Vil ha obligatorisk boligsertifisering

Lover og regler
Obligatorisk boligsertifisering blir resultatet om takstmennene får det som de vil.

Blir boligsertifisering standard må takstmannen bruke fuktmåler og ha opp sluk for å finne årsaken til fukten. Foto: Colourbox
Mange huskjøpere er nok vant til å lese verdi- og lånetakster utarbeidet av takstmenn, men nå håper Kai-Haftor Olsen, daglig leder i NITO Takst, at disse snart blir avleggs.
- Verdi- og lånetakst er kun basert på en visuell besiktigelse og er lite egnet som dokumentasjon på byggets faktiske tilstand og forventet levetid, sier Olsen.

Takstbransjen jobber nå for at bruktboliger skal få et eget sertifikat. Dette skal gi uttrykk for boligens tekniske tilstand, hvilket vedlikehold eier har gjennomført, hvilke feil og skader som kan påvises og hvilket energibehov boligen har. Dermed blir det lettere for kjøper å få en oversikt over boligen de vurderer å kjøpe.

- Med obligatorisk boligsertifisering blir det et helt nytt aktsomhetsnivå for takstmannen ved besiktigelsen. Takstmann skal bruke fuktmåler, han skal ha opp i slukene, og han skal klargjøre hva årsakene til, og omfanget av, eventuelle fuktproblemer er. Han skal i det hele tatt gå mer i dybden, sier Olsen.

Et slikt sertifikat vil basere seg på boligsalgsrapporten etter Norsk Standard, og skal gi kundene en lettlest rapport over tilstandene til boligen. Eiendomsmeglerkjeden Aktiv Terra har allerede inngått et samarbeid med takstbransjen om levering av boligsalgsrapporter til sine kunder.

- Det er ikke for takstmennenes skyld at vi vil ha obligatoriske boligsalgsrapporter. Det er for å få god informasjonsflyt til forbrukerne ved kjøp og salg av bolig. I dag oppstår det ofte tvister i forbindelse med omsetting av boliger, og det er det ingen som er tjent med, sier Olsen.

Barne- og Likestillingsdepartementet har nedsatt et Takstlovutvalg, hvor takstbransjen er representert med flere medlemmer. Utvalget skal bl.a. vurdere hvilken dokumentasjon som er nødvendig for at omsetning og overtakelse av bruktboliger skal bli en god og trygg prosess. Takstbransjen hevder at obligatorisk boligsalgsrapport er et riktig virkemiddel i denne sammenheng. Innstillingen fra utvalget kommer i løpet av neste år.

23. oktober 2008
Mer om Lover og regler

Når slipper du dokumentavgift?

Lover og regler Staten skal ha penger ved hvert hjørne, også når du kjøper bolig. Men det finnes visse unntak.

Klipper du plenen på søndager?

Lover og regler Hvis ja, så vet du nok ikke at det kan koste deg dyrt.

Skjerming for innsyn - hva er lov?

Lover og regler Hva kan du gjøre, og har du lov til å gjøre, når du vil skjerme for innsyn fra naboen?

Nå er det enklere å innrede hybel i egen bolig

Lover og regler Har du planer om å innrede hybel i egen bolig? De nye reglene som kom etter nyttår vil gjøre det både enklere og billigere for deg.

Nabostøy - hva må du akseptere?

Lover og regler Typiske eksempler på bråk fra naboen kan være gressklipping på kveldstid, støy fra varmepumpe eller gjentatt festing. Hvor går grensa for hva man skal...

Slik unngår dere krangel om hytta

Lover og regler Dersom du eier eller har planer om å kjøpe fritidsbolig sammen med andre familiemedlemmer, bør dere lage en avtale som fordeler rettigheter og forplikte...

Må utepeisen byggemeldes?

Lover og regler Et utekjøkken med peis er en sommerdrøm for mange, og det er nok en og annen som planlegger å bygge et i sommerferien. Men tenk på dette – før du tar frem leca, mørtel og naturstein.

Nabokonflikter - hvilke regler gjelder?

Lover og regler I denne artikkelen gir advokat Vegard Syvertsen informasjon om de mest sentrale bestemmelsene i naboloven, som regulerer rettigheter og forpliktelser...

Mangler ved boligkjøp

Lover og regler I denne artikkelen vil vi informere nærmere om hvilke grunnlag som etter avhendingsloven kan medføre at leiligheten/ boligen er mangelfull.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

Lover og regler I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det stilles strengere krav til kjøper enn til selger dersom det oppdages en feil.

Unngå konflikt ved arv av hytte

Lover og regler Når en fritidseiendom skal deles mellom arvinger, kan det fort oppstå konflikter. Men det er mulig å unngå det.

Hvor stor er boligen din?

Lover og regler Det vil Skatteetaten vite når de i disse dager sender ut brev til landets boligeiere. Formålet er å beregne nye ligningsverdier på landets boliger.

Nå må du passe på

Lover og regler Fra og med denne måneden har en rekke nye regler trådt i kraft som vil få innvirkning på deg som huseier.

Ferdigattest og brukstillatelse

Lover og regler Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

Kjøpt som den er

Lover og regler Nesten alle brukte boliger selges i dag med en generell ansvarsfraskivelse av typen "kjøpt som den er". Hva betyr dette for kjøpers rettigheter og...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no