Bruker du søndagen til tapt hagearbeid?
Bruker du søndagen til tapt hagearbeid? Bilde: Getty Images

Klipper du plenen på søndager?

Lover og regler

Hvis ja, så vet du nok ikke at det kan koste deg dyrt. 

Drømmen er å våkne en sen søndagsmorgen av solstrålene som skinner inn over soverommet, men av og til er det den kraftige duren av en gressklipper som river oss ut av søvnen.

Blir du forbanna eller hadde du gjort det samme hvis nødvendig?

Antallet av de som tar turen i gudstjeneste på en søndag er fallende. En europeisk samfunnsundersøkelse, European Social Survey, gjort i 2009 viste at kun 2 prosent av den norske befolkningen går i søndags gudstjenestene i Den norske kirke.

Likevel holder vi på helligdagsfreden.

Straffes med bøter

Ifølge lovverket er det ikke lov å forstyrre med utilbørlig larm mellom klokken 00 til 2400, altså hele dagen. Dette gjelder søndager og alle andre røde dager. På pinse-, påske og julaften skal freden senke seg fra 16.00.

– Erfaringsmessig ser vi at det ikke er mange som vet at dette er straffbart. Vi får inn mange henvendelser hvor støy fra naboer er konflikten. Om det kommer av at de ikke vet om regelen, eller om det bare er fordi de ikke bryr seg vet vi ikke, forteller Morten Fæste, advokatfullmektig i Huseierenes Landsforbund.

Det er ikke bare gressklipperen som må stå stille på søndager. Det gjelder alt som lager larm, alt fra motorsag til drill.

Søndager mellom 06.00 til 13.00 er det heller ikke tillatt å arrangere eller holde offentlige arrangement, som forestillinger, sportskonkurranser og sportsstevner.

Og listen stopper ikke der. På søndager, i perioden da hummerfisk er tillatt, så er det ikke lov å sette eller trekke teiner.

Brudd på loven skal straffes med bøter, men det skal være sjeldent politiet velger den løsningen fremfor mekling. 

Hvorfor holder vi søndagen hellig?

Særlig på starten av sommeren øker andelen henvendelser til Huseiernes Landsforbund. 

– Det er flere som skal ordne og rydde hagen før sommerferien starter, og dette skaper flere konflikter, forteller Fæste.

Hvorfor mange av oss holder på helligdagsfreden kan det spekuleres i.

– Selv om mange kanskje ikke vet at helligdagsfreden er lovfestet, er dette likevel en tradisjon som sitter i oss. Nordmenn flest ser på søndag som en avslapningsdag, sier Fæste. 

Ikke klipp plenen når naboen har gjester

Morten Fæstes beste råd er å vise respekt, og alltid ha som hovedregel at man holder helligdagsregelen.

Noen nabolag anser ikke regelen som like viktig, men hvis man som ny i nabolaget følger regelen kan mange konflikter unngås. 

– Det beste er å vise allminnelig høflighet og hensyn. Du kan godt vente med å gå løs på hekken når naboen sitter med gjester i hagen, sier Fæste.

– Hvis du abolutt må starte med sånt arbeid på en søndag så kan det å avklare med naboen på forhånd stoppe en skikkelig konflikt, konstaterer han. 

Flere av nabokonfliktene havner også hos Konfliktrådet. De får inn over 400 nabokonflikter i året og en del av dem går på støy fra naboen. Hvor mange av de som handler om røde dager kan ikke Gro Jørgensen, informasjonssjef i Konfliktrådet, si med sikkerhet. 

– Sånne støysaker, hvor naboen kanskje har startet gressklipperen på en helligdag, er saker som har bygd seg opp over tid. Da kommer de hit fordi de irriterer seg over flere ting, og da legges det kanskje frem at den ene parten også startet klipperen på en søndag, forteller Jørgensen.

Slike konflikter prøver de å løse kjapt for å få en god løsning. 

Hva tenker du - er regelen utdatert og aksepterer du støy på røde dager? 

12 mai 2016

Ikke la nabokrangler ødelegge sommeren

Sommer og sol er høytid for nabokrangler som skyldes støy. Disse lovene og reglene må du forhold deg til.

Dette må du vite før du leier ut boligen

Skal du leie ut deler av boligen? Her får du en full oversikt over viktige lover og regler ved oppsigelse av leiekontrakten.

Trampoline-reglene du ikke visste om

Hvordan var det der med naboen igjen?

Må utepeisen byggemeldes?

Et utekjøkken med peis er en sommerdrøm for mange, og det er nok en og annen som planlegger å bygge et i sommerferien. Men tenk på dette – før du tar...

Mangler ved boligkjøp

I denne artikkelen vil vi informere nærmere om hvilke grunnlag som etter avhendingsloven kan medføre at leiligheten/ boligen er mangelfull.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det...

Nå må du passe på

Fra og med denne måneden har en rekke nye regler trådt i kraft som vil få innvirkning på deg som huseier.

Ferdigattest og brukstillatelse

Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

Kan håndverkeren nekte?

Kan håndverkeren nekte å montere produkter du selv har kjøpt inn?

Sjekk utbyggeren før du kjøper hytte

Sjekk utbyggeren før du kjøper nybygd hytte. Reklamasjonsretten er kanskje ikke mer enn en hildring.

Naboens trær - ofte til besvær

Naboens trær er ofte til besvær. De stjeler sol, luft og utsikt. Men for naboen er disse trærne verdifulle.

Viktig med sluttdokumentasjon fra håndverkeren

Sluttdokumentasjon fra håndverkeren er viktig. Visste du at du kan miste rettigheter hvis sluttdokumentasjonen mangler?

Hvor høyt kan du bygge?

I plan- og bygningsloven skal man være særlig observant på § 70. Første punkt her er at mønehøyde ikke skal overstige 9 meter eller gesimshøyde 8 meter....

Trær er kilde for nabokonflikt

Mange nabokonflikter har sin bakgrunn i trær. Pene trær. Stygge trær. Trær som stjeler utsikten. Trær som tar ettermiddagsolen. For villaeiere har...

Svindlere i anmarsj

Like sikkert som snøen forsvinner om våren, dukker svindlerne opp hos villaeiere. Noen tilbyr seg å reparere taket ditt, andre skal skifte takrenner,...