Vi bor på hytta

Vi bor mer og mer på hytta. Boligmønsteret har endret seg.


<!– –>
– Den tiden er forbi da folk godtok utedo på hytta. Nå skal hytta være moderne og av god kvalitet, og det må være innlagt strøm, vann og avløp, sier Espen Eliassen, megler og daglig leder ved Fjellmeg

– Vi ser i dag hyttepriser helt opp i bolignivå. Og det er kanskje ikke så rart, for hytter blir stadig mer lik vanlige boliger, hva gjelder størrelse og kvalitet, sier Kai-Haftor Olsen, daglig leder i NITO Takst.
Enkelt og rustikk er ikke lenger ord som lokker nordmenn til fjells. Nå er det komfort og underholdning vi ønsker oss.
– Den tiden er forbi da folk godtok utedo på hytta. Nå skal hytta være moderne og av god kvalitet, og det må være innlagt strøm, vann og avløp, sier Espen Eliassen, megler og daglig leder ved Fjellmegleren Hemsedal og Geilo.

Endret boligmønster
I følge Olsen har de økte bekvemmelighetene på hytta gjort at flere velger å leve enklere når de er hjemme.
– Boligmønsteret har endret seg. Det er et fåtall som opprettholder både stor bolig og stor hytte, sier Olsen.
Mange velger i stedet å kjøpe seg en mindre leilighet i byen og heller ha større tumleplass på hytta.
– De flytter kapitalen og vedlikeholdsinnsatsen over på hytta. Mange godt etablerte mennesker ser på hytta som en pensjonistbolig og ønsker å ha stillhet, nær kontakt med naturen, men samtidig alle bekvemmeligheter, sier Olsen.

Vedlikehold viktig
Det er likevel viktig å huske at hytta faktisk trenger vedlikehold, og det krever en innsats. Styreleder i Norges Hytteforbund anbefaler at dette gjøres jevnlig, heller enn i skippertak.
– Hyttelivet skal jo være til rekreasjon og glede. Småprosjekter på hytta kan være hyggelig å pusle med, og følger du med på vedlikeholdsbehovet hele tiden, slipper du kanskje de store prosjektene som ikke er like kjekke, sier hun.