Utleie av bolig kan gi skattesmell

Lover og regler

Nye skatteregler for utleie av bolig gjør at du kan få skattesmell om du ikke passer på.


Foto: Colourbox

Tonje Johnsrud, advokatfullmektig ved Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen
Har du tenkt å leie ut boligen mens du er på hytta eller båten i sommer? Det kan komme til å koste deg dyrt i skattepenger om du ikke er oppmerksom på de nye skattereglene som ble innført i år. Også boligbyttere bør passe seg.

- Tidligere har du kunne leie ut boligen i et helt år skattefritt, dersom utleieperioden gikk fra juli til juni. Dette skyldtes regelen om fritaksligning som sa at samtlige leieinntekter ble skattefrie dersom du selv brukte minst halve bolig minst halve året. Nå er det ikke lenger tilstrekkelig å bruke minst halvparten av boligen et halvt år for å oppnå skattefritak, sier Tonje Johnsrud, advokatfullmektig ved Skattebetalerforeningen.

Ikke fribeløp
Med de nye skattereglene som gjelder fra 2008, vil leieinntekter ved utleie av mer enn halve boligen bli skattepliktige dersom de overstiger 20.000 kroner. Ved vurderingen av hvor stor andel av huset som leies ut, er det utleieverdien som skal legges til grunn.

- Det er viktig å være klar over at 20 000 kroner ikke er å anse som et fribeløp. Så fort brutto leieinntekter overstiger 20 000, må du betale skatt av hele beløpet. Tanken er at lite omfattende utleie fortsatt skal være skattefritt. Merk for øvrig at du i utleieperioden får fradrag for utgifter (men ikke vedlikeholdsutgifter) knyttet til den utleide delen av huset, sier Johnsrud.

Skattlegger boligbytte
De nye reglene rammer ikke bare vanlig utleie av bolig. Også feriebytte av boliger kan føre til skattesjokk.
- De siste årene er det blitt mer populært å bytte boliger i ferien. Det mange kanskje ikke tenker på, er at utleieverdien på boligen du bytter til deg strengt tatt skal regnes som inntekt. Boligbytte noen uker i løpet av sommeren, kan dermed fort medføre ”leieinntekter” på mer enn 20.000 kroner slik at full skatteplikt oppstår, sier Johnsrud.

Den gode nyheten er at utleie av mindre enn halve boligen fremdeles er skattefritt.
- Så lenge utleieverdien av det du leier ut er mindre enn det du bruker selv, slipper du å skatte av inntekten. Dette gjelder også når utleieperioden går utover et halvt år, sier Johnsrud.

Gunstig med tomannsbolig
Og har du tomannsbolig, er reglene enda gunstigere.
- Har du tomannsbolig, er det tilstrekkelig for fritaksligning at du bor i den ene familieleiligheten. Det betyr at du kan bo i den minste og leie ut den største, uten å måtte skatte av leieinntektene. I tillegg kan du skattefritt leie ut et rom i din egen del av tomannsboligen, så lenge det du leier ut ikke er en selvstendig hybelleilighet, sier Johnsrud.

- Hvis du leier ut hele din egen del av tomannsboligen i f.eks et par måneder slik at leieinntekten blir skattepliktig etter de nye reglene, er det mange som lurer på om også øvrige leieinntekter blir skattepliktige. Svaret er heldigvis nei, ettersom tomannsboligen fortsatt skal fritakslignes, svarer Johnsrud.

23. oktober 2008
Mer om Lover og regler

På tide å planlegge vårens prosjekter

Lover og regler De fleste føler nok at vårsesongen er langt unna, men for dem som har lyst til å bygge nytt når sola begynner å varme igjen er det ingen tid å miste. Advokat Vegard Syvertsen gir deg oversikt over de viktigste byggesaksreglene.

Håndverkere som ringer på døra

Lover og regler Dette bør du passe på om håndverkere uoppfordret ringer på døra og tilbyr håndverkertjenester.

Håndverkertjenester - tips og råd

Lover og regler Håndverkertjenester er ofte en kilde til konflikter. Her gir advokat Vegard Syvertsen råd.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

Lover og regler I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det stilles strengere krav til kjøper enn til selger dersom det oppdages en feil.

Slik unngår du unødvendige nabokonflikter

Lover og regler Sommeren nærmer seg, og like sikkert som at snøen smelter er det at nabokonfliktene trapper seg opp. Men hva er det som gjelder, hvilke rettigheter og...

Hva er skikk og bruk i hagen?

Lover og regler Når bør man klippe gresset, er det greit å spise lunsj i badetøy og kan man sprade naken rundt i hagen? Vi har spurt en folkeskikkekspert om hva som er...

Trær er kilde for nabokonflikt

Lover og regler Mange nabokonflikter har sin bakgrunn i trær. Pene trær. Stygge trær. Trær som stjeler utsikten. Trær som tar ettermiddagsolen. For villaeiere har konfliktene vært en slager i alle år.

Nabokonflikter - hvilke regler gjelder?

Lover og regler I denne artikkelen gir advokat Vegard Syvertsen informasjon om de mest sentrale bestemmelsene i naboloven, som regulerer rettigheter og forpliktelser...

Arbeidsulykker kan ramme lommeboka di

Lover og regler Skal du leie inn arbeidskraft for å utføre arbeid hjemme? Da bør du undersøke om du er godt nok forsikret. Det kan nemlig bli dyrt dersom arbeideren...

Svindlere i anmarsj

Lover og regler Like sikkert som snøen forsvinner om våren, dukker svindlerne opp hos villaeiere. Noen tilbyr seg å reparere taket ditt, andre skal skifte takrenner, og noen spesialiserer seg på brannstiger. Eldre huseiere i eldre boliger er favorittofrene. Svindlerne er ute etter penger, og bruker vinterhalvåret til å tenke ut lure knep.

Kan vi stole på håndverkeren?

Lover og regler Håndverkere hjelper deg med å realisere drømmen om blant annet et penere bad, eller et funksjonelt kjøkken. For noen kan imidlertid denne drømmen bli...

Feller når du lager ny utleiedel

Lover og regler Planlegger du å lage en utleiedel i boligen din, bør du passe deg for disse 11 fellene.

Ferdigattest og brukstillatelse

Lover og regler Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når byggelånet skal konverteres og forsikringer skal tegnes.

Trampoline-reglene du ikke visste om

Lover og regler Hvordan var det der med naboen igjen?

Kan du flaggreglene?

Lover og regler Det er ikke bare bare å heise flagg i hagen, det finnes både flaggregler og kanskje også naboer å ta hensyn til. Vi hjelper deg med det du trenger å...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no