Positive signaler om strengere byggkontroll

Lover og regler

Signaler om strengere byggkontroll blir positivt mottatt.


Foto: Colourbox. Regjeringen har varslet kamp mot byggefeil og slurv.
Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa har varslet økt fokus på byggefeil og slurv, og har påpekt behovet for en nøytral og uavhengig kontroll av bygg under oppføring.

– Dette er oppgaver takstmannsapparatet i Norge er godt forberedt på. Som organisasjon har vi dessuten gode forutsetninger for å etablere systemer og rutiner for slik kontroll, sier administrerende direktør Arne M. Støbakk i Norges TakseringsForbund (NTF).

Tilpasser utdanningen
Undersøkelser av byggefeil og byggeskader er allerede en sentral del av takstmennenes besiktigelser. Eiendomsakademiet, som er landets toneangivende utdanningsforum for aktører innen fast eiendom, er allerede i gang med å tilpasse utdannings- og etterdanningstilbudene sine til de nye behovene.

– I likhet med statsråd Magnhild Meltveit Kleppa er vi opptatt av pålitelighet og kompetanse. En revisjon av byggelederstudiet for å oppfylle de varslede kravskjerpelsene er allerede i gang, sier administrerende direktør Henning Møllerløkken i Eiendomsakademiet.

Også øvrige studietilbud blir gjennomgått for å kvalitetssikre at kandidatene får den kompetanse som vil bli krevd av dem i henhold til nye og skjerpede regler.

13 milliarder i slurv
– Signalene om skjerpede krav i den nye plan- og bygningsloven harmonerer også godt med forslaget om å innføre obligatoriske tilstandsrapporter for bygg som skal selges, sier Arne M. Støbakk i NTF.

Norges Takseringsforbund er med i Byggekostnadsprogrammets delprosjekt RUB (Veien til Riktig Utførte Bygg), der målsettingen er å redusere omfanget av byggefeil og skader.

Basert på en egen undersøkelse påpekte NTF nylig at halvparten av skadene som oppstår i norske bygg skyldes slurv, feil utførelse og manglende kontroll under oppføringen. Skadeomfanget som følge av dette antas å være om lag 13 milliarder kroner årlig.
23 oktober 2008

Ikke la nabokrangler ødelegge sommeren

Sommer og sol er høytid for nabokrangler som skyldes støy. Disse lovene og reglene må du forhold deg til.

Dette må du vite før du leier ut boligen

Skal du leie ut deler av boligen? Her får du en full oversikt over viktige lover og regler ved oppsigelse av leiekontrakten.

Trampoline-reglene du ikke visste om

Hvordan var det der med naboen igjen?

Må utepeisen byggemeldes?

Et utekjøkken med peis er en sommerdrøm for mange, og det er nok en og annen som planlegger å bygge et i sommerferien. Men tenk på dette – før du tar...

Mangler ved boligkjøp

I denne artikkelen vil vi informere nærmere om hvilke grunnlag som etter avhendingsloven kan medføre at leiligheten/ boligen er mangelfull.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det...

Nå må du passe på

Fra og med denne måneden har en rekke nye regler trådt i kraft som vil få innvirkning på deg som huseier.

Ferdigattest og brukstillatelse

Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

Kan håndverkeren nekte?

Kan håndverkeren nekte å montere produkter du selv har kjøpt inn?

Sjekk utbyggeren før du kjøper hytte

Sjekk utbyggeren før du kjøper nybygd hytte. Reklamasjonsretten er kanskje ikke mer enn en hildring.

Naboens trær - ofte til besvær

Naboens trær er ofte til besvær. De stjeler sol, luft og utsikt. Men for naboen er disse trærne verdifulle.

Viktig med sluttdokumentasjon fra håndverkeren

Sluttdokumentasjon fra håndverkeren er viktig. Visste du at du kan miste rettigheter hvis sluttdokumentasjonen mangler?

Hvor høyt kan du bygge?

I plan- og bygningsloven skal man være særlig observant på § 70. Første punkt her er at mønehøyde ikke skal overstige 9 meter eller gesimshøyde 8 meter....

Trær er kilde for nabokonflikt

Mange nabokonflikter har sin bakgrunn i trær. Pene trær. Stygge trær. Trær som stjeler utsikten. Trær som tar ettermiddagsolen. For villaeiere har...

Svindlere i anmarsj

Like sikkert som snøen forsvinner om våren, dukker svindlerne opp hos villaeiere. Noen tilbyr seg å reparere taket ditt, andre skal skifte takrenner,...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no