Johans Mijøvalg

Vi spiser i snitt 85 kg kjøtt per år, noe som er 25 kg mer enn for tretti år siden.


Urovekkende tall ettersom dyreproduksjonen tar opp ca. 70 prosent av alt jordbruksareal og står for en femtedel av verdens utslipp av drivhusgasser. Jeg prediker ofte at vi skal spise vegetarmat minst en dag i uken. Det er den enkleste måten å få ned kjøttkonsumet på.

1. Spis klimasmart mat

Lær deg å lage flere retter med belgvekster enn ertesuppe og brune bønner. Alt som inneholder bønner, linser, og erter er både nyttig, billig og klimasmart.

2. Kjøp dyrt kjøtt.

Dyr som behandles med respekt, og som får gå ute og har hatt «kompiser» koster mer å avle opp enn dyr som har hatt det trangt og som til slutt plukkes opp av en maskin. Du skal kunne se dyr i øynene uten å skjemmes.

3. Velg «lovlig» fisk

Min lokale ICA-butik har sluttet å selge utrydningstruet fisk. Utmerket! Men egentlig en selvfølge. Å selge utrydningstruede arter med argumentet «kunden vil det, det er gammeldags.