Nye arealbegrep skaper forvirring

Lover og regler

Boligkunder forstår ikke de nye arealbegrepene.De nye arealreglene skulle gjøre det lettere å forstå hvor stor en bolig er. Men nå viser en undersøkelse blant landets takstmenn at åtte av ti boligkunder ikke forstår de nye arealbegrepene.

LES OGSÅ: Slik forstår du de nye arealbegrepene

Når en bolig legges ut for salg skal det alltid opplyses hvor stort bruksarealet (BRA) er. Nå skal det også oppgis hvor stor del av boligen P-rommene utgjør og hvilke rom som er tatt med i denne beregningen. De nye reglene trådte i kraft ved årsskiftet, og det skilles nå mellom primære rom (P-rom) og sekundære rom (S-rom).

Blir lettere å sammenligne
– Det er P-rommene som er det viktigste grunnlaget når du vil sammenligne kvadratmeterprisen på to boliger som er til salgs. Det erstatter uttrykket boligareal, som var uklart og svakt definert, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i NTF.

P-rommene er den viktige delen av boligen, oppholdsrom som stue, kjøkken, bad og soverom. S-rom er uinnredede rom som kott og boder.

- P-rom  er det arealet forbrukerne gjerne regner som beboelsesrom. Arealet for primære rom skal gi en kjapp oversikt over hva de har disponibelt, har Lars Aasness ved Standard Norge forklart til Vi i villa.

Usikre boligkunder
Dessverre virker det som om boligkundene ikke forstår de nye begrepene. 82 prosent av takstmennene svarte nei når de ble spurt om de har inntrykk av at boligkundene er tilstrekkelig kjent med arealbegrepene som nå skal benyttes, og hva de betyr. Ni prosent svarte ja, mens de siste ni prosent svarte vet ikke. Undersøkelsen er foretatt blant medlemmer av Norges TakseringsForbund (NTF). I underkant av 400 takstmenn fra hele landet har svart.

- Problemet ligger i forståelsen av regelverket. Det betyr ikke nødvendigvis at regelverket er komplisert, men at det er nytt. Men det viser at vi står overfor en stor informasjonsdugnad der alle aktører i boligomsetningen i Norge må bidra, sier Støbakk.

NTF har blant annet utarbeidet en hurtigguide til de nye arealbegrepene. Guiden ligger tilgjengelig på hjemmesidene til NTF og er beregnet på boligkunder som ønsker mer informasjon om de nye begrepene.

- Jeg tror at når de nye begrepene får satt seg, vil regelverket gjør det som var tilsiktet, nemlig gjøre det enklere for boligkunder å forstå hvor stor en bolig er. Vi må bare ha forståelse for at det vil ta litt tid, slik det gjør med alt som er nytt, sier Støbakk.

Anbefalt av redaksjonen

23 oktober 2008

Ikke la nabokrangler ødelegge sommeren

Sommer og sol er høytid for nabokrangler som skyldes støy. Disse lovene og reglene må du forhold deg til.

Dette må du vite før du leier ut boligen

Skal du leie ut deler av boligen? Her får du en full oversikt over viktige lover og regler ved oppsigelse av leiekontrakten.

Trampoline-reglene du ikke visste om

Hvordan var det der med naboen igjen?

Må utepeisen byggemeldes?

Et utekjøkken med peis er en sommerdrøm for mange, og det er nok en og annen som planlegger å bygge et i sommerferien. Men tenk på dette – før du tar...

Mangler ved boligkjøp

I denne artikkelen vil vi informere nærmere om hvilke grunnlag som etter avhendingsloven kan medføre at leiligheten/ boligen er mangelfull.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det...

Nå må du passe på

Fra og med denne måneden har en rekke nye regler trådt i kraft som vil få innvirkning på deg som huseier.

Ferdigattest og brukstillatelse

Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

Kan håndverkeren nekte?

Kan håndverkeren nekte å montere produkter du selv har kjøpt inn?

Sjekk utbyggeren før du kjøper hytte

Sjekk utbyggeren før du kjøper nybygd hytte. Reklamasjonsretten er kanskje ikke mer enn en hildring.

Naboens trær - ofte til besvær

Naboens trær er ofte til besvær. De stjeler sol, luft og utsikt. Men for naboen er disse trærne verdifulle.

Viktig med sluttdokumentasjon fra håndverkeren

Sluttdokumentasjon fra håndverkeren er viktig. Visste du at du kan miste rettigheter hvis sluttdokumentasjonen mangler?

Hvor høyt kan du bygge?

I plan- og bygningsloven skal man være særlig observant på § 70. Første punkt her er at mønehøyde ikke skal overstige 9 meter eller gesimshøyde 8 meter....

Trær er kilde for nabokonflikt

Mange nabokonflikter har sin bakgrunn i trær. Pene trær. Stygge trær. Trær som stjeler utsikten. Trær som tar ettermiddagsolen. For villaeiere har...

Svindlere i anmarsj

Like sikkert som snøen forsvinner om våren, dukker svindlerne opp hos villaeiere. Noen tilbyr seg å reparere taket ditt, andre skal skifte takrenner,...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no