Bilde: Colourbox

Vil ha gratis kontrakter

Lover og regler

Forbrukerrådet og Byggenæringens Landsforening vil at byggekontraktene skal være gratis.

Forbrukerrådet og Byggenæringens landsforening krever at standardkontraktene for byggearbeider gjøres fritt tilgjengelig for forbrukere og håndverkerne. I dag er det forbrukerne som må betale for disse kontraktene, og undersøkelser Forbrukerrådet har gjennomført, viser at standardkontraktene blir lite brukt.

- Vi gjorde en undersøkelse for noen år siden, og da var det rundt halvparten som brukte byggekontrakt. Standardkontraktene 3501 og 3502 blir lite brukt, selv på oppdrag med kostnader opp mot hundretusen kroner, sier underdirektør Roger Helde i Forbrukerrådet til Vi i villa.

Kontrakt 3501 anvendes på arbeid opptil 100.000 kroner, mens kontrakt 3502 er en mer omfattende og er utarbeidet for arbeid som overstiger denne summen.

- Vi har også sett at det har vært brukt kontrakter som er blitt pyntet litt på, men vi ønsker at man skal bruke de kontraktene som håndverkerbransjen har fremforhandlet med Forbrukerrådet, sier Helde.

Halvparten kunne vært unngått
Han tror det er flere årsaker til at bruk av kontrakter er så lite utbredt.
- At kontrakter blir så lite brukt skyldes pris, tilgjenglighet og manglende vilje hos håndverker. Med lettere tilgjengelige kontrakter, kan kunden møte håndverkeren i døra med kontrakt. Det er de profesjonelle som skal sørge for kontrakt, og det er derfor vi nå samarbeider med Byggenæringens Landsforening om dette, sier Helde.

Forbrukerrådet mottar over 5000 henvendelser årlig fra forbrukere i forbindelse med bygge- og oppussingsarbeider. Rundt halvparten kunne vært unngått om det ble brukt kontrakt. De vanligste klagene går på ferdigstillelse av arbeidet og valg av materiale.

- Kontraktene er både i næringens og forbrukernes interesse. Vi i Byggenæringens Landsforening mener at med kontrakter får vi færre konflikter i næringen. Det vil både sikre forbrukerens rettigheter i henhold til hva som er avtalt og øke bransjens omdømme, sier næringspolitisk direktør Audun Lågøyr i Byggenæringens landsforening.

Utfordrer myndighetene
Forbrukerrådet og Byggenæringens landsforening har skrevet brev til Regjeringen hvor de krever at kontraktene frikjøpes og gjøres lett tilgjengelige både for forbrukere og håndverkere.

- Vi har argumentert for dette i lengre tid. Sist gang vi jobbet for dette, ble det anslått at det ville koste 200 000 kroner per år å frikjøpe kontraktene. Det er en liten sum i den store sammenheng, Lågøyr.

Standardkontraktene koster i dag 200 kroner per stykk, og kan kjøpes hos www.pronorm.no.

23. oktober 2008

Mer om Lover og regler

Skjerming for innsyn - hva er lov?

Lover og regler Hva kan du gjøre, og har du lov til å gjøre, når du vil skjerme for innsyn fra naboen?

Nå er det enklere å innrede hybel i egen bolig

Lover og regler Har du planer om å innrede hybel i egen bolig? De nye reglene som kom etter nyttår vil gjøre det både enklere og billigere for deg.

Test: Hva slags nabo er du?

Lover og regler Er alt bare fryd og gammen, eller irriterer du deg over "den jævla naboen"? Les de elleville nabohistoriene og ta testen som avslører hvordan du er som...

Nabostøy - hva må du akseptere?

Lover og regler Typiske eksempler på bråk fra naboen kan være gressklipping på kveldstid, støy fra varmepumpe eller gjentatt festing. Hvor går grensa for hva man skal akseptere?

Slik unngår dere krangel om hytta

Lover og regler Dersom du eier eller har planer om å kjøpe fritidsbolig sammen med andre familiemedlemmer, bør dere lage en avtale som fordeler rettigheter og forplikte...

Arbeidsulykker kan ramme lommeboka di

Lover og regler Skal du leie inn arbeidskraft for å utføre arbeid hjemme? Da bør du undersøke om du er godt nok forsikret. Det kan nemlig bli dyrt dersom arbeideren...

Må utepeisen byggemeldes?

Lover og regler Et utekjøkken med peis er en sommerdrøm for mange, og det er nok en og annen som planlegger å bygge et i sommerferien. Men tenk på dette – før du tar frem leca, mørtel og naturstein.

Nabokonflikter - hvilke regler gjelder?

Lover og regler I denne artikkelen gir advokat Vegard Syvertsen informasjon om de mest sentrale bestemmelsene i naboloven, som regulerer rettigheter og forpliktelser...

Mangler ved boligkjøp

Lover og regler I denne artikkelen vil vi informere nærmere om hvilke grunnlag som etter avhendingsloven kan medføre at leiligheten/ boligen er mangelfull.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

Lover og regler I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det stilles strengere krav til kjøper enn til selger dersom det oppdages en feil.

Unngå konflikt ved arv av hytte

Lover og regler Når en fritidseiendom skal deles mellom arvinger, kan det fort oppstå konflikter. Men det er mulig å unngå det.

Hvor stor er boligen din?

Lover og regler Det vil Skatteetaten vite når de i disse dager sender ut brev til landets boligeiere. Formålet er å beregne nye ligningsverdier på landets boliger.

Nå må du passe på

Lover og regler Fra og med denne måneden har en rekke nye regler trådt i kraft som vil få innvirkning på deg som huseier.

Ferdigattest og brukstillatelse

Lover og regler Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

Kjøpt som den er

Lover og regler Nesten alle brukte boliger selges i dag med en generell ansvarsfraskivelse av typen "kjøpt som den er". Hva betyr dette for kjøpers rettigheter og...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no