Bruker du søndagen til tapt hagearbeid?
Bruker du søndagen til tapt hagearbeid? Bilde: Getty Images

Klipper du plenen på søndager?

Lover og regler

Hvis ja, så vet du nok ikke at det kan koste deg dyrt. 

Drømmen er å våkne en sen søndagsmorgen av solstrålene som skinner inn over soverommet, men av og til er det den kraftige duren av en gressklipper som river oss ut av søvnen.

Blir du forbanna eller hadde du gjort det samme hvis nødvendig?

Antallet av de som tar turen i gudstjeneste på en søndag er fallende. En europeisk samfunnsundersøkelse, European Social Survey, gjort i 2009 viste at kun 2 prosent av den norske befolkningen går i søndags gudstjenestene i Den norske kirke.

Likevel holder vi på helligdagsfreden.

Straffes med bøter

Ifølge lovverket er det ikke lov å forstyrre med utilbørlig larm mellom klokken 00 til 2400, altså hele dagen. Dette gjelder søndager og alle andre røde dager. På pinse-, påske og julaften skal freden senke seg fra 16.00.

– Erfaringsmessig ser vi at det ikke er mange som vet at dette er straffbart. Vi får inn mange henvendelser hvor støy fra naboer er konflikten. Om det kommer av at de ikke vet om regelen, eller om det bare er fordi de ikke bryr seg vet vi ikke, forteller Morten Fæste, advokatfullmektig i Huseierenes Landsforbund.

Det er ikke bare gressklipperen som må stå stille på søndager. Det gjelder alt som lager larm, alt fra motorsag til drill.

Søndager mellom 06.00 til 13.00 er det heller ikke tillatt å arrangere eller holde offentlige arrangement, som forestillinger, sportskonkurranser og sportsstevner.

Og listen stopper ikke der. På søndager, i perioden da hummerfisk er tillatt, så er det ikke lov å sette eller trekke teiner.

Brudd på loven skal straffes med bøter, men det skal være sjeldent politiet velger den løsningen fremfor mekling. 

Hvorfor holder vi søndagen hellig?

Særlig på starten av sommeren øker andelen henvendelser til Huseiernes Landsforbund. 

– Det er flere som skal ordne og rydde hagen før sommerferien starter, og dette skaper flere konflikter, forteller Fæste.

Hvorfor mange av oss holder på helligdagsfreden kan det spekuleres i.

– Selv om mange kanskje ikke vet at helligdagsfreden er lovfestet, er dette likevel en tradisjon som sitter i oss. Nordmenn flest ser på søndag som en avslapningsdag, sier Fæste. 

Ikke klipp plenen når naboen har gjester

Morten Fæstes beste råd er å vise respekt, og alltid ha som hovedregel at man holder helligdagsregelen.

Noen nabolag anser ikke regelen som like viktig, men hvis man som ny i nabolaget følger regelen kan mange konflikter unngås. 

– Det beste er å vise allminnelig høflighet og hensyn. Du kan godt vente med å gå løs på hekken når naboen sitter med gjester i hagen, sier Fæste.

– Hvis du abolutt må starte med sånt arbeid på en søndag så kan det å avklare med naboen på forhånd stoppe en skikkelig konflikt, konstaterer han. 

Flere av nabokonfliktene havner også hos Konfliktrådet. De får inn over 400 nabokonflikter i året og en del av dem går på støy fra naboen. Hvor mange av de som handler om røde dager kan ikke Gro Jørgensen, informasjonssjef i Konfliktrådet, si med sikkerhet. 

– Sånne støysaker, hvor naboen kanskje har startet gressklipperen på en helligdag, er saker som har bygd seg opp over tid. Da kommer de hit fordi de irriterer seg over flere ting, og da legges det kanskje frem at den ene parten også startet klipperen på en søndag, forteller Jørgensen.

Slike konflikter prøver de å løse kjapt for å få en god løsning. 

Hva tenker du - er regelen utdatert og aksepterer du støy på røde dager? 

12. mai 2016
Mer om Lover og regler

På tide å planlegge vårens prosjekter

Lover og regler De fleste føler nok at vårsesongen er langt unna, men for dem som har lyst til å bygge nytt når sola begynner å varme igjen er det ingen tid å miste. Advokat Vegard Syvertsen gir deg oversikt over de viktigste byggesaksreglene.

Håndverkere som ringer på døra

Lover og regler Dette bør du passe på om håndverkere uoppfordret ringer på døra og tilbyr håndverkertjenester.

Håndverkertjenester - tips og råd

Lover og regler Håndverkertjenester er ofte en kilde til konflikter. Her gir advokat Vegard Syvertsen råd.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

Lover og regler I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det stilles strengere krav til kjøper enn til selger dersom det oppdages en feil.

Slik unngår du unødvendige nabokonflikter

Lover og regler Sommeren nærmer seg, og like sikkert som at snøen smelter er det at nabokonfliktene trapper seg opp. Men hva er det som gjelder, hvilke rettigheter og...

Hva er skikk og bruk i hagen?

Lover og regler Når bør man klippe gresset, er det greit å spise lunsj i badetøy og kan man sprade naken rundt i hagen? Vi har spurt en folkeskikkekspert om hva som er...

Trær er kilde for nabokonflikt

Lover og regler Mange nabokonflikter har sin bakgrunn i trær. Pene trær. Stygge trær. Trær som stjeler utsikten. Trær som tar ettermiddagsolen. For villaeiere har konfliktene vært en slager i alle år.

Nabokonflikter - hvilke regler gjelder?

Lover og regler I denne artikkelen gir advokat Vegard Syvertsen informasjon om de mest sentrale bestemmelsene i naboloven, som regulerer rettigheter og forpliktelser...

Arbeidsulykker kan ramme lommeboka di

Lover og regler Skal du leie inn arbeidskraft for å utføre arbeid hjemme? Da bør du undersøke om du er godt nok forsikret. Det kan nemlig bli dyrt dersom arbeideren...

Svindlere i anmarsj

Lover og regler Like sikkert som snøen forsvinner om våren, dukker svindlerne opp hos villaeiere. Noen tilbyr seg å reparere taket ditt, andre skal skifte takrenner, og noen spesialiserer seg på brannstiger. Eldre huseiere i eldre boliger er favorittofrene. Svindlerne er ute etter penger, og bruker vinterhalvåret til å tenke ut lure knep.

Kan vi stole på håndverkeren?

Lover og regler Håndverkere hjelper deg med å realisere drømmen om blant annet et penere bad, eller et funksjonelt kjøkken. For noen kan imidlertid denne drømmen bli...

Feller når du lager ny utleiedel

Lover og regler Planlegger du å lage en utleiedel i boligen din, bør du passe deg for disse 11 fellene.

Ferdigattest og brukstillatelse

Lover og regler Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når byggelånet skal konverteres og forsikringer skal tegnes.

Trampoline-reglene du ikke visste om

Lover og regler Hvordan var det der med naboen igjen?

Kan du flaggreglene?

Lover og regler Det er ikke bare bare å heise flagg i hagen, det finnes både flaggregler og kanskje også naboer å ta hensyn til. Vi hjelper deg med det du trenger å...