Bilde: Colourbox

Kan håndverkeren nekte?

Lover og regler

Kan håndverkeren nekte å montere produkter du selv har kjøpt inn?

Du skal pusse opp badet, og kanskje finner du blandebatteriet i akkurat den stilen du var på jakt etter hos IKEA. Og det beste av alt, det koster bare en brøkdel av hva du måtte ha betalt om du skulle kjøpt et i samme stil hos rørleggeren. Glad og fornøyd kjøper du blandebatteriet og tar det med hjem til rørleggeren – som nekter å montere det. Men kan han nekte?

Under Våtromsdagene 2008 på Gardermoen, holdt forbrukeradvokat Ola Fæhn et innlegg om nettopp dette. Og han slår fast at, ja, håndverkere kan nekte å bruke det materialet som forbrukeren kjøper inn. I enkelte tilfeller har håndverkeren også en plikt å nekte.

Plikt til å frarå
- Av og til må en forbruker beskyttes mot seg selv. Håndverkeren skal ikke montere utstyr eller utføre arbeid som kan være i strid med sikkerhetskrav eller fagmessighet, og de har plikt til å frarå hvis det ikke er til rimelig nytte, uttalte Fæhn.

- Billigløsninger kan avtales provisorisk, men det foreligger likevel en mangel dersom resultatet er vesentlig dårligere enn forbrukeren etter prisen og forholdene ellers måtte vente.

Det betyr at selv om forbrukeren ønsker billigløsninger, risikerer håndverkeren å måtte ta konsekvensene av det. Og det er en av grunnene til at håndverkere kan nekte å utføre enkelte oppdrag.

Ansvarsfraskrivelse
Men det finnes en vei rundt det. Dersom du har funnet et produkt som du liker så godt at du er villig til å overse fagmannens advarsler, kan håndverkeren sikre seg om dere blir enige om at det er du som forbruker som tar ansvaret om noe går galt.

- Skriftlig ansvarsfraskrivelse gjør det mulig for håndverkeren å bruke dårligere utstyr enn de anbefaler, sa Fæhn, og viste til at dette i dag blir gjort ved f.eks. montering av amerikanske kjøleskap. Som forbruker bør du likevel spørre deg selv om du virkelig ønsker å installere utstyr som fagmannen ikke tør å gå god for.

Teknisk godkjenning viktig
Det betyr likevel ikke at du som forbruker er tvunget til å handle alt utstyret gjennom rørlegger eller andre håndverkere. De produktene som har en teknisk godkjenning, skal kunne omsettes fritt og skal i teorien ikke kunne avvises av håndverkeren.

- Men vi har avtalefrihet her i landet. Ingen kan tvinge håndverkeren til å ta en jobb han ikke ønsker. Men samtidig synes jeg det er trist om han nekter å montere et utstyr bare fordi det ikke er kjøpt gjennom ham. Forbrukeren mister valgfriheten dersom han kun kan velge produkter fra rørleggeren, sa Fæhn.

Mens omlag en tredjedel av deltakerne som lyttet til foredraget rakte opp hånden når det ble spørsmål om de hadde opplevd at kunden hadde kommet med utstyr fra Bauhaus, IKEA, Smartclub eller lignende, var det kun én av rundt 200 deltakere som innrømte å ha montert IKEA-utstyr.
23. oktober 2008
Mer om Lover og regler

Når slipper du dokumentavgift?

Lover og regler Staten skal ha penger ved hvert hjørne, også når du kjøper bolig. Men det finnes visse unntak.

Klipper du plenen på søndager?

Lover og regler Hvis ja, så vet du nok ikke at det kan koste deg dyrt.

Skjerming for innsyn - hva er lov?

Lover og regler Hva kan du gjøre, og har du lov til å gjøre, når du vil skjerme for innsyn fra naboen?

Nå er det enklere å innrede hybel i egen bolig

Lover og regler Har du planer om å innrede hybel i egen bolig? De nye reglene som kom etter nyttår vil gjøre det både enklere og billigere for deg.

Nabostøy - hva må du akseptere?

Lover og regler Typiske eksempler på bråk fra naboen kan være gressklipping på kveldstid, støy fra varmepumpe eller gjentatt festing. Hvor går grensa for hva man skal...

Slik unngår dere krangel om hytta

Lover og regler Dersom du eier eller har planer om å kjøpe fritidsbolig sammen med andre familiemedlemmer, bør dere lage en avtale som fordeler rettigheter og forplikte...

Må utepeisen byggemeldes?

Lover og regler Et utekjøkken med peis er en sommerdrøm for mange, og det er nok en og annen som planlegger å bygge et i sommerferien. Men tenk på dette – før du tar frem leca, mørtel og naturstein.

Nabokonflikter - hvilke regler gjelder?

Lover og regler I denne artikkelen gir advokat Vegard Syvertsen informasjon om de mest sentrale bestemmelsene i naboloven, som regulerer rettigheter og forpliktelser...

Mangler ved boligkjøp

Lover og regler I denne artikkelen vil vi informere nærmere om hvilke grunnlag som etter avhendingsloven kan medføre at leiligheten/ boligen er mangelfull.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

Lover og regler I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det stilles strengere krav til kjøper enn til selger dersom det oppdages en feil.

Unngå konflikt ved arv av hytte

Lover og regler Når en fritidseiendom skal deles mellom arvinger, kan det fort oppstå konflikter. Men det er mulig å unngå det.

Hvor stor er boligen din?

Lover og regler Det vil Skatteetaten vite når de i disse dager sender ut brev til landets boligeiere. Formålet er å beregne nye ligningsverdier på landets boliger.

Nå må du passe på

Lover og regler Fra og med denne måneden har en rekke nye regler trådt i kraft som vil få innvirkning på deg som huseier.

Ferdigattest og brukstillatelse

Lover og regler Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

Kjøpt som den er

Lover og regler Nesten alle brukte boliger selges i dag med en generell ansvarsfraskivelse av typen "kjøpt som den er". Hva betyr dette for kjøpers rettigheter og...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no