Tryggere salg med boligsalgsrapport

Kjøp og salg av bolig

Hva er huset mitt verd? En takstmann kan sette verdi- og lånetakst på boligen, utarbeide en boligsalgsrapport eller lage en vedlikeholdsplan på huset ditt.

En grundig teknisk vurdering av boligen før salg tjener både kjøper og selger. Takseringsforbundene har utviklet en felles rapport som har fått navnet Boligsalgsrapport. Boligsalgsrapporten skal beskrive den tekniske tilstanden på hus eller leilighet.

– Det oppstår vesentlig færre tvister der Boligsalgsrapport foreligger, påpeker takstmann Robert Smidsrød i Tønsberg Taksering as.

Teknisk tilstandsrapport
Finanskrisen virker inn på boligomsetningen. Både banker og folk flest er mer forsiktige, noe som igjen fører til at det kan være hensiktsmessig med en teknisk tilstandsrapport før boligen legges ut for salg.
En boligselger har opplysningsplikt, mens kjøperen har undersøkelsesplikt.
Hvis det kommer frem at selgeren vet, eller burde vite, om skader eller mangler han ikke har opplyst om i forbindelse med salget av eiendommen, kan vedkommende være erstatningspliktig. Om selgeren skjuler feil, kan vedkommende bli holdt juridisk ansvarlig.


I ORDEN: Dette sluket er i forskriftsmessig stand, slår takstmann Robert Smidsrød fast.

Bygningsbakgrunn
Eiendomsmeglere kan anslå verdi og standard på en bolig, men sjekker ikke boligens tekniske tilstand slik som en takstmann. Man bør dessuten benytte seg av en takstmann som har god kjennskap til byggteknisk verdi, kjenner regelverket og er tilsluttet et forbund. Takstmenn har som regel bakgrunn som byggmester eller bygningsingeniør i tillegg til takstmannutdanningen. Selv er Robert Smidsrød både byggmester og bygningsingeniør og har jobbet 13 år som byggteknisk konsulent.

Grundig gjennomgang
Takstmannen bruker nødvendig tid på befaringen og på ferdiggjøring av rapporten. Jobben består i å beskrive tilstanden ut fra da huset ble bygget. Boligen gåes igjennom fra tak/ loft til kjeller, utvendig og innvendig.

– Vi begynner utvendig, med grunnmur, kledning, tak, dører og vinduer, forteller Smidsrød.
Innvendig er våtrommenes tilstand viktig. Med fuktmåler undersøkes badets våtsoner og avløp. I kjelleren er det nødvendig å se etter tegn på svakheter ved dreneringen. Eventuell fuktighet måles. Det kan for eksempel være fuktskjolder eller saltutslag. Blant annet er innredede kjellerrom mer utsatt for fuktskader enn en vanlig kjeller. Slike forhold er viktig å få med i rapporten.

17 august 2009

Foreslår angrerett etter boligkjøp

Forbrukerrådet vil ha angrerett ved boligkjøp hvor viktig informasjon om tilstanden mangler. Se hvordan forslaget kan påvirke deg som kjøper og selger...

Boligsalgsrapport premierer gode huseiere

Fra 1. januar ble boligsalgsrapport en standard ved salg. Hvordan dette vil påvirke deg som selger eller kjøper kan du få svar på her.

Dette får du sannsynligvis aldri oppleve på visning - her får du...

Eiendomsmeglere finner på mye rart for å få solgt boliger, men dette er nok det heftigste vi har sett hittil! Et eiendomsmeglerfirma i Nederland har...

Ukjente feller ved boligkjøp

Offentlige registre har langt mer informasjon om norske eiendommer enn det folk flest er klar over.

Nyttige tips ved salg av bolig

I et tregt marked er det viktig å være bevisst på hva som skal skje i salgsprosessen. Her er noen nyttige tips ved salg av bolig.

Slik gjør du boligen lettsolgt

Med noen få enkle grep, kan du få solgt boligen din allerede etter første visning. Signe Schineller fra «Boligkrise» gir deg sine beste salgstips.

Gratis arkitektråd til alle

Oslo Arkitektforening tilbyr gratis rådgivning til alle som har behov for arkitekthjelp, en gang i uken, hver torsdag mellom kl. 12 og 19. Her, i deres...

Rettigheter ved feil/mangler bolig

Se hvilke rettigheter du har som kjøper hvis boligen er mangelfull etter avhendingsloven.

Hytteidyll ved Gålå

Hytta ved Gålå i Gudbrandsdalen har idyllisk beliggenhet med flotte turmuligheter både til fots og på ski.

10 gode råd for et godt boligsalg

Boligmarkedet har en boost på høsten, og spesielt august står frem som en bedre salgsmåned. Står du rett foran et boligsalg kan disse rådene være verdt...

Feriebolig i Marokko

Flere velger feriebolig i Marokko - et land med godt klima og trivelige levekostnader. Vi i Villa har besøkt to nordmenn som har kjøpt riad i Marrakech.

Dette koster hytta

Hytta koster mer enn hva du betaler for eiendommen. Her er utgiftene du må ha med i regnestykket.

Komfortabel hyttedrøm i Valdres

På en usjenert hyttetomt med vidåpen utsikt over fjellandskapet i Aurdal har ekteparet Kari og Odd Killengreen bygget laftet tømmerhytte i tradisjonsrik...

Alt om boareal

Alt du trenger å vite om boareal!

Bygge nytt hus

Drømmer du om å bygge nytt hus? Her får du generelle råd, og nyttige tips fra husleverandører og advokat Pål Morten Grande.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no