Folk dumper gjerne eget skrot i andre container, viser en fersk sommertest.
Folk dumper gjerne eget skrot i andre container, viser en fersk sommertest. Bilde: Ragn-Sells

Snylter på andres container

Miljø

Søppelmoralen er ikke helt på topp hos folk, viser en fersk sommertest. Mange lot seg friste til å dumpe søppel på andres bekostning.

– Det tok ikke mange dagene før testcontaineren vår var fylt opp med søppel og skrot, sier Bente Åsen Sørum, salgs- og markedsdirektør i Ragn-Sells.

Gjenvinningsbedriften plasserte nylig ut en tom container i et villaområde i Oslo, for å se om folk lot seg friste til å dumpe eget skrot på andres bekostning.

– De første par dagene fikk den stå i fred, men så begynte ting å skje. Noen kvittet seg med eget søppel nattestid, andre benyttet de stille timene på formiddagen. Litt etter litt ble containeren fylt opp. Eksperimentet bekrefter at folk gladelig gjør seg til snyltere når en slik sjanse oppstår.

Ragn-Sells får fra tid til annen henvendelser fra kunder ulike steder i landet som opplever det samme.

– Vårt råd er først og fremst å plassere containeren mest mulig beskyttet, og gjerne på egen grunn. Mange vil nøle med å droppe søppel hos fremmede hvis de må inn på andres tomt eller et anleggsområde som ikke er åpent for ferdsel, sier Åsen Sørum.

Synlig plassering

Hvis containeren av praktiske grunner må stå utenfor et gjerde eller langs veien, anbefaler hun å plassere den slik at folk skjønner at de kan bli sett når de benytter seg av den, og gjerne under en lykt der det er gatebelysning.

– Det går også an å bestille lukket container, eller dekke åpningen med presenning eller nett. Jo mer bry snylteren har med å utføre sitt ærend, desto større sjanse er det for at vedkommende tenker seg om to ganger.

Dersom man ikke har alt for store volumer å kaste finnes det dessuten andre løsninger som reduserer risikoen for snylting.

– Mange bestiller en såkalt Smartbag isteden. Den er lettere å plassere på egen grunn, finnes i tre størrelser og hentes av oss etter avtale mange steder i landet. Der hvor hentetjenesten ikke er utbygd ennå, finner vi andre praktiske løsninger, sier Bente Åsen Sørum.

Kan gi gebyr

Snyltingen kan i verste fall bety store ekstrautgifter for den som har bestilt containeren.

– Plassen som blir borte er ikke alltid det største problemet. Mange som snylter på naboen kvitter seg med avfall som egentlig krever en helt annen behandling enn å dumpes i en container, sier Cecilie Lind, kvalitets- og miljødirektør i Ragn-Sells.

Kjemikalier og malingsrester, EE-avfall, gipsplater, spraybokser og impregnert trevirke må sorteres ut av en container med blandet avfall.

– Dette er farlig avfall som må behandles deretter. Vi er pålagt å registrere disse avvikene. Konsekvensen kan bli et gebyr. I fjor ble det dessverre 1600 slike gebyrer til kundene våre, sier Lind.

16 juli 2014

Bygg miljøvennlig

Er huset ditt på vei til å bli større? Da kan det være klokt å tenke litt ekstra på miljøet. Vår miljøekspert Johan Tell gir deg noen gode råd på veien.

Påskejakt på brukte duppeditter

Påskehytta er proppfull av elektriske duppeditter. Ferien brukes til å oppgradere elektriske artikler av alle slag, for å gjøre oppholdet enda mer...

Vi er miljøbevisste - så lenge det er lettvint

Halvparten av alle nordmenn mener de er mer miljøbevisste enn gjennomsnittet, og vi er flinke til å kildesortere – så lenge det er enkelt å få levert...

Miljømerking - for din skyld

Stadig flere produkter blir miljømerket enten med Svanemerket eller Blomsten. Men hva betyr det egentlig?

Johans miljøvalg: Kork

I sommer, når jeg var på Korsika for å gjøre research, ble jeg kjent med Jean Jo som har jobbet med eksport av kork. Nå sto vi der på gårdsplanen hans,...

Johans tre enkle miljøvalg

Jeg sjekket ut gamle sofaer på finn.no herom dagen. En stilig 3-seters sofa i skinn fra 1950-tallet var 162 cm bred. En noe mindre elegant modell fra i...

Johans tre enkle miljøvalg

I fjor oversteg produksjonen av elektrisitet fra et svensk vindkraftverk sammenlignet med hva et normalstort kjernekraftverk leverer.

Johans Mijøvalg

Vi spiser i snitt 85 kg kjøtt per år, noe som er 25 kg mer enn for tretti år siden.

Johans tre enkle miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir deg sine beste tips.

Johans miljøvalg

I høst besøkte jeg et økologisk kaffekooperativ utenfor Nairobi i Kenya.

Johans miljøvalg - Tre enkle miljøvalg

LED-belysning har lenge vært kjent for å være energibesparende.

Skogdød

Dersom jeg sier skogdød, tenker du kanskje på Brasil, Borneo eler Kongo? Riktig, men glem heller ikke Norge.

Johans miljøvalg: Kjøpefri dag og nærfisket sushi

Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi.

Johans miljøvalg: Tenk sesong

Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og...

Johans miljøvalg

Vår miljøekspert Johan Tell gir oss tips til en mer miljøvennlig hverdag.