Slik unngår dere krangel om hytta

Dersom du eier eller har planer om å kjøpe fritidsbolig sammen med andre familiemedlemmer, bør dere lage en avtale som fordeler rettigheter og forpliktelser. Det minimerer sjansen for krangling.


Avstanden fra hytteidyll til familiekrangel kan være kort – særlig hvis flere familiemedlemmer – foreldre og barn, søsken, søskenbarn, osv. – eier fritidsboligen sammen. Nære relasjoner gjør situasjonen ofte vanskelig, og derfor kan det være enda viktigere med en avtale mellom sameierne. Ulik økonomi og forventninger kan skape konflikt, særlig hvis man har unnlatt å regulere hvem som skal bruke fritidsboligen til hvilke tidspunkt og hvordan utgiftene skal fordeles. 

Det kan være nyttig å sette opp en detaljert avtale som regulerer hvem som skal bruke hytta til hvilke tidspunkt. Enkelte velger en løsning hvor man kan benytte fritidsboligen annenhver helg, jul og påske. Andre velger å dele feriene likt mellom hver sameier, ved å for eksempel stykke opp sommeren. Man kan også velge å gå for en løsning hvor eierne har eksklusiv bruksrett til hytta annethvert år.

Hvem bidrar økonomisk? 

Særlige bestemmelser vedrørende utgifter og kostnader til oppussing, vedlikehold og bruk bør også reguleres i en slik avtale. Da har partene klare retningslinjer på hva man gjør hvis den ene eieren ønsker å pusse opp, legge inn vann eller gjøre andre oppgraderinger av fritidsboligen, og den andre eieren ikke ønsker å gjøre slike tiltak. Dette skaper forutsigbarhet for partene, og bidrar dermed til et godt sameieforhold.

Et annet punkt i avtalen kan være fordeling av dugnadsarbeid. Det er ikke en uvanlig situasjon at den ene sameieren føler han bidrar i større grad enn den andre, og for mange betyr mengden delaktighet i dugnad mer enn hvor mye penger man bidrar med til felleskassa. Løsninger her kan være felles dugnadstidspunkt, eller at den ene sameieren får kompensasjon for å ha alt vedlikeholdsansvar. 

Til slutt kan en avtale hva som skjer hvis den ene sameieren ønsker å selge eller leie ut sin del av fritidsboligen. Dere kan for eksempel bli enige om at fritidsboligen ikke skal selges innen de neste fem årene, og at salgsspørsmålet vurderes på nytt innen utløpet av denne perioden. God hyttesommer!