Johans miljøvalg: Hagen

Miljø

- Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige, hvordan kan vi da stille krav til bøndene om at de skal være økologiske? spør Johan Tell, Vi i Villas miljøekspert.

1.  Hagen

Johan Tell

Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige, hvordan kan vi da stille krav til bøndene om at de skal være økologiske? Se over batteriet av bekjempelsesprodukter. Tenk over hva du virkelig trenger. Spør etter miljø­vennlige alternativer. I dag ­brukes det mer plantevernmidler i våre hager pr kvadratmeter enn i skogbruket, frukt- og grønnsaknæringen. Kan­skje på tide å skifte innstilling? Det dine naboer kaller viltvoksende og ustelt, kan du selv kalle et fristed for ­sommerfugler, småfugler, flaggermus, pinnsvin og andre dyr.  En hengekøye er meget miljøvennlig.

2.  Hoggorm
Ingen i vår familie er redd for ormer.  Vi er vant til at en snog kan stikke opp hodet mellom plankene på brygga. Sist sommer la til og med en snog seg til å hvile på min solbadende datters ben. Men, da det ble stadig flere hoggormer på tomten og noen dessuten var helt sorte uten sikksakkmønster var det på tide å gjøre noe. Å studere pupiller og hodeform for å skille artene rekker man ikke på forsommeren når ormene er trege og det er lett å faktisk tråkke rett i et knytte av solbadende reptiler. Vi anskaffet en ”plukker” som er tenkt som hjelp til bevegelseshindrer (fåes hos Clas Ohlsson). Bevepnet med den og en bøtte med lokk, var det bare å sette i gang. Med ormen i bøtta syklet vi i vei langt til skogs og slapp dem ut der. Hvorfor vi ikke slår dem i hjel? Fordi hoggormen er et nyttig og et sjeldent vakkert dyr.

3.  DrivhusAnskaff et drivhus. Enten et bittelite ett som kan stå i vindusposten eller et kjempestort som tar mesteparten av hagen. Dine grønnsaker blir bedre, blomstene vakrere og urtene friskere enn de du ellers kjøper.

4.  Ut på tur
Bruk en langhelg til å gå fra hytte til hytte. Den norske turistforeningen har 460 hytter spredt over hele landet – i skogen, på fjellet og ved kysten.  Hyttene er i forskjellig standard: selvbetjente, ubetjente og betjente. Les mer om hva turistforeningen kan tilby på www.turistforeningen.no. En riktig miljøvennlig weekend får du om du om du tar sykkelen, ­toget eller bussen til der du ­begynner turen.

15. september 2011

Mer om Miljø

Dette kartet viser om du er utsatt for radon

Miljø Hundretusenvis av nordmenn utsettes daglig for radon. Her finner du radonmåling for ditt område. 

Johans miljøvalg: Kork

Miljø I sommer, når jeg var på Korsika for å gjøre research, ble jeg kjent med Jean Jo som har jobbet med eksport av kork. Nå sto vi der på gårdsplanen hans,...

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø Jeg sjekket ut gamle sofaer på finn.no herom dagen. En stilig 3-seters sofa i skinn fra 1950-tallet var 162 cm bred. En noe mindre elegant modell fra i...

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø I fjor oversteg produksjonen av elektrisitet fra et svensk vindkraftverk sammenlignet med hva et normalstort kjernekraftverk leverer.

Bygg miljøvennlig

Miljø Er huset ditt på vei til å bli større? Da kan det være klokt å tenke litt ekstra på miljøet. Vår miljøekspert Johan Tell gir deg noen gode råd på veien.

Johans Mijøvalg

Miljø Vi spiser i snitt 85 kg kjøtt per år, noe som er 25 kg mer enn for tretti år siden.

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø Vår miljøekspert Johan Tell gir deg sine beste tips.

Johans miljøvalg - Tre enkle miljøvalg

Miljø LED-belysning har lenge vært kjent for å være energibesparende.

Skogdød

Miljø Dersom jeg sier skogdød, tenker du kanskje på Brasil, Borneo eler Kongo? Riktig, men glem heller ikke Norge.

Johans miljøvalg: Kjøpefri dag og nærfisket sushi

Miljø Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi.

Johans Miljøvalg: Miljømoped og eplekrig

Miljø Økologisk hårvask, buss, vindkraft, miljømoped og eplekrig er noe av det vår miljøekspert Johan Tell tar for seg når han liser opp sine miljøfavoritter.

Miljømerking - for din skyld

Miljø Stadig flere produkter blir miljømerket enten med Svanemerket eller Blomsten. Men hva betyr det egentlig?

Johans miljøvalg: maur og jordrotteskremmer

Miljø Vi i Villas miljøekspert, Johan Tell, har anskaffet sin kone en soldrevet jordrotteskremmer.

Johans miljøvalg: Tenk sesong

Miljø Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og...

Johans miljøvalg

Miljø Vår miljøekspert Johan Tell gir oss tips til en mer miljøvennlig hverdag.