Før du kommer så langt som til å gå på visning er det mye du bør ha sjekket opp og ha oversikt over, og det kan være lurt å få hjelp.
Før du kommer så langt som til å gå på visning er det mye du bør ha sjekket opp og ha oversikt over, og det kan være lurt å få hjelp. Bilde: Colourbox

16 gode råd for bolighandlere

Personlig økonomi

Den som går i tanker om å kjøpe eller selge bolig bør alltid tenke seg godt om. Boligkjøp og boligsalg kan koste deg dyrt dersom du ikke kan spillereglene. 

8 TIPS FOR DEG SOM SKAL KJØPE

1.  Ha økonomien i orden

 Tenk godt igjennom prisrammen du kan leve med også ved normale rentevariasjoner. Kontroller hvilken finansiering du behøver og at du faktisk får den. Be en eiendomsmegler/megler/advokat om råd og en prisvurdering av den boligen du har.

2. Sett et pristak og hold deg til det

 Hvilken bolig har du råd til innenfor prisrammen og hva er det du har behov for? Å trives med et objekt er viktig, men ikke bli mer forelsket i beliggenhet og detaljer enn at valget gjøres innenfor prisrammen og at objektet også fungerer i henhold til behovet.

3. Finn ut hvor du/dere vil bo

Vær raus her. Du kan trives andre steder enn du først tenker på. Har du en relativt stram prisramme kan du få mer for pengene i mindre populære og trendy områder. Hvilken reisevei/reisetid er du og familien din villig til å ha til/fra arbeid/aktiviteter?

Les også:

Har du brannutstyret i orden?

Risikoen for brann øker i vinterhalvåret. Har du sikkerhetsutstyret i orden hvis det skulle bli brann i boligen?

4. Vær godt forberedt

Gjør deg kjent med tilbudene innenfor din prisramme/ønske/behov og i de områdene du velger å lete i forkant. Gå inn på finn.no eller andre steder både for å orientere deg generelt og i forkant av en visning. Les hele annonsen, og be om prospekt, tilstandsrapport/takst og eventuelle tilleggsopplysninger du ikke finner svar på før du går på visning.

5. Kjøp bolig gjennom eiendomsmegler

Private selgere har per definisjon egeninteresse i å få solgt til høyest pris og er ikke bundet av de samme strenge regler for salget som en eiendomsmegler er. Velger du likevel å vurdere en bolig som selges privat må du selv sjekke mye mer. Under enhver omstendighet bør oppgjøret skje via eiendomsmegler eller advokat.

6. Gå på flere visninger

Gå alltid på den første visningen og gjør deg kjent med objektet, fortsett på den neste men da helst sammen med en fagperson eller en kjent du vet er velorientert på bolig. Spør megler/eier om alt du er i tvil om. Glemte du noe? Ring opp etter visningen.

Les også:

10 smarte tips for en tryggere bolig

Det er et sørgelig faktum at de fleste ulykker skjer i hjemmet. Men ved å være føre var, kan risikoene for både ulykker, innbrudd og skader reduseres...

7. Legg inn bud når du er helt sikker

Som regel er det flere som er interessert i den samme boligen som deg, og vær forberedt på at andre har videre økonomiske rammer enn deg. Det er lov å bli skuffet om du ikke når opp innenfor dine rammer. Gi aldri et bud du ikke er sikker på å kunne finansiere da budet er bindende.

8. Sjekk kjøpekontrakten nøye

Når du får aksept på budet ditt er kjøpet gjort. Gratulerer, du har passert de syv første portene på riktig måte! Den etterfølgende kontakten bekrefter den inngåtte avtalen. Les kontrakten godt og spør eiendomsmegleren hvis du er i tvil om noen av punktene eller andre forhold rundt boligkjøpet.

Les også:

Økonomiske tips for julestria

Slik takler du julestria uten å tømme lommeboka helt.

