Johans tre enkle miljøvalg

Miljø

I fjor oversteg produksjonen av elektrisitet fra et svensk vindkraftverk sammenlignet med hva et normalstort kjernekraftverk leverer.

Tidligere har jeg tenkt på vindkraftverk som dråper i det store havet av energitilførsel – som symbol på en god sak. Innenfor EU finnes det i dag 100 gigawatt (GW) vindkraft, noe som tilsvarer det 57 millioner husholdninger årlig forbruker. Nå som vindkraften øker på er det på tide å se på neste generasjons grønne elektrisitet, den fra solen. Det finnes systemer for alle ambisjonsnivåer. Tenk at vi har rundt to millioner som praktisk talt ikke utnytter villa og sommerhyttas tak til energitilførsel fra solen.

1. Kompletter din utebelysning med lamper som lades opp av energi fra solen. Skaff solceller som lader opp alt i hjemmet fra mobiltelefon, gressklipper til drillen.

2. Invester i et anlegg for å varme opp ditt varmtvann, enten gjennom solceller eller solpanel som kobles til din varmtvannsbereder.

3. Gjør som Vi i Villas solenergiekspert Bengt Stridh og sats stort på å produsere så mye elektrisitet at du kan selge overskuddet til ditt nærmeste elkraftverk.

3. april 2013

Mer om Miljø

Dette kartet viser om du er utsatt for radon

Miljø Hundretusenvis av nordmenn utsettes daglig for radon. Her finner du radonmåling for ditt område. 

Johans miljøvalg: Kork

Miljø I sommer, når jeg var på Korsika for å gjøre research, ble jeg kjent med Jean Jo som har jobbet med eksport av kork. Nå sto vi der på gårdsplanen hans,...

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø Jeg sjekket ut gamle sofaer på finn.no herom dagen. En stilig 3-seters sofa i skinn fra 1950-tallet var 162 cm bred. En noe mindre elegant modell fra i...

Bygg miljøvennlig

Miljø Er huset ditt på vei til å bli større? Da kan det være klokt å tenke litt ekstra på miljøet. Vår miljøekspert Johan Tell gir deg noen gode råd på veien.

Johans Mijøvalg

Miljø Vi spiser i snitt 85 kg kjøtt per år, noe som er 25 kg mer enn for tretti år siden.

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø Vår miljøekspert Johan Tell gir deg sine beste tips.

Johans miljøvalg - Tre enkle miljøvalg

Miljø LED-belysning har lenge vært kjent for å være energibesparende.

Skogdød

Miljø Dersom jeg sier skogdød, tenker du kanskje på Brasil, Borneo eler Kongo? Riktig, men glem heller ikke Norge.

Johans miljøvalg: Kjøpefri dag og nærfisket sushi

Miljø Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi.

Johans Miljøvalg: Miljømoped og eplekrig

Miljø Økologisk hårvask, buss, vindkraft, miljømoped og eplekrig er noe av det vår miljøekspert Johan Tell tar for seg når han liser opp sine miljøfavoritter.

Miljømerking - for din skyld

Miljø Stadig flere produkter blir miljømerket enten med Svanemerket eller Blomsten. Men hva betyr det egentlig?

Johans miljøvalg: maur og jordrotteskremmer

Miljø Vi i Villas miljøekspert, Johan Tell, har anskaffet sin kone en soldrevet jordrotteskremmer.

Johans miljøvalg: Hagen

Miljø - Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige, hvordan kan vi da stille krav til bøndene om at de skal være økologiske? spør Johan Tell, Vi i Villas miljøekspert.

Johans miljøvalg: Tenk sesong

Miljø Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og...

Johans miljøvalg

Miljø Vår miljøekspert Johan Tell gir oss tips til en mer miljøvennlig hverdag.