Getty Images
Getty Images

Trampoline-reglene du ikke visste om

Lover og regler

Trampoliner dukker opp som paddehatter i villastrøkene, men hvilke regler gjelder for trampolinebruk og naboforhold?

Trampoliner er til glede for noen og forargelse for andre. Mens de før var forbeholdt de få, er de nå blitt et vanlig skue i norske hager. Og med skrik og skrål og hopping og sprett har også naboklagene begynt å dukke opp.

Men hva er egentlig reglene for trampoliner i egen hage? Vi i villa har tatt en prat med Vegard Syvertsen, advokatfullmektig hos advokatfirmaet Grande & Co.

– Generelt kan man si at trampolinen bør plasseres slik at den ikke er til sjenanse for naboen. Den skal ikke være til unødig ulempe for naboen, sier Syvertsen.

Ta hensyn

Men med små tomter eller tomter med ulendt terreng, er det ikke alltid mulig å plassere trampolinen godt unna naboeiendommen.

–  Har du ikke valgfrihet, for eksempel på grunn av størrelse på tomten, bør du ta opp temaet og diskutere det med naboen. La for eksempel naboen få vite at dere ikke vil bruke trampolinen nattestid eller grytidlig om morgenen, anbefaler Syvertsen.

Det er blant annet Granneloven som regulerer forholdene mellom naboeiendommer. Den sier klart at "ingen må ha, gjera eller setja i verk noko som urimeleg eller uturvande er til skade eller ulempe på granneeigedom."

– Naboen kan ikke nekte deg å sette opp trampoline på eiendommen eller å bruke den. Som eier av en tomt har du som et utgangspunkt rett til å gjøre hva du vil på din egen eiendom, sier Syvertsen.

Få flere gode hagetips: Meld deg på vårt nyhetsbrev!

– Naboen må finne seg i en del, men tålegrensen er passert når han påføres en skade eller ulempe som er unødvendig eller urimelig, basert på en interesseavveining etter naboloven.

Foto: Getty Images

Avstand ikke regulert

Hva som er til sjenanse er ofte et skjønnsspørsmål. Det kan være vanskeligere å få gjennomslag for at trampolinehopping som fører til innsyn på naboens uteplass eller bolig er til sjenanse enn at trampolinen brukes på ugunstige tider som natt og morgen.

I forumet på Vi i villa har trampoline og naboforhold lenge vært et tema, og spørsmålet om avstand til nabogrensa har kommet opp.

Tre og beplantning ved nabogrenser er regulert gjennom granneloven, og avstand til naboeiendommer ved oppførsel av bygg er regulert gjennom plan- og bygningsloven. Trampoliner, derimot, er ikke regulert.

– Regelen om fire meters avstand fra nabogrensa gjelder bare for faste installasjoner, sier Syvertsen.

Tenk sikkerhet

Sikring av trampolinen er et annet aktuelt tema. I mars 2015 ble det påbudt med nett og kantputer på alle mellomstore og store trampoliner, bortsett fra nedgravde.

For minitrampoliner er det ikke påbudt med nett, men de skal selges med anti-skli føtter. 

Det er lett å låse seg fast i prinsipper og ønsket om å ha rett, men til syvende og sist må man vurdere om litt trampolinelek er grunn god nok for å risikere naboforholdet. Det gjelder derfor å ta hensyn til naboene og prøve å få til en god dialog.

– Ta tilbørlig hensyn. Prøv å plassere trampolinen så den ikke er til sjenanse for naboen. Om det ikke går, bør du være oppmerksom på bruken av trampolinen og tidspunktet den er i bruk, avslutter Syvertsen.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

27. april 2016
Mer om Lover og regler

Når slipper du dokumentavgift?

Lover og regler Staten skal ha penger ved hvert hjørne, også når du kjøper bolig. Men det finnes visse unntak.

Klipper du plenen på søndager?

Lover og regler Hvis ja, så vet du nok ikke at det kan koste deg dyrt.

Skjerming for innsyn - hva er lov?

Lover og regler Hva kan du gjøre, og har du lov til å gjøre, når du vil skjerme for innsyn fra naboen?

Nå er det enklere å innrede hybel i egen bolig

Lover og regler Har du planer om å innrede hybel i egen bolig? De nye reglene som kom etter nyttår vil gjøre det både enklere og billigere for deg.

Nabostøy - hva må du akseptere?

Lover og regler Typiske eksempler på bråk fra naboen kan være gressklipping på kveldstid, støy fra varmepumpe eller gjentatt festing. Hvor går grensa for hva man skal...

Slik unngår dere krangel om hytta

Lover og regler Dersom du eier eller har planer om å kjøpe fritidsbolig sammen med andre familiemedlemmer, bør dere lage en avtale som fordeler rettigheter og forplikte...

Må utepeisen byggemeldes?

Lover og regler Et utekjøkken med peis er en sommerdrøm for mange, og det er nok en og annen som planlegger å bygge et i sommerferien. Men tenk på dette – før du tar frem leca, mørtel og naturstein.

Nabokonflikter - hvilke regler gjelder?

Lover og regler I denne artikkelen gir advokat Vegard Syvertsen informasjon om de mest sentrale bestemmelsene i naboloven, som regulerer rettigheter og forpliktelser...

Mangler ved boligkjøp

Lover og regler I denne artikkelen vil vi informere nærmere om hvilke grunnlag som etter avhendingsloven kan medføre at leiligheten/ boligen er mangelfull.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

Lover og regler I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det stilles strengere krav til kjøper enn til selger dersom det oppdages en feil.

Unngå konflikt ved arv av hytte

Lover og regler Når en fritidseiendom skal deles mellom arvinger, kan det fort oppstå konflikter. Men det er mulig å unngå det.

Hvor stor er boligen din?

Lover og regler Det vil Skatteetaten vite når de i disse dager sender ut brev til landets boligeiere. Formålet er å beregne nye ligningsverdier på landets boliger.

Nå må du passe på

Lover og regler Fra og med denne måneden har en rekke nye regler trådt i kraft som vil få innvirkning på deg som huseier.

Ferdigattest og brukstillatelse

Lover og regler Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

Kjøpt som den er

Lover og regler Nesten alle brukte boliger selges i dag med en generell ansvarsfraskivelse av typen "kjøpt som den er". Hva betyr dette for kjøpers rettigheter og...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no