Getty Images
Getty Images

Trampoline-reglene du ikke visste om

Lover og regler

Trampoliner dukker opp som paddehatter i villastrøkene, men hvilke regler gjelder for trampolinebruk og naboforhold?

Trampoliner er til glede for noen og forargelse for andre. Mens de før var forbeholdt de få, er de nå blitt et vanlig skue i norske hager. Og med skrik og skrål og hopping og sprett har også naboklagene begynt å dukke opp.

Men hva er egentlig reglene for trampoliner i egen hage? Vi i villa har tatt en prat med Vegard Syvertsen, advokatfullmektig hos advokatfirmaet Grande & Co.

– Generelt kan man si at trampolinen bør plasseres slik at den ikke er til sjenanse for naboen. Den skal ikke være til unødig ulempe for naboen, sier Syvertsen.

Ta hensyn

Men med små tomter eller tomter med ulendt terreng, er det ikke alltid mulig å plassere trampolinen godt unna naboeiendommen.

–  Har du ikke valgfrihet, for eksempel på grunn av størrelse på tomten, bør du ta opp temaet og diskutere det med naboen. La for eksempel naboen få vite at dere ikke vil bruke trampolinen nattestid eller grytidlig om morgenen, anbefaler Syvertsen.

Det er blant annet Granneloven som regulerer forholdene mellom naboeiendommer. Den sier klart at "ingen må ha, gjera eller setja i verk noko som urimeleg eller uturvande er til skade eller ulempe på granneeigedom."

– Naboen kan ikke nekte deg å sette opp trampoline på eiendommen eller å bruke den. Som eier av en tomt har du som et utgangspunkt rett til å gjøre hva du vil på din egen eiendom, sier Syvertsen.

Få flere gode hagetips: Meld deg på vårt nyhetsbrev!

– Naboen må finne seg i en del, men tålegrensen er passert når han påføres en skade eller ulempe som er unødvendig eller urimelig, basert på en interesseavveining etter naboloven.

Foto: Getty Images

Avstand ikke regulert

Hva som er til sjenanse er ofte et skjønnsspørsmål. Det kan være vanskeligere å få gjennomslag for at trampolinehopping som fører til innsyn på naboens uteplass eller bolig er til sjenanse enn at trampolinen brukes på ugunstige tider som natt og morgen.

I forumet på Vi i villa har trampoline og naboforhold lenge vært et tema, og spørsmålet om avstand til nabogrensa har kommet opp.

Tre og beplantning ved nabogrenser er regulert gjennom granneloven, og avstand til naboeiendommer ved oppførsel av bygg er regulert gjennom plan- og bygningsloven. Trampoliner, derimot, er ikke regulert.

– Regelen om fire meters avstand fra nabogrensa gjelder bare for faste installasjoner, sier Syvertsen.

Tenk sikkerhet

Sikring av trampolinen er et annet aktuelt tema. I mars 2015 ble det påbudt med nett og kantputer på alle mellomstore og store trampoliner, bortsett fra nedgravde.

For minitrampoliner er det ikke påbudt med nett, men de skal selges med anti-skli føtter. 

Det er lett å låse seg fast i prinsipper og ønsket om å ha rett, men til syvende og sist må man vurdere om litt trampolinelek er grunn god nok for å risikere naboforholdet. Det gjelder derfor å ta hensyn til naboene og prøve å få til en god dialog.

– Ta tilbørlig hensyn. Prøv å plassere trampolinen så den ikke er til sjenanse for naboen. Om det ikke går, bør du være oppmerksom på bruken av trampolinen og tidspunktet den er i bruk, avslutter Syvertsen.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

27 april 2016
Mer om Lover og regler

På tide å planlegge vårens prosjekter

Lover og regler De fleste føler nok at vårsesongen er langt unna, men for dem som har lyst til å bygge nytt når sola begynner å varme igjen er det ingen tid å miste. Advokat Vegard Syvertsen gir deg oversikt over de viktigste byggesaksreglene.

Håndverkere som ringer på døra

Lover og regler Dette bør du passe på om håndverkere uoppfordret ringer på døra og tilbyr håndverkertjenester.

Håndverkertjenester - tips og råd

Lover og regler Håndverkertjenester er ofte en kilde til konflikter. Her gir advokat Vegard Syvertsen råd.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

Lover og regler I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det stilles strengere krav til kjøper enn til selger dersom det oppdages en feil.

Slik unngår du unødvendige nabokonflikter

Lover og regler Sommeren nærmer seg, og like sikkert som at snøen smelter er det at nabokonfliktene trapper seg opp. Men hva er det som gjelder, hvilke rettigheter og...

Hva er skikk og bruk i hagen?

Lover og regler Når bør man klippe gresset, er det greit å spise lunsj i badetøy og kan man sprade naken rundt i hagen? Vi har spurt en folkeskikkekspert om hva som er...

Trær er kilde for nabokonflikt

Lover og regler Mange nabokonflikter har sin bakgrunn i trær. Pene trær. Stygge trær. Trær som stjeler utsikten. Trær som tar ettermiddagsolen. For villaeiere har konfliktene vært en slager i alle år.

Nabokonflikter - hvilke regler gjelder?

Lover og regler I denne artikkelen gir advokat Vegard Syvertsen informasjon om de mest sentrale bestemmelsene i naboloven, som regulerer rettigheter og forpliktelser...

Arbeidsulykker kan ramme lommeboka di

Lover og regler Skal du leie inn arbeidskraft for å utføre arbeid hjemme? Da bør du undersøke om du er godt nok forsikret. Det kan nemlig bli dyrt dersom arbeideren...

Svindlere i anmarsj

Lover og regler Like sikkert som snøen forsvinner om våren, dukker svindlerne opp hos villaeiere. Noen tilbyr seg å reparere taket ditt, andre skal skifte takrenner, og noen spesialiserer seg på brannstiger. Eldre huseiere i eldre boliger er favorittofrene. Svindlerne er ute etter penger, og bruker vinterhalvåret til å tenke ut lure knep.

Kan vi stole på håndverkeren?

Lover og regler Håndverkere hjelper deg med å realisere drømmen om blant annet et penere bad, eller et funksjonelt kjøkken. For noen kan imidlertid denne drømmen bli...

Feller når du lager ny utleiedel

Lover og regler Planlegger du å lage en utleiedel i boligen din, bør du passe deg for disse 11 fellene.

Ferdigattest og brukstillatelse

Lover og regler Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når byggelånet skal konverteres og forsikringer skal tegnes.

Kan du flaggreglene?

Lover og regler Det er ikke bare bare å heise flagg i hagen, det finnes både flaggregler og kanskje også naboer å ta hensyn til. Vi hjelper deg med det du trenger å...

Når slipper du dokumentavgift?

Lover og regler Staten skal ha penger ved hvert hjørne, også når du kjøper bolig. Men det finnes visse unntak.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no