Johans miljøvalg: Kjøpefri dag og nærfisket sushi

Miljø

Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi.

1. Kjøpefri dag
Den 27. november har vi en kjøpefri dag, den internasjonale protesten mot overkonsum. Tenk at man denne dagen ikke skal handle noe som helst. Nada!  Det er jo ikke så vanskelig. Vanskeligere er det å innse at storkiosker, døgnåpne butikker, bensinstasjoner og internett har åpent til alle døgnets tider, noe som gjør at vi konsumerer mer enn vi kanskje vil. Mer enn hva som er nyttig for oss selv eller jord­kloden. Kanskje burde vi ­heller alle sammen innføre en handlefri dag i uken. For eksempel søndager, da vi isteden for å shoppe tilbringer dagen sammen med barna, hunden, hverandre naturen eller noe annet av ­livets gratis gleder.

2. Hjemmeferie
Hjemmeferie er et nytt ord for å feriere på hjemmeplan (av engelsk staycation). Idéen er at det er bedre for miljøet og den nasjonale økonomien å besøke våre egne severdigheter og spise på re­stauran­ter i nærområdet. ­Høres litt trist ut, synes jeg.

3. Nærfisket sushi
Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi. Utryddelsestruede arter som blåfinnet tunfisk, sverdfisk og ål er ­snarere regelen enn unntaket på disse små, vakre, japanske kreasjonene. Til og med kjempereker hører til standard ­sushi. Disse skalldyrene avles ofte nær stranden hvor mangroveskogen snauhugges. noe som skader det biologiske mangfoldet og gir en dårligere beskyttelse mellom land og hav. Lag din egen sushi – følg oppskriftene til kokken ­Tareq Taylor og bruk kaldrøkt laks, fritert rødspette og matjesild.

4. Gifter i støvkluter
I tolv land har støvklutene blitt samlet inn og sendt til et laboratorium i Sverige. Flere hormonforstyrrenede og kreftfremkallende emner, blant annet Ftalater og Bis­fenol A fantes i støvklutene.
De finkornete partiklene får vi deretter i oss når vi puster og spiser.  Små barn som krabber på gulvet og tygger på saker og ting er mer utsatte.  Men du kan unngå støvgiftene.
• Kjøp miljømerket
• Kjøp Second hand
• Vær ute
• Spør i butikkene om produktene inneholder noen farlige emner

14 november 2011

Bygg miljøvennlig

Er huset ditt på vei til å bli større? Da kan det være klokt å tenke litt ekstra på miljøet. Vår miljøekspert Johan Tell gir deg noen gode råd på veien.

Påskejakt på brukte duppeditter

Påskehytta er proppfull av elektriske duppeditter. Ferien brukes til å oppgradere elektriske artikler av alle slag, for å gjøre oppholdet enda mer...

Vi er miljøbevisste - så lenge det er lettvint

Halvparten av alle nordmenn mener de er mer miljøbevisste enn gjennomsnittet, og vi er flinke til å kildesortere – så lenge det er enkelt å få levert...

Miljømerking - for din skyld

Stadig flere produkter blir miljømerket enten med Svanemerket eller Blomsten. Men hva betyr det egentlig?

Johans miljøvalg: Kork

I sommer, når jeg var på Korsika for å gjøre research, ble jeg kjent med Jean Jo som har jobbet med eksport av kork. Nå sto vi der på gårdsplanen hans,...

Johans tre enkle miljøvalg

Jeg sjekket ut gamle sofaer på finn.no herom dagen. En stilig 3-seters sofa i skinn fra 1950-tallet var 162 cm bred. En noe mindre elegant modell fra i...

Johans tre enkle miljøvalg

I fjor oversteg produksjonen av elektrisitet fra et svensk vindkraftverk sammenlignet med hva et normalstort kjernekraftverk leverer.

Johans Mijøvalg

Vi spiser i snitt 85 kg kjøtt per år, noe som er 25 kg mer enn for tretti år siden.

Johans tre enkle miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir deg sine beste tips.

Johans miljøvalg

I høst besøkte jeg et økologisk kaffekooperativ utenfor Nairobi i Kenya.

Johans miljøvalg - Tre enkle miljøvalg

LED-belysning har lenge vært kjent for å være energibesparende.

Skogdød

Dersom jeg sier skogdød, tenker du kanskje på Brasil, Borneo eler Kongo? Riktig, men glem heller ikke Norge.

Johans Miljøvalg: Miljømoped og eplekrig

Økologisk hårvask, buss, vindkraft, miljømoped og eplekrig er noe av det vår miljøekspert Johan Tell tar for seg når han liser opp sine miljøfavoritter.

Johans miljøvalg: Tenk sesong

Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og...

Johans miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir oss tips til en mer miljøvennlig hverdag.