Positive signaler om strengere byggkontroll

Lover og regler

Signaler om strengere byggkontroll blir positivt mottatt.


Foto: Colourbox. Regjeringen har varslet kamp mot byggefeil og slurv.
Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa har varslet økt fokus på byggefeil og slurv, og har påpekt behovet for en nøytral og uavhengig kontroll av bygg under oppføring.

– Dette er oppgaver takstmannsapparatet i Norge er godt forberedt på. Som organisasjon har vi dessuten gode forutsetninger for å etablere systemer og rutiner for slik kontroll, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i Norges TakseringsForbund (NTF).

Tilpasser utdanningen
Undersøkelser av byggefeil og byggeskader er allerede en sentral del av takstmennenes besiktigelser. Eiendomsakademiet, som er landets toneangivende utdanningsforum for aktører innen fast eiendom, er allerede i gang med å tilpasse utdannings- og etterdanningstilbudene sine til de nye behovene.

– I likhet med statsråd Magnhild Meltveit Kleppa er vi opptatt av pålitelighet og kompetanse. En revisjon av byggelederstudiet for å oppfylle de varslede kravskjerpelsene er allerede i gang, sier administrerende direktør Henning Møllerløkken i Eiendomsakademiet.

Også øvrige studietilbud blir gjennomgått for å kvalitetssikre at kandidatene får den kompetanse som vil bli krevd av dem i henhold til nye og skjerpede regler.

13 milliarder i slurv
– Signalene om skjerpede krav i den nye plan- og bygningsloven harmonerer også godt med forslaget om å innføre obligatoriske tilstandsrapporter for bygg som skal selges, sier Arne M. Støbakk i NTF.

Norges Takseringsforbund er med i Byggekostnadsprogrammets delprosjekt RUB (Veien til Riktig Utførte Bygg), der målsettingen er å redusere omfanget av byggefeil og skader.

Basert på en egen undersøkelse påpekte NTF nylig at halvparten av skadene som oppstår i norske bygg skyldes slurv, feil utførelse og manglende kontroll under oppføringen. Skadeomfanget som følge av dette antas å være om lag 13 milliarder kroner årlig.
23. oktober 2008

Mer om Lover og regler

Skjerming for innsyn - hva er lov?

Lover og regler Hva kan du gjøre, og har du lov til å gjøre, når du vil skjerme for innsyn fra naboen?

Nå er det enklere å innrede hybel i egen bolig

Lover og regler Har du planer om å innrede hybel i egen bolig? De nye reglene som kom etter nyttår vil gjøre det både enklere og billigere for deg.

Test: Hva slags nabo er du?

Lover og regler Er alt bare fryd og gammen, eller irriterer du deg over "den jævla naboen"? Les de elleville nabohistoriene og ta testen som avslører hvordan du er som...

Nabostøy - hva må du akseptere?

Lover og regler Typiske eksempler på bråk fra naboen kan være gressklipping på kveldstid, støy fra varmepumpe eller gjentatt festing. Hvor går grensa for hva man skal akseptere?

Slik unngår dere krangel om hytta

Lover og regler Dersom du eier eller har planer om å kjøpe fritidsbolig sammen med andre familiemedlemmer, bør dere lage en avtale som fordeler rettigheter og forplikte...

Arbeidsulykker kan ramme lommeboka di

Lover og regler Skal du leie inn arbeidskraft for å utføre arbeid hjemme? Da bør du undersøke om du er godt nok forsikret. Det kan nemlig bli dyrt dersom arbeideren...

Må utepeisen byggemeldes?

Lover og regler Et utekjøkken med peis er en sommerdrøm for mange, og det er nok en og annen som planlegger å bygge et i sommerferien. Men tenk på dette – før du tar frem leca, mørtel og naturstein.

Nabokonflikter - hvilke regler gjelder?

Lover og regler I denne artikkelen gir advokat Vegard Syvertsen informasjon om de mest sentrale bestemmelsene i naboloven, som regulerer rettigheter og forpliktelser...

Mangler ved boligkjøp

Lover og regler I denne artikkelen vil vi informere nærmere om hvilke grunnlag som etter avhendingsloven kan medføre at leiligheten/ boligen er mangelfull.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

Lover og regler I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det stilles strengere krav til kjøper enn til selger dersom det oppdages en feil.

Unngå konflikt ved arv av hytte

Lover og regler Når en fritidseiendom skal deles mellom arvinger, kan det fort oppstå konflikter. Men det er mulig å unngå det.

Hvor stor er boligen din?

Lover og regler Det vil Skatteetaten vite når de i disse dager sender ut brev til landets boligeiere. Formålet er å beregne nye ligningsverdier på landets boliger.

Nå må du passe på

Lover og regler Fra og med denne måneden har en rekke nye regler trådt i kraft som vil få innvirkning på deg som huseier.

Ferdigattest og brukstillatelse

Lover og regler Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

Kjøpt som den er

Lover og regler Nesten alle brukte boliger selges i dag med en generell ansvarsfraskivelse av typen "kjøpt som den er". Hva betyr dette for kjøpers rettigheter og...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no