Vil ha obligatorisk boligsertifisering

Lover og regler
Obligatorisk boligsertifisering blir resultatet om takstmennene får det som de vil.

Blir boligsertifisering standard må takstmannen bruke fuktmåler og ha opp sluk for å finne årsaken til fukten. Foto: Colourbox
Mange huskjøpere er nok vant til å lese verdi- og lånetakster utarbeidet av takstmenn, men nå håper Kai-Haftor Olsen, daglig leder i NITO Takst, at disse snart blir avleggs.
- Verdi- og lånetakst er kun basert på en visuell besiktigelse og er lite egnet som dokumentasjon på byggets faktiske tilstand og forventet levetid, sier Olsen.

Takstbransjen jobber nå for at bruktboliger skal få et eget sertifikat. Dette skal gi uttrykk for boligens tekniske tilstand, hvilket vedlikehold eier har gjennomført, hvilke feil og skader som kan påvises og hvilket energibehov boligen har. Dermed blir det lettere for kjøper å få en oversikt over boligen de vurderer å kjøpe.

- Med obligatorisk boligsertifisering blir det et helt nytt aktsomhetsnivå for takstmannen ved besiktigelsen. Takstmann skal bruke fuktmåler, han skal ha opp i slukene, og han skal klargjøre hva årsakene til, og omfanget av, eventuelle fuktproblemer er. Han skal i det hele tatt gå mer i dybden, sier Olsen.

Et slikt sertifikat vil basere seg på boligsalgsrapporten etter Norsk Standard, og skal gi kundene en lettlest rapport over tilstandene til boligen. Eiendomsmeglerkjeden Aktiv Terra har allerede inngått et samarbeid med takstbransjen om levering av boligsalgsrapporter til sine kunder.

- Det er ikke for takstmennenes skyld at vi vil ha obligatoriske boligsalgsrapporter. Det er for å få god informasjonsflyt til forbrukerne ved kjøp og salg av bolig. I dag oppstår det ofte tvister i forbindelse med omsetting av boliger, og det er det ingen som er tjent med, sier Olsen.

Barne- og Likestillingsdepartementet har nedsatt et Takstlovutvalg, hvor takstbransjen er representert med flere medlemmer. Utvalget skal bl.a. vurdere hvilken dokumentasjon som er nødvendig for at omsetning og overtakelse av bruktboliger skal bli en god og trygg prosess. Takstbransjen hevder at obligatorisk boligsalgsrapport er et riktig virkemiddel i denne sammenheng. Innstillingen fra utvalget kommer i løpet av neste år.

23 oktober 2008

Ikke la nabokrangler ødelegge sommeren

Sommer og sol er høytid for nabokrangler som skyldes støy. Disse lovene og reglene må du forhold deg til.

Dette må du vite før du leier ut boligen

Skal du leie ut deler av boligen? Her får du en full oversikt over viktige lover og regler ved oppsigelse av leiekontrakten.

Trampoline-reglene du ikke visste om

Hvordan var det der med naboen igjen?

Må utepeisen byggemeldes?

Et utekjøkken med peis er en sommerdrøm for mange, og det er nok en og annen som planlegger å bygge et i sommerferien. Men tenk på dette – før du tar...

Mangler ved boligkjøp

I denne artikkelen vil vi informere nærmere om hvilke grunnlag som etter avhendingsloven kan medføre at leiligheten/ boligen er mangelfull.

Bli mer kritisk ved boligkjøp

I løpet av de siste par årene viser dommer fra både Høyesterett og lagmannsrettene i Norge at det ikke har blitt enklere å være boligkjøper, ved at det...

Nå må du passe på

Fra og med denne måneden har en rekke nye regler trådt i kraft som vil få innvirkning på deg som huseier.

Ferdigattest og brukstillatelse

Formelt skal alle boliger ha brukstillatelse eller ferdigattest. Denne dokumentasjonen er blant annet viktig overfor forsikringsselskap og bank når...

Kan håndverkeren nekte?

Kan håndverkeren nekte å montere produkter du selv har kjøpt inn?

Sjekk utbyggeren før du kjøper hytte

Sjekk utbyggeren før du kjøper nybygd hytte. Reklamasjonsretten er kanskje ikke mer enn en hildring.

Naboens trær - ofte til besvær

Naboens trær er ofte til besvær. De stjeler sol, luft og utsikt. Men for naboen er disse trærne verdifulle.

Viktig med sluttdokumentasjon fra håndverkeren

Sluttdokumentasjon fra håndverkeren er viktig. Visste du at du kan miste rettigheter hvis sluttdokumentasjonen mangler?

Hvor høyt kan du bygge?

I plan- og bygningsloven skal man være særlig observant på § 70. Første punkt her er at mønehøyde ikke skal overstige 9 meter eller gesimshøyde 8 meter....

Trær er kilde for nabokonflikt

Mange nabokonflikter har sin bakgrunn i trær. Pene trær. Stygge trær. Trær som stjeler utsikten. Trær som tar ettermiddagsolen. For villaeiere har...

Svindlere i anmarsj

Like sikkert som snøen forsvinner om våren, dukker svindlerne opp hos villaeiere. Noen tilbyr seg å reparere taket ditt, andre skal skifte takrenner,...

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no