Slik klager du på avslaget

Lover og regler

Har du klaget på boligkjøpet og fått avslag? Det betyr ikke nødvendigvis at kampen er tapt.

- Et avslag betyr oftest at reklamasjonen ikke faller inn under lovens bestemmelse på at det er en reell mangel. Kjøpere har dessverre urealistiske forventninger til selv eldre boliger, de tror alt skal være som nytt, sier Roy Malmo Nilsen i Anticimex.

- Men godtar du ikke avslaget finnes det klageadganger, påpeker han.

Vurder erstatningskravet
Hvis det er snakk om forholdsvis små summer, bør du vurdere om det er verdt innsatsen å kjempe videre. Du kan eventuelt ta saken videre selv.

- Forsøk gjerne å følge opp avslaget selv, spesielt om du har fått nye bevis. Men erfaringene tilsier at som privatperson som har fått avslag, blir du gjerne avvist igjen, sier Espen Ulland, advokatfullmektig ved Forbrukeradvokaten.

Hvis beløpet ikke er altfor høyt, kan du forsøke å gå til forliksrådet i kommunen før du involverer advokat.

En forliksklage skal inneholde:
- Redegjørelse for hva du krever.
- Hvorfor du krever dette.
- Navn og adresse til den du klager inn, dvs selger.

Du har også mulighet til å klage avgjørelsen inn for forsikringsklagekontoret, vel og merke hvis selger har tegnet eierskifteforsikring og selskapet er medlem i klagenemnda.

Advokathjelp gjennom boligforsikring
Er det snakk om store utbedringskostnader og du føler du har en god sak, er det tid for å kontakte advokat.

Har du boligforsikring? Da har du sannsynligvis rettshjelpdekning i forsikringen. Denne dekker advokatbistand med 80% inntil 100 000 kroner, minus en egenandel på 3-4000 kroner.

- Straks du har mottatt avslaget, har du en tvist gående i forsikringsøyemed. Du velger fritt advokat, og denne sender inn søknad om rettshjelpdekning til forsikringsselskapet, forklarer Ulland.

For at forsikringsselskapet skal dekke utgifter til advokat, må du vise at du er i en tvist, altså at du har klaget og fått avslag eller ikke fått svar innen frisen i det hele tatt.

Vær oppmerksom på at forsikringen ikke dekker motpartens utgifter. Velger du å gå til rettsak og taper, kan du risikere å måtte betale selgers utgifter til advokat.
23. oktober 2008
Mer om Lover og regler

Når slipper du dokumentavgift?

Lover og regler Staten skal ha penger ved hvert hjørne, også når du kjøper bolig. Men det finnes visse unntak.

Klipper du plenen på søndager?

Lover og regler Hvis ja, så vet du nok ikke at det kan koste deg dyrt.

Skjerming for innsyn - hva er lov?

Lover og regler Hva kan du gjøre, og har du lov til å gjøre, når du vil skjerme for innsyn fra naboen?

Nå er det enklere å innrede hybel i egen bolig

Lover og regler Har du planer om å innrede hybel i egen bolig? De nye reglene som kom etter nyttår vil gjøre det både enklere og billigere for deg.

Nabostøy - hva må du akseptere?

Lover og regler Typiske eksempler på bråk fra naboen kan være gressklipping på kveldstid, støy fra varmepumpe eller gjentatt festing. Hvor går grensa for hva man skal...

Slik unngår dere krangel om hytta

Lover og regler Dersom du eier eller har planer om å kjøpe fritidsbolig sammen med andre familiemedlemmer, bør dere lage en avtale som fordeler rettigheter og forplikte...

Må utepeisen byggemeldes?

Lover og regler Et utekjøkken med peis er en sommerdrøm for mange, og det er nok en og annen som planlegger å bygge et i sommerferien. Men tenk på dette – før du tar frem leca, mørtel og naturstein.

Nabokonflikter - hvilke regler gjelder?

Lover og regler I denne artikkelen gir advokat Vegard Syvertsen informasjon om de mest sentrale bestemmelsene i naboloven, som regulerer rettigheter og forpliktelser...

Mangler ved boligkjøp

Lover og regler I denne artikkelen vil vi informere nærmere om hvilke grunnlag som etter avhendingsloven kan medføre at leiligheten/ boligen er mangelfull.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

Lover og regler I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det stilles strengere krav til kjøper enn til selger dersom det oppdages en feil.

Unngå konflikt ved arv av hytte

Lover og regler Når en fritidseiendom skal deles mellom arvinger, kan det fort oppstå konflikter. Men det er mulig å unngå det.

Hvor stor er boligen din?

Lover og regler Det vil Skatteetaten vite når de i disse dager sender ut brev til landets boligeiere. Formålet er å beregne nye ligningsverdier på landets boliger.

Nå må du passe på

Lover og regler Fra og med denne måneden har en rekke nye regler trådt i kraft som vil få innvirkning på deg som huseier.

Ferdigattest og brukstillatelse

Lover og regler Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

Kjøpt som den er

Lover og regler Nesten alle brukte boliger selges i dag med en generell ansvarsfraskivelse av typen "kjøpt som den er". Hva betyr dette for kjøpers rettigheter og...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no