Er du «den jævla naboen»?

Norsk smålighet på sitt verste: Skjul blir kappet i to, trær blir forgiftet og naboer tar hevn ved hjelp av kloakkstank. De fleste nabokrangler går heldigvis ikke så langt. Hva slags type nabo er du? Ta testen nederst på siden!


Noen nabokrangler er drøyere enn andre. På Nesøya tok mangemillionæren Arne Vigeland sagen i egn

– Vi var på Nesøya for å dekke saken for VG og ble nysgjerrige på fenomenet nabokrangling. Hvordan kunne en mann kunne bli sint? undrer journalist Ronny Berg.

Sammen med journalist og tekstforfatter Olav Brekke Mathisen har han skrevet bok om nabofeidene som tar helt av og forgifter folks sinn til det nærmest rabler for dem. 

Boka «Den jævla naboen» er skrevet av Ronny Berg (øverst) og Olav Brekke Mathisen (Kagge Forlag).

Hevn og skitne metoder

Ronny Berg mener nabokrangling dreier seg om helt universelle følelser:

– Når vi leser om disse naboene i avisen, tenker vi gjerne på dem som latterlige mennesker som er opptatt av små detaljer. Og fra utsiden kan det se smått ut, men konfliktene rommer dype føleser som misunnelse, maktkamp og hevn. Advokat John Christian Elden fortalte at det gjerne er mye høyere temperatur i nabokrangel-rettssaker enn i langt alvorlige strafferettssaker, opplyser Ronny Berg.

En av historiene i boka forteller om en nabo som gikk svært langt i å hevne seg. Og krangelen startet med uenighet rundt en byggesakslik nabokrangler gjerne gjør. Ingeniøren Fredrik Pilskog hadde klaget på naboens bygging, som hadde ødelagt noe av utsikten hans.

Dette førte til at naboen hevnet seg med krumspring som å kappe fortøyningen til båten, sette hengelås på postkassa hans og gjøre obskøne bevegelser til kona hans. 

Noen krangler eskalerer fra ukvemsord til ren vold. Illustrasjon: Hilde Thomsen.

– Fredrik slo tilbake ved å forpeste naboene med sin egen drittlukt! Han ledet kloakk fra tanken sin i hagen gjennom en slange inn i deres felles hekk. Så gikk han på Clas Ohlsson og kjøpte en vifte med fjernkontroll, slik at han kunne styre den fra huset, forteller Ronny Berg.

Neste gang naboen skulle ha gjester i hagen, satte Fredrik på vifta, og en ubeskrivelig kloakkstank sev inn på nabotomta: «… og så kom eimen ned til dem … Å, herregud … De skreik! Det er ikke tull, de skreik som om de holdt på å dø», forteller Fredrik i boka. 

Steinhard vilje

«Den jævla naboen» er full av drøye historier, for eksempel om kvinnen som tok løpefart og veltet nabodama inn i hekken slik at hun brakk beinet. To menn har sluttet å hilse på hverandre, og kommuniserer taust og bistert ved å flytte en stein fram og tilbake. Dette har de nå gjort i 30 år.Og på nettet diskuteres det metoder for å snikmyrde naboens mest irriterende trær. 

LES MER om nabokonflikter som handler om trær.

 To menn, én stein – sammen har de flyttet grenser i over 30 år (illustrasjonsbilde). 

– I konflikter med en partner eller noen på jobben har vi investert såpass mye at vi er interessert i løse problemet. Du er ikke avhengig av naboen på samme måte, så det er nok lettere å la naboforholdet skure og gå. Du har tross alt ikke valgt naboen selv, sier Ronny Berg, som tror at disse forholdene blir mer sårbare siden nabokontakten er dårligere enn før i tida:

– Før var vi nok flinkere til å snakke sammen og løse konflikter over gjerdet. Er man uenige, bør man løse det seg imellom – ikke sett bort nabokrangelen til en advokat. Det oppleves som svært dramatisk å få et advokatbrev i posten, og det oser krig med en gang, mener Ronny Berg.

Voksne menns barnslighet kjenner ingen grenser når de først blir tirret av naboen.

– På vestkanten i Oslo er de nok raskere til å ringe advokaten enn i Oslo øst. Der henger folk hyppigere opp passiv-aggressive lapper om søppelposen skulle slumpe til å stå en dag for lenge i korridoren, mener Ronny Berg, som selv er oppvokst på østkanten i hovedstaden.

En tredel krangler med naboen

Ifølge en undersøkelse fra DNB Eiendom krangler én av tre nordmenn med naboen. Konfliktrådet meklet i fjor i 700 såkalte nærmiljøkonflikter, noe som er en økning på 13 % fra året før.

IRRITERER DU DEG over støy fra naboen? Les om enkel lydisolering her. 

Lovgivningen i nabokrangler er svært generell, og sakene må ofte løses ved skjønn. Granneloven sier at du ikke skal foreta deg noe som er til unødig skade eller ulempe for naboen – men hva som er ulemper har folk gjerne svært motstridende meninger om. 

Karl Morten Bårdsens nabo malte huset sitt signalgrønt … (Foto: Karl Morten Bårdsen) 

–  All nabokranglingen er nok også et utslag av at vi ikke har så mange andre ting å bekymre oss over i Norge – et typisk i-landsproblem, altså. Fra utsiden kan det se smått ut, men huset og hagen er viktige for oss, og fungerer som forlengelser av vår egen identitet. 

– Og selv om krangelen først oppstår på grunn av en fysisk ting – for eksempel at du hater naboens tre – eskalerer det gjerne til at du begynner å hate naboen. Særlig om du ikke blir respektert, men føler deg krenket av naboen, sier Ronny Berg. 

– Hva slags nabo er du selv? 

– He he, jeg vil si midt på treet. Jeg bor i en kjedet enebolig på Haslum i Bærum, og der har vi en felles plen. Naboen min anla en hekk mellom oss, og jeg så hekken vokse seg større og større mens jeg irriterte meg og tenkte: «Burde hun ikke ha spurt meg først?»

 En hekk kan både være en pryd og en plage (illustrasjonsbilde). 

– Jeg skammer meg over disse tankene og det er flaut at jeg bruker tid på det. Jeg har aldri snakket med naboen om hekken, men kan ser for meg at hun har tenkt «håper naboen min blir glad når jeg har spandert så fin hekk på ham!».

– Vi har altfor lett for å lage forestillinger om hverandre og da blir det lett til at vi demoniserer naboen, mener Ronny Berg, som mener det er vel verdt å være raus i sine naboforhold. 

Er du en raus nabo? Ta testen under!  

Vi vil høre om dine nabokrangler! Fortell i kommentarfeltet (husk at navnet ditt blir synlig) under eller anonymt via epostskjemaet under kommentarfeltet. (Vi gjør oppmerksom på at din historie kan bli brukt i oppfølgingssaker på viivilla.no)