Bilde: Colourbox

Når slipper du dokumentavgift?

Lover og regler

Staten skal ha penger ved hvert hjørne, også når du kjøper bolig. Men det finnes visse unntak.

I Vi i villa-forumet har det blitt reist spørsmål om dokumentavgift ved privat salg. Når skal man betale dokumentavgift til Staten? I hvilke tilfeller slipper man det? Og har det noen betydning om salget skjer mellom familiemedlemmer?

Spørsmålene var mange og konklusjonene få, så vi tok en prat med advokatfullmektig Vegard Syvertsen i advokatfirmaet Grande og co

Visse unntak
Dokumentavgift er en avgift til statskassa ved kjøp av bolig eller når man får overført eiendomsretten til fast eiendom. Avgiften er fastsatt til 2,5 prosent av markedsverdien, og skal betales selv om boligen selges privat.


Dokumentavgift: Gjør boligkjøpet litt dyrere.

- Dokumentavgift til staten er uavhengig av om du bruker megler eller ei. Obligasjonsleiligheter og borettslagsleiligheter er det dog ikke dokumentavgift på, og også her er det uavhengig om du bruker megler eller ei, sier Syvertsen.

Det er også gjort rom for at ektefeller og samboere ved et samlivbrudd kan gjøre opp eiendommen seg i mellom uten at det utløser krav om dokumentavgift ved at hjemmel som eier eller bruker til fast eiendom overføres til den ene parten. For at dette skal gjelde mellom samboere, må de enten ha felles barn eller vært registrert på felles adresse i folkeregisteret i minst to år.

Familiepris
- Dette unntaket gjelder kun for ektefeller og samboere. Er det salg mellom andre familiemedlemmer, som for eksempel mellom barn og foreldre eller søsken, vil det være dokumentavgift, sier Syvertsen.

Det er ikke uvanlig at aldrende foreldre tilbyr sine voksne barn å selge dem barndomshjemmet til en gunstig pris. Noen lurer på om det er mulig å redusere dokumentavgiften ved å kjøpe eiendom til en slik "familiepris". Det gjør det ikke. Dokumentavgiften beregnes ut fra en markedsverdi, og vil settes ut fra denne selv om eiendommen selges til det halve.

Du bør også være oppmerksom på at slike gunstige kjøp kan utløse andre avgifter, som arveavgift.

- Du kan selge boligen for én krone om du vil, men skjer salget mellom nærstående blir det regnet som gavesalg. Det er differansen mellom salgspris og markedsverdi som vil utgjøre gavesalget. Men skjer ikke salget mellom nærstående, kan du selge så lavt du vil uten at det får konsekvenser.

Tinglysing avgjør
Det kan være verdt å merke seg at dokumentavgiften ikke er en avgift på boligsalg, men på tinglysing av skjøtet. Dermed er det mulig å omgå dokumentavgiften ved å avstå fra tinglysing.

- Plikten til å betale dokumentavgift inntrer ved tinglysning av skjøtet. Avtalen blir ikke mer gyldig ved at du tinglyser den, men en tinglysning sikrer rettsvernet for handelen, sier Syvertsen.

- Ulempen ved ikke å tinglyse skjøtet er at man da ikke sikrer seg. Da står du dårligere stilt overfor kreditorer eller tredjepart. I verste fall kan den du kjøper boligen av selge den videre til en godtroende tredjepart, advarer han.

30 oktober 2009

Ikke la nabokrangler ødelegge sommeren

Sommer og sol er høytid for nabokrangler som skyldes støy. Disse lovene og reglene må du forhold deg til.

Dette må du vite før du leier ut boligen

Skal du leie ut deler av boligen? Her får du en full oversikt over viktige lover og regler ved oppsigelse av leiekontrakten.

Trampoline-reglene du ikke visste om

Hvordan var det der med naboen igjen?

Må utepeisen byggemeldes?

Et utekjøkken med peis er en sommerdrøm for mange, og det er nok en og annen som planlegger å bygge et i sommerferien. Men tenk på dette – før du tar...

Mangler ved boligkjøp

I denne artikkelen vil vi informere nærmere om hvilke grunnlag som etter avhendingsloven kan medføre at leiligheten/ boligen er mangelfull.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det...

Nå må du passe på

Fra og med denne måneden har en rekke nye regler trådt i kraft som vil få innvirkning på deg som huseier.

Ferdigattest og brukstillatelse

Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

Utleie av bolig kan gi skattesmell

Nye skatteregler for utleie av bolig gjør at du kan få skattesmell om du ikke passer på.

Sjekk utbyggeren før du kjøper hytte

Sjekk utbyggeren før du kjøper nybygd hytte. Reklamasjonsretten er kanskje ikke mer enn en hildring.

Naboens trær - ofte til besvær

Naboens trær er ofte til besvær. De stjeler sol, luft og utsikt. Men for naboen er disse trærne verdifulle.

Viktig med sluttdokumentasjon fra håndverkeren

Sluttdokumentasjon fra håndverkeren er viktig. Visste du at du kan miste rettigheter hvis sluttdokumentasjonen mangler?

Hvor høyt kan du bygge?

I plan- og bygningsloven skal man være særlig observant på § 70. Første punkt her er at mønehøyde ikke skal overstige 9 meter eller gesimshøyde 8 meter....

Trær er kilde for nabokonflikt

Mange nabokonflikter har sin bakgrunn i trær. Pene trær. Stygge trær. Trær som stjeler utsikten. Trær som tar ettermiddagsolen. For villaeiere har...

Svindlere i anmarsj

Like sikkert som snøen forsvinner om våren, dukker svindlerne opp hos villaeiere. Noen tilbyr seg å reparere taket ditt, andre skal skifte takrenner,...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no