- Gi skattefradrag for overgang til miljøvennlig vedfyring i norske hjem.

Miljø
- Regjeringen må ta grep som monner for rask overgang til miljøvennlig og rimelig energibruk i norske hjem. Jeg utfordrer den norske regjeringen til å gjøre som i Frankrike: Belønne husholdninger som tar i bruk moderne vedfyring med skattefradrag på 40 % av kjøpesummen, sier Grethe Bachmann, leder i Varmeprodusentenes forening.

I Soria-Moria – erklæringen har politikerne lovet økt satsing på fornybar varme i norske hjem med tilskuddsordninger for å stimulere til fornybar varme og energieffektive alternativer. Nå krever Varmeprodusentene at de tar ansvar.

 

- Skattefradrag for ren, miljøvennlig oppvarming er den beste løsningen for å hjelpe norske hjem raskt ut av ”kraftklemma” og avlaste dagens strømnett, sier Grethe Bachmann. - Støtteordninger med tilskudd til ny energi er selvsagt også bra og moderne vedfyring hører naturlig med i alle slike ordninger, men skattefradrag er en betydelig enklere og mer ubyråkratisk måte å oppnå det samme på, sier hun.

 

Varmeprodusentenes forening har nå utfordret Miljøvernministeren, Ap, Sp og SVs stortingsgrupper til å innføre et skattefradrag for moderne vedfyring allerede i Revidert Nasjonalbudsjett 2006. – Da kan nordmenn allerede vinteren 2006/07 slippe å være prisgitt oljeprisen på verdensmarkedet eller helt uforutsigbare strømpriser. Vedfyring i moderne ovner vil alltid være billig, lett tilgjengelig og miljøvennlig, framhever Bachmann. Andre tiltak for å avhjelpe kraftkrisen, f eks bygging av gasskraftverk, ligger dessuten mange år fram i tid før de kan få effekt.

 

Les også:

Smarte tips til små bad

Selv på et knøttlite bad kan det skapes spenstig uttrykk ved hjelp av produkter som gjør rommet lekent, lekkert og ikke minst er lure med tanke på å...

Ved er i dag den nest mest brukte energikilden i norske husholdninger, etter strøm, og er nordmenns foretrukne valg innenfor fornybar oppvarming. Samlet bruk av ved i husholdningene tilsvarer to nye gasskraftverk. Vedfyring utgjør i energimengde alene like mye som all annen bruk av bioenergi i Norge til sammen.  Drøyt 600.000 nordmenn har vedfyring som viktigste varmekilde, og det er et enormt, uforløst potensiale for mer vedfyring. Å bruke ved til oppvarming bidrar sterkt til redusert bruk av strøm. I motsetning til f eks pelletsovner, trenger ikke vedovner strøm overhodet for å gi varme.

 

- Utskifting av dagens 750.000 gamle vedovner med nye, vil ha en særlig sterk miljøeffekt, sier Grethe Bachmann. Mens gamle vedovner forurenser, er alle nye ovner rentbrennende, det vil si at de har ny forbrenningsteknologi som reduserer forurensningen med 90%. Vedforbruket kan også reduseres med så mye som 30 – 40% i en ny ovn, slik at varmeprisen kommer ned i 45-50 øre/kWH.

 

Moderne vedfyring gir renere luft, redusert behov for strøm og billigere oppvarming. I tillegg kan økt vedhogst gi flere arbeidsplasser i landbruk og skogbruk, og mindre gjengroing av norske kulturlandskap.

Les også:

Et hus fullt av svaner

Velg deg en svane eller ti for inneklimaets skyld.

 

Fakta om vedfyring:

a) ”Utskifting av ovner gav 11 000 tonn mindre støv”, Lenke til analyse fra Statistisk sentralbyrå:

http://www.ssb.no/vis/magasinet/miljo/art-2005-12-05-01.html

23. oktober 2008

Mer om Miljø

Dette kartet viser om du er utsatt for radon

Miljø Hundretusenvis av nordmenn utsettes daglig for radon. Her finner du radonmåling for ditt område. 

Johans miljøvalg: Kork

Miljø I sommer, når jeg var på Korsika for å gjøre research, ble jeg kjent med Jean Jo som har jobbet med eksport av kork. Nå sto vi der på gårdsplanen hans,...

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø Jeg sjekket ut gamle sofaer på finn.no herom dagen. En stilig 3-seters sofa i skinn fra 1950-tallet var 162 cm bred. En noe mindre elegant modell fra i...

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø I fjor oversteg produksjonen av elektrisitet fra et svensk vindkraftverk sammenlignet med hva et normalstort kjernekraftverk leverer.

Bygg miljøvennlig

Miljø Er huset ditt på vei til å bli større? Da kan det være klokt å tenke litt ekstra på miljøet. Vår miljøekspert Johan Tell gir deg noen gode råd på veien.

Johans Mijøvalg

Miljø Vi spiser i snitt 85 kg kjøtt per år, noe som er 25 kg mer enn for tretti år siden.

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø Vår miljøekspert Johan Tell gir deg sine beste tips.

Skogdød

Miljø Dersom jeg sier skogdød, tenker du kanskje på Brasil, Borneo eler Kongo? Riktig, men glem heller ikke Norge.

Johans miljøvalg: Kjøpefri dag og nærfisket sushi

Miljø Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi.

Johans Miljøvalg: Miljømoped og eplekrig

Miljø Økologisk hårvask, buss, vindkraft, miljømoped og eplekrig er noe av det vår miljøekspert Johan Tell tar for seg når han liser opp sine miljøfavoritter.

Miljømerking - for din skyld

Miljø Stadig flere produkter blir miljømerket enten med Svanemerket eller Blomsten. Men hva betyr det egentlig?

Johans miljøvalg: maur og jordrotteskremmer

Miljø Vi i Villas miljøekspert, Johan Tell, har anskaffet sin kone en soldrevet jordrotteskremmer.

Johans miljøvalg: Hagen

Miljø - Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige, hvordan kan vi da stille krav til bøndene om at de skal være økologiske? spør Johan Tell, Vi i Villas miljøekspert.

Johans miljøvalg: Tenk sesong

Miljø Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og...

Johans miljøvalg

Miljø Vår miljøekspert Johan Tell gir oss tips til en mer miljøvennlig hverdag.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no