Nye arealbegrep skaper forvirring

Lover og regler

Boligkunder forstår ikke de nye arealbegrepene.De nye arealreglene skulle gjøre det lettere å forstå hvor stor en bolig er. Men nå viser en undersøkelse blant landets takstmenn at åtte av ti boligkunder ikke forstår de nye arealbegrepene.

LES OGSÅ: Slik forstår du de nye arealbegrepene

Når en bolig legges ut for salg skal det alltid opplyses hvor stort bruksarealet (BRA) er. Nå skal det også oppgis hvor stor del av boligen P-rommene utgjør og hvilke rom som er tatt med i denne beregningen. De nye reglene trådte i kraft ved årsskiftet, og det skilles nå mellom primære rom (P-rom) og sekundære rom (S-rom).

Blir lettere å sammenligne
– Det er P-rommene som er det viktigste grunnlaget når du vil sammenligne kvadratmeterprisen på to boliger som er til salgs. Det erstatter uttrykket boligareal, som var uklart og svakt definert, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i NTF.

P-rommene er den viktige delen av boligen, oppholdsrom som stue, kjøkken, bad og soverom. S-rom er uinnredede rom som kott og boder.

- P-rom  er det arealet forbrukerne gjerne regner som beboelsesrom. Arealet for primære rom skal gi en kjapp oversikt over hva de har disponibelt, har Lars Aasness ved Standard Norge forklart til Vi i villa.

Usikre boligkunder
Dessverre virker det som om boligkundene ikke forstår de nye begrepene. 82 prosent av takstmennene svarte nei når de ble spurt om de har inntrykk av at boligkundene er tilstrekkelig kjent med arealbegrepene som nå skal benyttes, og hva de betyr. Ni prosent svarte ja, mens de siste ni prosent svarte vet ikke. Undersøkelsen er foretatt blant medlemmer av Norges TakseringsForbund (NTF). I underkant av 400 takstmenn fra hele landet har svart.

- Problemet ligger i forståelsen av regelverket. Det betyr ikke nødvendigvis at regelverket er komplisert, men at det er nytt. Men det viser at vi står overfor en stor informasjonsdugnad der alle aktører i boligomsetningen i Norge må bidra, sier Støbakk.

NTF har blant annet utarbeidet en hurtigguide til de nye arealbegrepene. Guiden ligger tilgjengelig på hjemmesidene til NTF og er beregnet på boligkunder som ønsker mer informasjon om de nye begrepene.

- Jeg tror at når de nye begrepene får satt seg, vil regelverket gjør det som var tilsiktet, nemlig gjøre det enklere for boligkunder å forstå hvor stor en bolig er. Vi må bare ha forståelse for at det vil ta litt tid, slik det gjør med alt som er nytt, sier Støbakk.

Anbefalt av redaksjonen

23. oktober 2008

Mer om Lover og regler

Skjerming for innsyn - hva er lov?

Lover og regler Hva kan du gjøre, og har du lov til å gjøre, når du vil skjerme for innsyn fra naboen?

Nå er det enklere å innrede hybel i egen bolig

Lover og regler Har du planer om å innrede hybel i egen bolig? De nye reglene som kom etter nyttår vil gjøre det både enklere og billigere for deg.

Test: Hva slags nabo er du?

Lover og regler Er alt bare fryd og gammen, eller irriterer du deg over "den jævla naboen"? Les de elleville nabohistoriene og ta testen som avslører hvordan du er som...

Nabostøy - hva må du akseptere?

Lover og regler Typiske eksempler på bråk fra naboen kan være gressklipping på kveldstid, støy fra varmepumpe eller gjentatt festing. Hvor går grensa for hva man skal akseptere?

Slik unngår dere krangel om hytta

Lover og regler Dersom du eier eller har planer om å kjøpe fritidsbolig sammen med andre familiemedlemmer, bør dere lage en avtale som fordeler rettigheter og forplikte...

Arbeidsulykker kan ramme lommeboka di

Lover og regler Skal du leie inn arbeidskraft for å utføre arbeid hjemme? Da bør du undersøke om du er godt nok forsikret. Det kan nemlig bli dyrt dersom arbeideren...

Må utepeisen byggemeldes?

Lover og regler Et utekjøkken med peis er en sommerdrøm for mange, og det er nok en og annen som planlegger å bygge et i sommerferien. Men tenk på dette – før du tar frem leca, mørtel og naturstein.

Nabokonflikter - hvilke regler gjelder?

Lover og regler I denne artikkelen gir advokat Vegard Syvertsen informasjon om de mest sentrale bestemmelsene i naboloven, som regulerer rettigheter og forpliktelser...

Mangler ved boligkjøp

Lover og regler I denne artikkelen vil vi informere nærmere om hvilke grunnlag som etter avhendingsloven kan medføre at leiligheten/ boligen er mangelfull.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

Lover og regler I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det stilles strengere krav til kjøper enn til selger dersom det oppdages en feil.

Unngå konflikt ved arv av hytte

Lover og regler Når en fritidseiendom skal deles mellom arvinger, kan det fort oppstå konflikter. Men det er mulig å unngå det.

Hvor stor er boligen din?

Lover og regler Det vil Skatteetaten vite når de i disse dager sender ut brev til landets boligeiere. Formålet er å beregne nye ligningsverdier på landets boliger.

Nå må du passe på

Lover og regler Fra og med denne måneden har en rekke nye regler trådt i kraft som vil få innvirkning på deg som huseier.

Ferdigattest og brukstillatelse

Lover og regler Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

Kjøpt som den er

Lover og regler Nesten alle brukte boliger selges i dag med en generell ansvarsfraskivelse av typen "kjøpt som den er". Hva betyr dette for kjøpers rettigheter og...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no