydd ferdighus er fullt mulig. Start tidlig og søk faghjelp, og du kan få et ferdighus som er unikt for deg.

Nordmenn vil ha murhus

Kjøp og salg av bolig Nordmenn vil ha murhus etter ferieturene. Og erfarne etablerere er de ivrigste.

Begreper for boligers størrelse

Kjøp og salg av bolig Begrepene som brukes for å angi størrelsen på en bolig er mange. Etter mange klagesaker og diskusjoner rundt boligstørrelser, har vi nå fått nye regler...

Nyttige tips ved salg av bolig

Kjøp og salg av bolig I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Klage på huskjøp : Bollene stekes skjevt

Kjøp og salg av bolig Oslo (NW): Mange boligkjøpere har svært urealistiske forventninger til hva eierskifteforsikringen dekker, viser klagelisten.

Alt om boareal

Kjøp og salg av bolig Alt du trenger å vite om boareal!

Feriebolig i Marokko

Kjøp og salg av bolig Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Tradisjonsrik hytte - i eventyrets rike

Kjøp og salg av bolig Familien falt for hytta bygget i Soria Morias rike på Gaustablikk, i jakten på det beste skiterrenget. Hytta er ny og moderne, men bygget på gamle...

Hytteidyll ved Gålå

Kjøp og salg av bolig Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no