Getty Images
Getty Images

Trampoline-reglene du ikke visste om

Lover og regler

Trampoliner dukker opp som paddehatter i villastrøkene, men hvilke regler gjelder for trampolinebruk og naboforhold?

Trampoliner er til glede for noen og forargelse for andre. Mens de før var forbeholdt de få, er de nå blitt et vanlig skue i norske hager. Og med skrik og skrål og hopping og sprett har også naboklagene begynt å dukke opp.

Men hva er egentlig reglene for trampoliner i egen hage? Vi i villa har tatt en prat med Vegard Syvertsen, advokatfullmektig hos advokatfirmaet Grande & Co.

– Generelt kan man si at trampolinen bør plasseres slik at den ikke er til sjenanse for naboen. Den skal ikke være til unødig ulempe for naboen, sier Syvertsen.

Ta hensyn

Men med små tomter eller tomter med ulendt terreng, er det ikke alltid mulig å plassere trampolinen godt unna naboeiendommen.

–  Har du ikke valgfrihet, for eksempel på grunn av størrelse på tomten, bør du ta opp temaet og diskutere det med naboen. La for eksempel naboen få vite at dere ikke vil bruke trampolinen nattestid eller grytidlig om morgenen, anbefaler Syvertsen.

Det er blant annet Granneloven som regulerer forholdene mellom naboeiendommer. Den sier klart at "ingen må ha, gjera eller setja i verk noko som urimeleg eller uturvande er til skade eller ulempe på granneeigedom."

– Naboen kan ikke nekte deg å sette opp trampoline på eiendommen eller å bruke den. Som eier av en tomt har du som et utgangspunkt rett til å gjøre hva du vil på din egen eiendom, sier Syvertsen.

Få flere gode hagetips: Meld deg på vårt nyhetsbrev!

– Naboen må finne seg i en del, men tålegrensen er passert når han påføres en skade eller ulempe som er unødvendig eller urimelig, basert på en interesseavveining etter naboloven.

Foto: Getty Images

Avstand ikke regulert

Hva som er til sjenanse er ofte et skjønnsspørsmål. Det kan være vanskeligere å få gjennomslag for at trampolinehopping som fører til innsyn på naboens uteplass eller bolig er til sjenanse enn at trampolinen brukes på ugunstige tider som natt og morgen.

I forumet på Vi i villa har trampoline og naboforhold lenge vært et tema, og spørsmålet om avstand til nabogrensa har kommet opp.

Tre og beplantning ved nabogrenser er regulert gjennom granneloven, og avstand til naboeiendommer ved oppførsel av bygg er regulert gjennom plan- og bygningsloven. Trampoliner, derimot, er ikke regulert.

– Regelen om fire meters avstand fra nabogrensa gjelder bare for faste installasjoner, sier Syvertsen.

Tenk sikkerhet

Sikring av trampolinen er et annet aktuelt tema. I mars 2015 ble det påbudt med nett og kantputer på alle mellomstore og store trampoliner, bortsett fra nedgravde.

For minitrampoliner er det ikke påbudt med nett, men de skal selges med anti-skli føtter. 

Det er lett å låse seg fast i prinsipper og ønsket om å ha rett, men til syvende og sist må man vurdere om litt trampolinelek er grunn god nok for å risikere naboforholdet. Det gjelder derfor å ta hensyn til naboene og prøve å få til en god dialog.

– Ta tilbørlig hensyn. Prøv å plassere trampolinen så den ikke er til sjenanse for naboen. Om det ikke går, bør du være oppmerksom på bruken av trampolinen og tidspunktet den er i bruk, avslutter Syvertsen.

Kommentarer

Når du kommenterer må du bruke ditt egentlige navn. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange leser det du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse. 

27 april 2016

Ikke la nabokrangler ødelegge sommeren

Sommer og sol er høytid for nabokrangler som skyldes støy. Disse lovene og reglene må du forhold deg til.

Dette må du vite før du leier ut boligen

Skal du leie ut deler av boligen? Her får du en full oversikt over viktige lover og regler ved oppsigelse av leiekontrakten.

Må utepeisen byggemeldes?

Et utekjøkken med peis er en sommerdrøm for mange, og det er nok en og annen som planlegger å bygge et i sommerferien. Men tenk på dette – før du tar...

Nabokonflikter - hvilke regler gjelder?

I denne artikkelen gir advokat Vegard Syvertsen informasjon om de mest sentrale bestemmelsene i naboloven, som regulerer rettigheter og forpliktelser...

Mangler ved boligkjøp

I denne artikkelen vil vi informere nærmere om hvilke grunnlag som etter avhendingsloven kan medføre at leiligheten/ boligen er mangelfull.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det...

Nå må du passe på

Fra og med denne måneden har en rekke nye regler trådt i kraft som vil få innvirkning på deg som huseier.

Ferdigattest og brukstillatelse

Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

Kan håndverkeren nekte?

Kan håndverkeren nekte å montere produkter du selv har kjøpt inn?

Sjekk utbyggeren før du kjøper hytte

Sjekk utbyggeren før du kjøper nybygd hytte. Reklamasjonsretten er kanskje ikke mer enn en hildring.

Naboens trær - ofte til besvær

Naboens trær er ofte til besvær. De stjeler sol, luft og utsikt. Men for naboen er disse trærne verdifulle.

Viktig med sluttdokumentasjon fra håndverkeren

Sluttdokumentasjon fra håndverkeren er viktig. Visste du at du kan miste rettigheter hvis sluttdokumentasjonen mangler?

Hvor høyt kan du bygge?

I plan- og bygningsloven skal man være særlig observant på § 70. Første punkt her er at mønehøyde ikke skal overstige 9 meter eller gesimshøyde 8 meter....

Trær er kilde for nabokonflikt

Mange nabokonflikter har sin bakgrunn i trær. Pene trær. Stygge trær. Trær som stjeler utsikten. Trær som tar ettermiddagsolen. For villaeiere har...

Svindlere i anmarsj

Like sikkert som snøen forsvinner om våren, dukker svindlerne opp hos villaeiere. Noen tilbyr seg å reparere taket ditt, andre skal skifte takrenner,...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no