Bilde: Colourbox

Kan håndverkeren nekte?

Lover og regler

Kan håndverkeren nekte å montere produkter du selv har kjøpt inn?

Du skal pusse opp badet, og kanskje finner du blandebatteriet i akkurat den stilen du var på jakt etter hos IKEA. Og det beste av alt, det koster bare en brøkdel av hva du måtte ha betalt om du skulle kjøpt et i samme stil hos rørleggeren. Glad og fornøyd kjøper du blandebatteriet og tar det med hjem til rørleggeren – som nekter å montere det. Men kan han nekte?

Under Våtromsdagene 2008 på Gardermoen, holdt forbrukeradvokat Ola Fæhn et innlegg om nettopp dette. Og han slår fast at, ja, håndverkere kan nekte å bruke det materialet som forbrukeren kjøper inn. I enkelte tilfeller har håndverkeren også en plikt å nekte.

Plikt til å frarå
- Av og til må en forbruker beskyttes mot seg selv. Håndverkeren skal ikke montere utstyr eller utføre arbeid som kan være i strid med sikkerhetskrav eller fagmessighet, og de har plikt til å frarå hvis det ikke er til rimelig nytte, uttalte Fæhn.

- Billigløsninger kan avtales provisorisk, men det foreligger likevel en mangel dersom resultatet er vesentlig dårligere enn forbrukeren etter prisen og forholdene ellers måtte vente.

Det betyr at selv om forbrukeren ønsker billigløsninger, risikerer håndverkeren å måtte ta konsekvensene av det. Og det er en av grunnene til at håndverkere kan nekte å utføre enkelte oppdrag.

Ansvarsfraskrivelse
Men det finnes en vei rundt det. Dersom du har funnet et produkt som du liker så godt at du er villig til å overse fagmannens advarsler, kan håndverkeren sikre seg om dere blir enige om at det er du som forbruker som tar ansvaret om noe går galt.

- Skriftlig ansvarsfraskrivelse gjør det mulig for håndverkeren å bruke dårligere utstyr enn de anbefaler, sa Fæhn, og viste til at dette i dag blir gjort ved f.eks. montering av amerikanske kjøleskap. Som forbruker bør du likevel spørre deg selv om du virkelig ønsker å installere utstyr som fagmannen ikke tør å gå god for.

Teknisk godkjenning viktig
Det betyr likevel ikke at du som forbruker er tvunget til å handle alt utstyret gjennom rørlegger eller andre håndverkere. De produktene som har en teknisk godkjenning, skal kunne omsettes fritt og skal i teorien ikke kunne avvises av håndverkeren.

- Men vi har avtalefrihet her i landet. Ingen kan tvinge håndverkeren til å ta en jobb han ikke ønsker. Men samtidig synes jeg det er trist om han nekter å montere et utstyr bare fordi det ikke er kjøpt gjennom ham. Forbrukeren mister valgfriheten dersom han kun kan velge produkter fra rørleggeren, sa Fæhn.

Mens omlag en tredjedel av deltakerne som lyttet til foredraget rakte opp hånden når det ble spørsmål om de hadde opplevd at kunden hadde kommet med utstyr fra Bauhaus, IKEA, Smartclub eller lignende, var det kun én av rundt 200 deltakere som innrømte å ha montert IKEA-utstyr.
23 oktober 2008

Ikke la nabokrangler ødelegge sommeren

Sommer og sol er høytid for nabokrangler som skyldes støy. Disse lovene og reglene må du forhold deg til.

Dette må du vite før du leier ut boligen

Skal du leie ut deler av boligen? Her får du en full oversikt over viktige lover og regler ved oppsigelse av leiekontrakten.

Trampoline-reglene du ikke visste om

Hvordan var det der med naboen igjen?

Må utepeisen byggemeldes?

Et utekjøkken med peis er en sommerdrøm for mange, og det er nok en og annen som planlegger å bygge et i sommerferien. Men tenk på dette – før du tar...

Nabokonflikter - hvilke regler gjelder?

I denne artikkelen gir advokat Vegard Syvertsen informasjon om de mest sentrale bestemmelsene i naboloven, som regulerer rettigheter og forpliktelser...

Mangler ved boligkjøp

I denne artikkelen vil vi informere nærmere om hvilke grunnlag som etter avhendingsloven kan medføre at leiligheten/ boligen er mangelfull.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det...

Nå må du passe på

Fra og med denne måneden har en rekke nye regler trådt i kraft som vil få innvirkning på deg som huseier.

Ferdigattest og brukstillatelse

Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

Sjekk utbyggeren før du kjøper hytte

Sjekk utbyggeren før du kjøper nybygd hytte. Reklamasjonsretten er kanskje ikke mer enn en hildring.

Naboens trær - ofte til besvær

Naboens trær er ofte til besvær. De stjeler sol, luft og utsikt. Men for naboen er disse trærne verdifulle.

Viktig med sluttdokumentasjon fra håndverkeren

Sluttdokumentasjon fra håndverkeren er viktig. Visste du at du kan miste rettigheter hvis sluttdokumentasjonen mangler?

Hvor høyt kan du bygge?

I plan- og bygningsloven skal man være særlig observant på § 70. Første punkt her er at mønehøyde ikke skal overstige 9 meter eller gesimshøyde 8 meter....

Trær er kilde for nabokonflikt

Mange nabokonflikter har sin bakgrunn i trær. Pene trær. Stygge trær. Trær som stjeler utsikten. Trær som tar ettermiddagsolen. For villaeiere har...

Svindlere i anmarsj

Like sikkert som snøen forsvinner om våren, dukker svindlerne opp hos villaeiere. Noen tilbyr seg å reparere taket ditt, andre skal skifte takrenner,...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no