Bruker du gressklipper på søndager eller helligdager?

Det kan i så fall koste deg dyrt. 

Drømmen er å våkne en sen søndagsmorgen med varme solstråler skinnende inn over soverommet, men av og til er det den kraftige duren av en gressklipper som river oss ut av søvnen.

Selv om det er en søndag eller helligdag. 

Det er dog de færreste av oss som går i gudstjeneste på søndager. En europeisk undersøkelse, European Social Survey (2009) viste at kun 2 prosent av den norske befolkningen går i søndagsgudstjenestene i Den norske kirke.

Men helligdagsfreden skal likevel holdes hellig. Og å bryte freden er faktisk ulovlig.  

Gressklipper straffes med bøter

Ifølge lovverket er det ikke lov å forstyrre med utilbørlig larm mellom klokken 00 til 2400, altså hele dagen. Dette gjelder søndager og alle andre røde dager. På pinse-, påske og julaften skal freden senke seg fra 16.00.

– Erfaringsmessig ser vi at det er mange som ikke vet at dette er straffbart. Vi får inn mange henvendelser hvor støy fra naboer er konflikten. Men vi vet ikke om det kommer av at folk ikke vet om regelen, eller om de ikke bryr seg, forteller Morten Fæste, advokatfullmektig i Huseierenes Landsforbund.

Det er ikke bare gressklipperen som må stå stille på søndager. Det gjelder alt som lager bråk og larm, alt fra motorsag til drill.

Søndager mellom 06.00 til 13.00 er det heller ikke tillatt å arrangere eller holde offentlige arrangement, som forestillinger, sportskonkurranser og sportsstevner.

Og listen stopper ikke der. På søndager, i perioden da hummerfiske er tillatt, så er det ikke lov å sette eller trekke teiner.

Brudd på loven skal straffes med bøter, men det skal være sjeldent politiet velger den løsningen fremfor mekling. 

Hvorfor holder vi søndagen hellig?

Særlig på starten av sommeren øker andelen henvendelser til Huseiernes Landsforbund. 

– Det er flere som skal ordne og rydde hagen før sommerferien starter, og dette skaper flere konflikter, forteller Fæste.

Hvorfor mange av oss holder på helligdagsfreden kan det spekuleres i.

– Selv om mange kanskje ikke vet at helligdagsfreden er lovfestet, er dette likevel en tradisjon som sitter i oss. Nordmenn flest ser på søndag som en avslapningsdag, sier Fæste. 

Ikke klipp plenen når naboen har gjester

Morten Fæstes beste råd er å vise respekt, og alltid ha som hovedregel at man holder helligdagsregelen.

Noen nabolag anser ikke regelen som like viktig, men hvis man som ny i nabolaget følger regelen kan mange konflikter unngås. 

– Det beste er å vise allminnelig høflighet og hensyn. Du kan godt vente med å gå løs på hekken når naboen sitter med gjester i hagen, sier Fæste.

– Hvis du abolutt må starte med sånt arbeid på en søndag så kan det å avklare med naboen på forhånd stoppe en skikkelig konflikt, konstaterer han. 

Flere av nabokonfliktene havner også hos Konfliktrådet. De får inn over 400 nabokonflikter i året og en del av dem går på støy fra naboen. Hvor mange av de som handler om røde dager kan ikke Gro Jørgensen, informasjonssjef i Konfliktrådet, si med sikkerhet. 

– Sånne støysaker, hvor naboen kanskje har startet gressklipperen på en helligdag, er saker som har bygd seg opp over tid. Da kommer de hit fordi de irriterer seg over flere ting, og da legges det kanskje frem at den ene parten også startet klipperen på en søndag, forteller Jørgensen.

Slike konflikter prøver de å løse kjapt for å få en god løsning. 

Hva tenker du – er regelen utdatert og aksepterer du støy på røde dager? 

Meld deg på Vi i Villas nyhetsbrev her!