Arbeidsulykker kan ramme lommeboka di

Skal du leie inn arbeidskraft for å utføre arbeid hjemme? Da bør du undersøke om du er godt nok forsikret. Det kan nemlig bli dyrt dersom arbeideren blir utsatt for en arbeidsulykke. 


Om du engasjerer et profesjonelt firma til å utføre jobben, trenger du vanligvis ikke å bekymre deg over eventuelle ulykker. Det er firmaet som er arbeidsgiver, og har dermed ansvaret for å forsikre sine ansatte. 

Det kan derimot være stor risiko knyttet til å engasjere privatpersoner til å utføre arbeid hjemme: Dersom det ikke foreligger en skriftlig avtale om oppdraget, og arbeideren bruker ditt utstyr og verktøy, er dette noe som kan tale for at du har et arbeidsgiveransvar. 

Vennetjenester 

Det går en grense mot vennetjenester. Dersom du får en venn til å gjøre en malejobb på huset ditt en ettermiddag, vil du ikke automatisk bli ansvarlig for en ulykke som oppstår. Vennetjenester er fortsatt risikofrie i forhold til arbeidsmiljøloven.

Men om vennetjenesten er en større jobb – som går over en viss tid – kan du bli ilagt arbeidsgiveransvar ved ulykker. Dette gjelder også om du bare har betalt en symbolsk sum for jobben.

Hvis du har et arbeidsgiveransvar. vil du være ansvarlig for at arbeideren får tilstrekkelig opplæring og verneutstyr til å utføre jobben, samt at arbeidsplassen er godt nok sikret og tilrettelagt.

Dersom det skulle skje en ulykke, kan du bli erstatningsansvarlig for kostnadene dette medfører for den skadde arbeideren.

Fengsel og bot 

Oslo tingrett behandlet i 2008 en sak hvor huseier sto tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven, etter at en mann som jobbet med ombygging av huset falt ned fra en stige og døde av skadene.

Huseieren forklarte at den omkomne var en gammel venn, og arbeidet var gjort på dugnad. Retten mente det var helt usannsynlig at to dyktige og nevenyttige menn ville gjøre et omfattende arbeid for huseieren uten annen godtgjørelse enn dekning av noen utgifter, vage løfter om tannbehandling, ferieturer og lån.

Retten uttalte at varigheten og omfanget av arbeidet tilsa at det ikke ble ansett som dugnad eller vennetjeneste, og huseieren ble ansett som arbeidsgiver.  Huseieren ble dømt til 30 dagers betinget fengsel og en bot på 30 000 kroner for fem brudd på arbeidsmiljøloven.