Klipper du plenen på søndager eller helligdager?

Lover og regler

Det kan i så fall koste deg dyrt. 

Bruker du søndagen til tapt hagearbeid?
Bruker du søndagen til tapt hagearbeid? Bilde: Getty Images

Drømmen er å våkne en sen søndagsmorgen med varme solstråler skinnende inn over soverommet, men av og til er det den kraftige duren av en gressklipper som river oss ut av søvnen.

Selv om det er en søndag eller helligdag. 

Det er dog de færreste av oss som går i gudstjeneste på søndager. En europeisk undersøkelse, European Social Survey (2009) viste at kun 2 prosent av den norske befolkningen går i søndagsgudstjenestene i Den norske kirke.

Men helligdagsfreden skal likevel holdes hellig. Og å bryte freden er faktisk ulovlig.  

Straffes med bøter

Ifølge lovverket er det ikke lov å forstyrre med utilbørlig larm mellom klokken 00 til 2400, altså hele dagen. Dette gjelder søndager og alle andre røde dager. På pinse-, påske og julaften skal freden senke seg fra 16.00.

– Erfaringsmessig ser vi at det er mange som ikke vet at dette er straffbart. Vi får inn mange henvendelser hvor støy fra naboer er konflikten. Men vi vet ikke om det kommer av at folk ikke vet om regelen, eller om de ikke bryr seg, forteller Morten Fæste, advokatfullmektig i Huseierenes Landsforbund.


Det er ikke bare gressklipperen som må stå stille på søndager. Det gjelder alt som lager bråk og larm, alt fra motorsag til drill.

Søndager mellom 06.00 til 13.00 er det heller ikke tillatt å arrangere eller holde offentlige arrangement, som forestillinger, sportskonkurranser og sportsstevner.

Og listen stopper ikke der. På søndager, i perioden da hummerfiske er tillatt, så er det ikke lov å sette eller trekke teiner.

Brudd på loven skal straffes med bøter, men det skal være sjeldent politiet velger den løsningen fremfor mekling. 

Hvorfor holder vi søndagen hellig?

Særlig på starten av sommeren øker andelen henvendelser til Huseiernes Landsforbund. 

– Det er flere som skal ordne og rydde hagen før sommerferien starter, og dette skaper flere konflikter, forteller Fæste.

Hvorfor mange av oss holder på helligdagsfreden kan det spekuleres i.

– Selv om mange kanskje ikke vet at helligdagsfreden er lovfestet, er dette likevel en tradisjon som sitter i oss. Nordmenn flest ser på søndag som en avslapningsdag, sier Fæste. 

Ikke klipp plenen når naboen har gjester

Morten Fæstes beste råd er å vise respekt, og alltid ha som hovedregel at man holder helligdagsregelen.

Noen nabolag anser ikke regelen som like viktig, men hvis man som ny i nabolaget følger regelen kan mange konflikter unngås. 

– Det beste er å vise allminnelig høflighet og hensyn. Du kan godt vente med å gå løs på hekken når naboen sitter med gjester i hagen, sier Fæste.

– Hvis du abolutt må starte med sånt arbeid på en søndag så kan det å avklare med naboen på forhånd stoppe en skikkelig konflikt, konstaterer han. 

Flere av nabokonfliktene havner også hos Konfliktrådet. De får inn over 400 nabokonflikter i året og en del av dem går på støy fra naboen. Hvor mange av de som handler om røde dager kan ikke Gro Jørgensen, informasjonssjef i Konfliktrådet, si med sikkerhet. 

– Sånne støysaker, hvor naboen kanskje har startet gressklipperen på en helligdag, er saker som har bygd seg opp over tid. Da kommer de hit fordi de irriterer seg over flere ting, og da legges det kanskje frem at den ene parten også startet klipperen på en søndag, forteller Jørgensen.

Slike konflikter prøver de å løse kjapt for å få en god løsning. 

 

Hva tenker du - er regelen utdatert og aksepterer du støy på røde dager? 

 

7. mai 2018

Mer om Lover og regler

Skjerming for innsyn - hva er lov?

Lover og regler Hva kan du gjøre, og har du lov til å gjøre, når du vil skjerme for innsyn fra naboen?

Nå er det enklere å innrede hybel i egen bolig

Lover og regler Har du planer om å innrede hybel i egen bolig? De nye reglene som kom etter nyttår vil gjøre det både enklere og billigere for deg.

Test: Hva slags nabo er du?

Lover og regler Er alt bare fryd og gammen, eller irriterer du deg over "den jævla naboen"? Les de elleville nabohistoriene og ta testen som avslører hvordan du er som...

Nabostøy - hva må du akseptere?

Lover og regler Typiske eksempler på bråk fra naboen kan være gressklipping på kveldstid, støy fra varmepumpe eller gjentatt festing. Hvor går grensa for hva man skal akseptere?

Slik unngår dere krangel om hytta

Lover og regler Dersom du eier eller har planer om å kjøpe fritidsbolig sammen med andre familiemedlemmer, bør dere lage en avtale som fordeler rettigheter og forplikte...

Arbeidsulykker kan ramme lommeboka di

Lover og regler Skal du leie inn arbeidskraft for å utføre arbeid hjemme? Da bør du undersøke om du er godt nok forsikret. Det kan nemlig bli dyrt dersom arbeideren...

Må utepeisen byggemeldes?

Lover og regler Et utekjøkken med peis er en sommerdrøm for mange, og det er nok en og annen som planlegger å bygge et i sommerferien. Men tenk på dette – før du tar frem leca, mørtel og naturstein.

Nabokonflikter - hvilke regler gjelder?

Lover og regler I denne artikkelen gir advokat Vegard Syvertsen informasjon om de mest sentrale bestemmelsene i naboloven, som regulerer rettigheter og forpliktelser...

Mangler ved boligkjøp

Lover og regler I denne artikkelen vil vi informere nærmere om hvilke grunnlag som etter avhendingsloven kan medføre at leiligheten/ boligen er mangelfull.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

Lover og regler I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det stilles strengere krav til kjøper enn til selger dersom det oppdages en feil.

Unngå konflikt ved arv av hytte

Lover og regler Når en fritidseiendom skal deles mellom arvinger, kan det fort oppstå konflikter. Men det er mulig å unngå det.

Hvor stor er boligen din?

Lover og regler Det vil Skatteetaten vite når de i disse dager sender ut brev til landets boligeiere. Formålet er å beregne nye ligningsverdier på landets boliger.

Nå må du passe på

Lover og regler Fra og med denne måneden har en rekke nye regler trådt i kraft som vil få innvirkning på deg som huseier.

Ferdigattest og brukstillatelse

Lover og regler Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

Kjøpt som den er

Lover og regler Nesten alle brukte boliger selges i dag med en generell ansvarsfraskivelse av typen "kjøpt som den er". Hva betyr dette for kjøpers rettigheter og...