Vi er miljøbevisste - så lenge det er lettvint

Miljø

Halvparten av alle nordmenn mener de er mer miljøbevisste enn gjennomsnittet, og vi er flinke til å kildesortere – så lenge det er enkelt å få levert avfallet. En norsk undersøkelse viser at nettopp tilrettelegging er avgjørende for hvorvidt vi gidder å kildesortere eller ikke. Kommunens regler og pålegg spiller minimal rolle, og bare 1 av 10 sier de kildesorterer uansett hvor godt tilrettelagt det er.

Det viser en landsdekkende undersøkelse blant 2900 norske boligeiere, gjennomført av Norges største boligblad, Vi i Villa.

 

– Undersøkelsen viser at norske husholdninger er flinke til å kildesortere pantbare flasker, samt papir og trykksaker. Derimot er vi betraktelig dårligere til å kvitte oss med isopor, plast- og metallemballasje på en miljøvennlig måte*. Dette har åpenbart sammenheng med at tilretteleggingen i mange kommuner for slik emballasje er altfor dårlig. I alle fall er respondentene i undersøkelsen minst fornøyde med returordningen for nettopp isopor og plast, sier Per R. Mortensen, administrerende direktør i Bonnier Responsmedier. 

 

Både alder og bosted er avgjørende for hvor nøye nordmenn kildesorterer. De eldste er flinkest uansett avfallskategori, men forskjellene er forholdsvis små når det gjelder resirkulering av bokser og plastflasker med pantemerke. Der utpeker også de unge seg.

 

Les også:

Derfor kan tørr vinterluft skade tregulvet ditt

Mange opplever at det oppstår nivåforskjeller, knirk eller sprekker i tregulvet om vinteren. Men det finnes heldigvis noen grep du kan gjøre selv.

Store regionale forskjeller

Ser vi på hvor de ulike respondentene i undersøkelsen bor, er det også her betydelige forskjeller når det gjelder holdninger til og gjennomføring av kildesortering. Beboere i Aust-Agder er totalt sett best på kildesortering, og folk her er også mest fornøyd med de ulike kildesorteringsmulighetene i fylket sett under ett. Men også fylker som Hedmark, Oppland, Sør-Trøndelag og Sogn og Fjordane gjør det bra. Derimot er ”verstingfylkene” Oslo, Østfold, Finnmark og Møre og Romsdal.

 

På spørsmål om hva som er avgjørende for at norske boligeiere skal gjøre kildesortering til en fast post i hverdagen, svarer knappe 1 av 10 at kommunens regler og pålegg er avgjørende. Omtrent like få svarer at de kildesorterer uansett hvor godt tilrettelagt det er, mens hele 8 av 10 sier at det er tilretteleggingen – altså hvor enkelt det er å få levert søpla – som er avgjørende for hvorvidt de handler miljøbevisst eller ikke.

 

– Vi produserer stadig mer avfall her i landet, og det er avfallsmengden fra husholdningene som øker mest. Dette er en stor kilde til miljøproblemer, og ikke minst i gode tider med sterk kjøpekraft og høyt forbruk både kjøpes og kastes det uforholdsmessig mye. Ergo er det viktig at flest mulig kildesorterer mest mulig – selv om kanskje ikke tilretteleggingen på hjemstedet er optimal, sier Per Mortensen.

Les også:

7 smarte ting du kan bruke kattesand til

Tørke blomster? Fjerne røyklukt? Kjøre ut bilen? Kattesand kan brukes til så mangt!

 

 

* Andel som alltid eller ofte kildesorterer følgende: 

Andel som aldri eller kun av og til kildesorterer følgende: 

Les også:

Derfor bør du sjokklufte om vinteren

I vinterkulda bør du gi boligen to raske utluftinger om dagen for å bli kvitt helseskadelig støv.

Bokser/ flasker med pantemerke:                 97 %

EPS (isopor):                                                                    57 %

Papir / trykksaker:                                                             95 %

Plastemballasje:                                                               47 %

Emballasjekartong:                                                            85 %

Metallemballasje:                                                              41 %

Farlig avfall:                                                                      82 %

Drikkekartonger:                                                                24 %

23. oktober 2008
Mer om Miljø

Johans miljøvalg: Kork

Miljø I sommer, når jeg var på Korsika for å gjøre research, ble jeg kjent med Jean Jo som har jobbet med eksport av kork. Nå sto vi der på gårdsplanen hans, og han pekte på en ensom korkeik.– Det er det eneste treet jeg har høstet fra i år, sa Jean Jo. Neste år blir det ingenting. Det er over.

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø Jeg sjekket ut gamle sofaer på finn.no herom dagen. En stilig 3-seters sofa i skinn fra 1950-tallet var 162 cm bred. En noe mindre elegant modell fra i...

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø I fjor oversteg produksjonen av elektrisitet fra et svensk vindkraftverk sammenlignet med hva et normalstort kjernekraftverk leverer.

Bygg miljøvennlig

Miljø Er huset ditt på vei til å bli større? Da kan det være klokt å tenke litt ekstra på miljøet. Vår miljøekspert Johan Tell gir deg noen gode råd på veien.

Johans Mijøvalg

Miljø Vi spiser i snitt 85 kg kjøtt per år, noe som er 25 kg mer enn for tretti år siden.

Johans tre enkle miljøvalg

Miljø Vår miljøekspert Johan Tell gir deg sine beste tips.

Johans miljøvalg - Tre enkle miljøvalg

Miljø LED-belysning har lenge vært kjent for å være energibesparende.

Skogdød

Miljø Dersom jeg sier skogdød, tenker du kanskje på Brasil, Borneo eler Kongo? Riktig, men glem heller ikke Norge.

Johans miljøvalg: Kjøpefri dag og nærfisket sushi

Miljø Alt det man ikke bør spise fra havet finnes gjerne i en 12 biters sushi.

Johans Miljøvalg: Miljømoped og eplekrig

Miljø Økologisk hårvask, buss, vindkraft, miljømoped og eplekrig er noe av det vår miljøekspert Johan Tell tar for seg når han liser opp sine miljøfavoritter.

Miljømerking - for din skyld

Miljø Stadig flere produkter blir miljømerket enten med Svanemerket eller Blomsten. Men hva betyr det egentlig?

Johans miljøvalg: maur og jordrotteskremmer

Miljø Vi i Villas miljøekspert, Johan Tell, har anskaffet sin kone en soldrevet jordrotteskremmer.

Johans miljøvalg: Hagen

Miljø - Om vi ikke kan ha våre hager miljøvennlige, hvordan kan vi da stille krav til bøndene om at de skal være økologiske? spør Johan Tell, Vi i Villas miljøekspert.

Johans miljøvalg: Tenk sesong

Miljø Å lengte er klimasmart. Den som spiser etter dyrkningssesongen gjør kloke valg selvom det innebærer noe import (vi kan ikke over­vintre på salt sild og...

Johans miljøvalg

Miljø Vår miljøekspert Johan Tell gir oss tips til en mer miljøvennlig hverdag.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no