Kan du flaggreglene?

Det er ikke bare bare å heise flagg i hagen, det finnes både flaggregler og kanskje også naboer å ta hensyn til. Vi hjelper deg med det du trenger å vite!


Du kan ikke akkurat gjøre som du vil med 17. mai-flagget. Det skal blant annet heises og fires på bestemte klokkeslett, og det kan dessuten variere mellom ulike årstider og avhengig av hvor i landet du bor. Se flaggreglene her!

Dessuten må du passe på å plassere flaggstangen slik at den ikke sjenerer naboen.

Advokat Vegard Syvertsen, i advokatfirmaet Grande & Co, understreker at flaggstang på egen tomt må ha tilbøyelig hensyn til plassering slik at den ikke er til sjenanse for naboene, ifølge naboloven.

− I naboloven står det at ingen må ha en innretning på sin eiendom som er til sjenanse for naboen. Det kan være uheldig å plassere flaggstangen på et høyt punkt på eiendommen som gjør at man stenger for utsikten til naboen, mener advokat Syvertsen.

Flaggregler
I Norge har vi egne flaggregler. Foto: Getty Images

Slik er flaggreglene: 

Det er lov til å heise flagget alle dager

Det finnes også klare regler for hvordan flagget skal se ut, som er regulert i flaggloven. Det finnes også nøyaktige klokkeslett for når flagget bør heises opp og ned.

En vanlig flaggstang kan være tre ganger så lang som flaggets lengde. Vimpler kan være like lange som flagget eller noe lengre, og kan henge oppe hele døgnet.

I Norge kan du flagge når du vil, for eksempel på bursdagen din. På de offisielle flaggdagene flagges det på alle offentlige steder i Norge, og de fleste som har flaggstang pleier også å flagge da.

Et flagg som heises på stang skal ha en lengde som er omtrent 1/3 av stangen når denne står på bakken.

På vannrett stang (ut fra bygninger) skal flaggets lengde være omtrent halvparten av stangens.

Flaggtider:

  • Flagget skal heises ved soloppgang og fires ved solnedgang – men siden dette varierer mye i et langstrakt land som Norge har vi regler i tillegg.
  • Fra mars til oktober heises ikke flagget før kl. 8.00, og det fires ikke senere enn kl. 21.00. Fra november til februar heises ikke flagget før kl. 09.00.
  • Om vinteren heises ikke flagget før kl. 10.00 i de tre nordligste fylkene. Det fires kl. 15.00.
  • Reglene bør gjelde balkongflagg også, selv om de ikke omtales spesifikt i flaggreglementet.