Miljømerking - for din skyld

Miljø

Stadig flere produkter blir miljømerket enten med Svanemerket eller Blomsten. Men hva betyr det egentlig?

I utgangspunktet var det toalettpapir og vaskemidler som ble miljømerket. Men økende miljøbevissthet hos forbruker har fått flere og flere produsenter til å innse behovet for merking.

Det har ført til at en lang rekke varer som sjampo, madrasser, maling, bleier, barneklær, peisovner, matpapir, kopimaskiner, hus, flekkfjerner, batterier og gressklippere er blitt utstyrt med miljømerking.

Det samme gjelder når bildene dine skal fremkalles, eller når du legger deg inn på hotell. Bare det siste året har det nærmest vært en eksplosjonsartet pågang til Miljømerking som forvalter ordningen på vegne av Barne- og likestillingsdepartementet.

Direktør Alvhild Hedstein er opptatt av at forbrukerne velger miljømerkede produkter.

– Det skal være enkelt å velge helse- og miljøvennlig. Derfor kan du overlate til ekspertene våre å ha omfattende kunnskap om kjemikalier og produksjonsprosesser. Produkter og tjenester merket med Svanen eller Blomsten tilfredsstiller strenge miljøkrav som skjerpes jevnlig. Når du velger miljømerkede produkter, bidrar du til å redusere miljø- og helseproblemer som skyldes produksjon og forbruk, sier Alvhild Hedstein, direktør i Miljømerking.

Les også:

4 tips som kan øke verdien på boligen din

Med noen enkle grep kan du tjene noen hundretusener.


Kriterieutvikling

Miljømerkene Svanen og Blomsten tildeles på grunnlag av miljøkriterier for spesifikke grupper av produkter og tjenester:

• Utvikling av krav til produkter og tjenester er det mest omfattende arbeidet med miljømerkene.

Kriteriene utarbeides etter en vurdering av hele produktets livssyklus.

• Et forslag til kriterier for den enkelte produktgruppen eller tjenesten blir utarbeidet av høyt kvalifiserte eksperter fra miljømyndigheter og -organisasjoner, forskningsinstitusjoner og industri.

• Alle parter får mulighet til å uttale seg om forslaget til kriterier i en høringsrunde.

Les også:

6 tips til kjøkkenoppussing på lavbudsjett

Du trenger ikke tømme lommeboka for å gjøre kjøkkenet «nytt». Her er seks tips til enkel og rimelig fornyelse av kjøkkenet.

• Når kriteriene er fastlagt, kan bedriftene søke om å få benytte merkene.

• Gjennom dokumentasjonskrav, tester og fabrikkbesøk kontrollerer Miljømerking at produkter og tjenester oppfyller de strenge kravene.

• Tillatelsen til å bruke merket gjelder så lenge miljøkravene er gyldige, vanligvis om lag tre år. Deretter skjerpes kravene, og ny søknad må vurderes mot de nye kravene.Dette fører til en kontinuerlig utvikling mot miljømessig stadig bedre produkter.

 

I mange av EU-landene er det Blomsten som forteller forbrukerne at de står med et miljøvennlig produkt i hånden.

– I utgangspunktet er det de samme kriteriene som ligger til grunn for Svanemerket og Blomsten. Men her i Norden er det Svanemerket som er best innarbeidet, mens det i mange av Eulandene er Blomsten som benyttes best. Men uansett så gir et merket produkt deg som forbruker en garanti for at det produktet du står med i hånden oppfyller visse krav til miljøet, sier informsjonskonsulent i Miljømerking, Jorunn Gran.

Les også:

Bør du bytte vinduer?

Bør du bytte vinduer? U-verdien avgjør.

Spar miljøet
Det er flere årsaker til at man bør velge miljømerkede produkter. I dag tenker vi kanskje i første rekke på miljøskadelige kjemikalier som kan påvirke miljøet på en negativ måte med hensyn til global oppvarming og reduksjon av ozonlaget. Men det har også en sammenheng med truede dyre og plantearter, og bidrar til å opprettholde mangfoldet i naturen.

Merking har også en betydning i forhold til forsøpling. Miljømerkede produkter holder høyere kvalitet og benytter mindre emballasje.Noe som igjen gir mindre avfall. Så vær bevisst når du velger.

– Spør gjerne etter produkter merket med Svanen eller Blomsten når du ikke finner dem i butikken.Det kan bidra til at det kommer mer miljøvennlige alternativer innenfor nye produktområder. La de miljøskadelige produktene stå igjen i hyllene.

Når du velger miljømerkede produkter, sender du et tydelig signal til produsentene om at de bør satse på miljø, understreker Alvhild Hedstein.

Mer informasjon finner du på www.ecolabel.no.2. september 2011

Mer om Miljø

Dette kartet viser om du er utsatt for radon

Miljø Hundretusenvis av nordmenn utsettes daglig for radon. Her finner du radonmåling for ditt område. 

Johans miljøvalg: Kork

Miljø I sommer, når jeg var på Korsika for å gjøre research, ble jeg kjent med Jean Jo som har jobbet med eksport av kork. Nå sto vi der på gårdsplanen hans,...

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø Jeg sjekket ut gamle sofaer på finn.no herom dagen. En stilig 3-seters sofa i skinn fra 1950-tallet var 162 cm bred. En noe mindre elegant modell fra i...

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø I fjor oversteg produksjonen av elektrisitet fra et svensk vindkraftverk sammenlignet med hva et normalstort kjernekraftverk leverer.

Bygg miljøvennlig

Miljø Er huset ditt på vei til å bli større? Da kan det være klokt å tenke litt ekstra på miljøet. Vår miljøekspert Johan Tell gir deg noen gode råd på veien.

Johans Mijøvalg

Miljø Vi spiser i snitt 85 kg kjøtt per år, noe som er 25 kg mer enn for tretti år siden.

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø Vår miljøekspert Johan Tell gir deg sine beste tips.

Johans miljøvalg - Tre enkle miljøvalg

Miljø LED-belysning har lenge vært kjent for å være energibesparende.

Skogdød

Miljø Dersom jeg sier skogdød, tenker du kanskje på Brasil, Borneo eler Kongo? Riktig, men glem heller ikke Norge.

Johans miljøvalg: Kjøpefri dag og nærfisket sushi

Miljø Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi.

Johans Miljøvalg: Miljømoped og eplekrig

Miljø Økologisk hårvask, buss, vindkraft, miljømoped og eplekrig er noe av det vår miljøekspert Johan Tell tar for seg når han liser opp sine miljøfavoritter.

Johans miljøvalg: maur og jordrotteskremmer

Miljø Vi i Villas miljøekspert, Johan Tell, har anskaffet sin kone en soldrevet jordrotteskremmer.

Johans miljøvalg: Hagen

Miljø - Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige, hvordan kan vi da stille krav til bøndene om at de skal være økologiske? spør Johan Tell, Vi i Villas miljøekspert.

Johans miljøvalg: Tenk sesong

Miljø Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og...

Johans miljøvalg

Miljø Vår miljøekspert Johan Tell gir oss tips til en mer miljøvennlig hverdag.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no