Påskejakt på brukte duppeditter

Påskehytta er proppfull av elektriske duppeditter. Ferien brukes til å oppgradere elektriske artikler av alle slag, for å gjøre oppholdet enda mer behagelig. Ny kaffemaskin, nye lamper over sengene. Men nå advares det mot å ta miljøferie når vi er på hytta. 


– For mange er dette vinterens siste tur til hytta på fjellet, samtidig som andre benytter muligheten til å starte sesongen ved sjøen. For begge gruppene er påsken uansett en fin anledning til å kvitte seg med skrot og skrap som ikke skal være med videre, sier Kristin Tveitnes, markeds- og informasjonssjef i returselskapet RENAS.

Ifølge Statistisk sentralbyrå finnes det cirka 450 000 hytter, sommerhus og fritidsboliger totalt i Norge i dag. Hedmark er det fylket som har flest overnattinger på hytter og fritidsboliger med en andel på om lag hver tredje overnatting i Norge i 2013. Fritidsboligene brukes flittig i påskehøytiden, noe som medfører miljøansvar for feriedagene.

– Hyttelivet er ikke slik det en gang var. For de fleste er det ikke parafinlamper og kaffekoking på støpejernsovn som gjelder. Nå har man ofte like mange elektriske produkter på hytta og fritidsboligen som man har hjemme, sier Tveitnes.

– Søppelmengdene på hytter og fritidsboliger øker og øker. Derfor er det viktig at hver og en av oss tar sin del av ansvaret slik at vi kvitter oss med avfallet så smidig som mulig gjennom aktiv kildesortering.

Oppfordrer til påskedugnad

Mange kommuner har gjort mye for at det skal være enkelt for turister å kvitte seg med avfall som ikke skal gå i restavfallet. Tusenvis av hyttecontainere over hele landet er satt ut for at ferierende skal bli kvitt avfall i påsken på riktig måte.

– Det er godt å se at landets feriekommuner, både til fjells og ved sjøen, hjelper ferierende med å bli kvitt avfall. Men det er også viktig at EE-avfallet havner på rett sted, og det er ikke i og ved hyttecontainerne som er satt ut, sier Tveitnes.

EE-avfallet må havne på rett sted slik at miljøgifter ikke slipper ut i naturen. Foto: RENAS

RENAS opplever stadig at containerne ved hytter fylles med elektrisk og elektronisk avfall som gamle panelovner, brukte lyspærer og kasserte TVer. EE-avfall inneholder miljøgifter som kan skade naturen dersom det ikke behandles forsvarlig. Det skal leveres hos forhandlere som selger tilsvarende produkter eller ved kommunale avfallsmottak.

– Benytt påsken til å gå gjennom hytta på jakt etter EE-produkter som ikke er i bruk lenger, og ta de med dit de hører hjemme. Med økt bevissthet knyttet til gjenvinning kan man forhindre at miljøgifter og skadelige drivhusgasser kommer på avveie og skader naturen, understreker Tveitnes.