Velg miljøvennlig trevirke. Når du bygger ut huset ditt skal det vare i mange år.
Velg miljøvennlig trevirke. Når du bygger ut huset ditt skal det vare i mange år. Bilde: iStockphoto

Bygg miljøvennlig

Miljø

Er huset ditt på vei til å bli større? Da kan det være klokt å tenke litt ekstra på miljøet. Vår miljøekspert Johan Tell gir deg noen gode råd på veien.

Det er noen uker før jul og jeg reiser for å se etter vår sommerhytte. Når jeg kommer frem er det ti minusgrader – innendørs. Jeg setter på alle varmeovnene og begynner å fyre opp ved i den moderne peisen. Jeg tar en tur rundt tomten. Når jeg kommer inn etter en time er temperaturen opp i syv minusgrader. Vi har eid vårt sommerhus i toogtyve år men jeg synes aldri jeg har lært meg at det er tre grader varmere i timen som gjelder. Så uhyggelig mye energi det går med til å varme opp et hus. Man pleier å si at om lag 60 prosent av all energien som forbrukes i et hus går til oppvarming. Dersom man vil spare energi for miljøets skyld eller for sin egen privatøkonomi er dette et tema som er verdt å tenke gjennom. Sommerhytta som har åpen planløsning har en dårlig isolert glassveranda. Den skal snart bygges inn. Det står øverst på min gjør-det-selv liste. Så jeg har mye å tenke på i den forbindelse.

5 kloke råd når du skal bygge ut:

1. Velg trevirke, isolering og gulv som er miljøvennlig. Det er en god følelse å omgi seg med materialer som har lang levetid. Men, i sannhetens navn er dette et område der man fort kan havne på villspor når det gjelder produkter som er lokalt produsert. Det er ofte slik at jo lenger noe holder desto mindre viktig er transporten. Derfor synes jeg man med god samvittighet kan legge miljømerket parkett, linoleum eller tregulv, som er produsert i en annen verdelsdel ettersom flere generasjoner kommer til å slite på dette.

2. Tenk på vindretningen. Å bestemme seg for å bygge på når man bygger om er ikke så uvanlig. Men da må man huske på at det kan bli vanskelig å redusere det totale energiforbruket. Derimot kan man passe på å justere inn på andre områder blant annet å ved påbygging der du kan vende rommet mot sør og passe på at store vinduer vender ut mot denne retningen og tette igjen vinduer som vender mot nord for på den måten å spille på gratisenergien som kommer fra solen.

Les også:

Dette kartet viser om du er utsatt for radon

Hundretusenvis av nordmenn utsettes daglig for radon. Her finner du radonmåling for ditt område.

3. Sats på ny isolering og bygg inn døren. Nye vinduer og dører er fra et isoleringssynspunkt bedre enn gamle. Tenk likevel over om det er verdt å bevare det du allerede har fra før av. Dersom du har bra trevirke i dine gamle vinduer kan det være lurt å bygge videre på dem. Enten ved å sette inn nye glassruter eller ved å bytt ut inneglasset med et 2-lags vindu. Dersom du vil beholde ytterdøren kan det være en god løsning å bygge et vindfang. En slik svalgang kan fungere som er luftsluse. Kaldluften utenifra slippes dermed ikke rett inn i huset.

4. Benytt ny teknikk og gammel visdom. Ta godt vare på den varmen du allerede har i huset ditt og bruk elektrisk kraft når den er på sitt rimeligste. Det finnes teknikk med varmereguleringssystemer som kan gjenbruke varmen i luften som du ventilerer ut på samme vis som varmen fra avløpsvannet. Du slipper da å fyre for kråka. I tillegg kan smart teknikk sørge for å redusere varmebehov ditt når du ikke er hjemme. Trekk for isolerende gardiner foran vinduene dine, og bruk vaskemaskinen når døgnprisen er på sitt laveste.

5. Skaff deg en ekstra energikilde. I tillegg til elektrisitet kan du supplere energibehovet ditt med sol- eller vindenergi. I de nyeste passivhusene/lavenergiboligene kan du til og med produsere mer energi/kraft enn det du selv forbruker ved å installere ny teknologi innen solcellepaneler. Da er du i den posisjon at du kan selge kraft som du ikke forbruker til et kraftverk. For mer informasjon om dette ta kontakt med www.enova.no

Les også:

5 vaskefeil som gir dårlig hygiene

I hverdagen går du i flere hygienefeller enn du er klar over. Rett opp i disse uvanene og hold deg frisk!

6. mars 2013
Mer om Miljø

Dette kartet viser om du er utsatt for radon

Miljø Hundretusenvis av nordmenn utsettes daglig for radon. Her finner du radonmåling for ditt område. 

Johans miljøvalg: Kork

Miljø I sommer, når jeg var på Korsika for å gjøre research, ble jeg kjent med Jean Jo som har jobbet med eksport av kork. Nå sto vi der på gårdsplanen hans,...

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø Jeg sjekket ut gamle sofaer på finn.no herom dagen. En stilig 3-seters sofa i skinn fra 1950-tallet var 162 cm bred. En noe mindre elegant modell fra i...

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø I fjor oversteg produksjonen av elektrisitet fra et svensk vindkraftverk sammenlignet med hva et normalstort kjernekraftverk leverer.

Johans Mijøvalg

Miljø Vi spiser i snitt 85 kg kjøtt per år, noe som er 25 kg mer enn for tretti år siden.

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø Vår miljøekspert Johan Tell gir deg sine beste tips.

Johans miljøvalg - Tre enkle miljøvalg

Miljø LED-belysning har lenge vært kjent for å være energibesparende.

Skogdød

Miljø Dersom jeg sier skogdød, tenker du kanskje på Brasil, Borneo eler Kongo? Riktig, men glem heller ikke Norge.

Johans miljøvalg: Kjøpefri dag og nærfisket sushi

Miljø Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi.

Johans Miljøvalg: Miljømoped og eplekrig

Miljø Økologisk hårvask, buss, vindkraft, miljømoped og eplekrig er noe av det vår miljøekspert Johan Tell tar for seg når han liser opp sine miljøfavoritter.

Miljømerking - for din skyld

Miljø Stadig flere produkter blir miljømerket enten med Svanemerket eller Blomsten. Men hva betyr det egentlig?

Johans miljøvalg: maur og jordrotteskremmer

Miljø Vi i Villas miljøekspert, Johan Tell, har anskaffet sin kone en soldrevet jordrotteskremmer.

Johans miljøvalg: Hagen

Miljø - Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige, hvordan kan vi da stille krav til bøndene om at de skal være økologiske? spør Johan Tell, Vi i Villas miljøekspert.

Johans miljøvalg: Tenk sesong

Miljø Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og...

Johans miljøvalg

Miljø Vår miljøekspert Johan Tell gir oss tips til en mer miljøvennlig hverdag.