Bilde: Colourbox

Vil ha gratis kontrakter

Lover og regler

Forbrukerrådet og Byggenæringens Landsforening vil at byggekontraktene skal være gratis.

Forbrukerrådet og Byggenæringens landsforening krever at standardkontraktene for byggearbeider gjøres fritt tilgjengelig for forbrukere og håndverkerne. I dag er det forbrukerne som må betale for disse kontraktene, og undersøkelser Forbrukerrådet har gjennomført, viser at standardkontraktene blir lite brukt.

- Vi gjorde en undersøkelse for noen år siden, og da var det rundt halvparten som brukte byggekontrakt. Standardkontraktene 3501 og 3502 blir lite brukt, selv på oppdrag med kostnader opp mot hundretusen kroner, sier underdirektør Roger Helde i Forbrukerrådet til Vi i villa.

Kontrakt 3501 anvendes på arbeid opptil 100.000 kroner, mens kontrakt 3502 er en mer omfattende og er utarbeidet for arbeid som overstiger denne summen.

- Vi har også sett at det har vært brukt kontrakter som er blitt pyntet litt på, men vi ønsker at man skal bruke de kontraktene som håndverkerbransjen har fremforhandlet med Forbrukerrådet, sier Helde.

Halvparten kunne vært unngått
Han tror det er flere årsaker til at bruk av kontrakter er så lite utbredt.
- At kontrakter blir så lite brukt skyldes pris, tilgjenglighet og manglende vilje hos håndverker. Med lettere tilgjengelige kontrakter, kan kunden møte håndverkeren i døra med kontrakt. Det er de profesjonelle som skal sørge for kontrakt, og det er derfor vi nå samarbeider med Byggenæringens Landsforening om dette, sier Helde.

Forbrukerrådet mottar over 5000 henvendelser årlig fra forbrukere i forbindelse med bygge- og oppussingsarbeider. Rundt halvparten kunne vært unngått om det ble brukt kontrakt. De vanligste klagene går på ferdigstillelse av arbeidet og valg av materiale.

- Kontraktene er både i næringens og forbrukernes interesse. Vi i Byggenæringens Landsforening mener at med kontrakter får vi færre konflikter i næringen. Det vil både sikre forbrukerens rettigheter i henhold til hva som er avtalt og øke bransjens omdømme, sier næringspolitisk direktør Audun Lågøyr i Byggenæringens landsforening.

Utfordrer myndighetene
Forbrukerrådet og Byggenæringens landsforening har skrevet brev til Regjeringen hvor de krever at kontraktene frikjøpes og gjøres lett tilgjengelige både for forbrukere og håndverkere.

- Vi har argumentert for dette i lengre tid. Sist gang vi jobbet for dette, ble det anslått at det ville koste 200 000 kroner per år å frikjøpe kontraktene. Det er en liten sum i den store sammenheng, Lågøyr.

Standardkontraktene koster i dag 200 kroner per stykk, og kan kjøpes hos www.pronorm.no.

23 oktober 2008

Ikke la nabokrangler ødelegge sommeren

Sommer og sol er høytid for nabokrangler som skyldes støy. Disse lovene og reglene må du forhold deg til.

Dette må du vite før du leier ut boligen

Skal du leie ut deler av boligen? Her får du en full oversikt over viktige lover og regler ved oppsigelse av leiekontrakten.

Trampoline-reglene du ikke visste om

Hvordan var det der med naboen igjen?

Må utepeisen byggemeldes?

Et utekjøkken med peis er en sommerdrøm for mange, og det er nok en og annen som planlegger å bygge et i sommerferien. Men tenk på dette – før du tar...

Mangler ved boligkjøp

I denne artikkelen vil vi informere nærmere om hvilke grunnlag som etter avhendingsloven kan medføre at leiligheten/ boligen er mangelfull.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det...

Nå må du passe på

Fra og med denne måneden har en rekke nye regler trådt i kraft som vil få innvirkning på deg som huseier.

Ferdigattest og brukstillatelse

Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

Kan håndverkeren nekte?

Kan håndverkeren nekte å montere produkter du selv har kjøpt inn?

Sjekk utbyggeren før du kjøper hytte

Sjekk utbyggeren før du kjøper nybygd hytte. Reklamasjonsretten er kanskje ikke mer enn en hildring.

Naboens trær - ofte til besvær

Naboens trær er ofte til besvær. De stjeler sol, luft og utsikt. Men for naboen er disse trærne verdifulle.

Viktig med sluttdokumentasjon fra håndverkeren

Sluttdokumentasjon fra håndverkeren er viktig. Visste du at du kan miste rettigheter hvis sluttdokumentasjonen mangler?

Hvor høyt kan du bygge?

I plan- og bygningsloven skal man være særlig observant på § 70. Første punkt her er at mønehøyde ikke skal overstige 9 meter eller gesimshøyde 8 meter....

Trær er kilde for nabokonflikt

Mange nabokonflikter har sin bakgrunn i trær. Pene trær. Stygge trær. Trær som stjeler utsikten. Trær som tar ettermiddagsolen. For villaeiere har...

Svindlere i anmarsj

Like sikkert som snøen forsvinner om våren, dukker svindlerne opp hos villaeiere. Noen tilbyr seg å reparere taket ditt, andre skal skifte takrenner,...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no