8 TIPS FOR DEG SOM SKAL SELGE

1. Ikke velg første og beste megler

Innhent tilbud fra flere eiendomsmeglingsforetak. Tenk kvalitet når du velger eiendomsmegler, ikke bare pris.

2. Still krav til megleren

Spør megleren om 
hvordan hun eller han har tenkt å gå frem for å få best mulig pris for boligen din. Hvilken strategi har hun/han planlagt å bruke?

3 Velg vederlagsform

Få informasjon om ulike vederlagsformer: Provisjon, fast pris, timepris eller en kombinasjon av disse.

4. Inngått kontrakt gjelder

Les nøye gjennom oppdragsavtalen før du signerer denne – det er ingen ”angrefrist” på inngåelse av eiendomsmeglingsoppdrag.

5. Gi korrekte opplysninger

Det er viktig at du gir eiendomsmegleren utførlige opplysninger om eiendommen, slik at megleren kan videreformidle relevante opplysninger til kjøperen.

6. Ikke glem dine skyldigheter

Som selger kjenner du som regel eiendommen best. Det er derfor viktig at du leser salgsoppgaven nøye før denne distribueres. Dersom det gis uriktige opplysninger eller det tilbake
holdes informasjon om eiendommen av betydning for handelen, kan du bli holdt ansvarlig for dette overfor kjøperen.

7. Budaksept er bindende

Ved budaksept er det inngått bindende avtale om salg/kjøp av fast eiendom i Norge.

8. Lær deg hva som 
gjelder

Norges Eiendoms
meglerforbund har utarbeidet brosjyren ”Informasjon til kjøper og selger av bolig og fritidsbolig” som er tilgjengelig gjennom megler MNEF. Her finnes mer detaljert informasjon om kjøp og salg av fast eiendom i Norge.

Anbefalt av redaksjonen

6. mai 2013

Mer om Personlig økonomi

Ikke betal håndverkeren kontant

Personlig økonomi Husk at det 1. januar ble innført nye regler for kjøp av tjenester fra næringsdrivende. Kjøper du tjenester for over 10 000 kr bør du betale via bank, ellers kan du bli gjort ansvarlig om håndverkeren unndrar skatt og avgifter.

Fem råd til deg som skal kjøpe bolig i utlandet

Personlig økonomi Drømmer du om en fritidsbolig i utlandet? Her er fem råd før du går i gang.

Privat kjøp og salg av bolig

Personlig økonomi Hvilke fordeler og ulemper er det for deg om du kjøper eller selger bolig uten at megler er involvert?

Banktjenester i turbulente tider

Personlig økonomi Å ta hånd om privatøkonomien kan ha mer langtrekkende virkninger enn du aner.

Økonomiske tips for julestria

Personlig økonomi Slik takler du julestria uten å tømme lommeboka helt.

Forbrukerøkonomens sju råd

Personlig økonomi Vi i villas økonomiekspert gir deg sju råd om hvordan du tar grep om privatøkonomien.

Ingen finanskrise for norske boligeiere

Personlig økonomi Norske boligeiere frykter ikke høyere kostnader og bekymrer seg lite for endringer i økonomien. Tre av fem tror deres økonomiske situasjon framover blir omtrent som den er i dag, og det til tross for internasjonal krise i økonomien.

Gode forhold tross krise

Personlig økonomi Renten er på vei oppover. Det plager ikke det norske folk. Vi har hatt det bra under krisa.

Vær en smart lånetaker

Personlig økonomi Vær en smart lånetaker og behold mer av pengene selv.

Boligtips i et turbulent marked

Personlig økonomi Et turbulent boligmarked har gjort folk usikre. Skal du inn på boligmarkedet som førstegangsetablerer, bør du lese denne artikkelen.

Hva bør du gjøre med rentepengene?

Personlig økonomi Hva bør du gjøre med pengene nå som renta går ned?

Sparing i tunge tider

Personlig økonomi Tunge tider til tross – nordmenn sparer fremdeles penger. Og de fleste setter dem i banken.

Konvertering av byggelån

Personlig økonomi Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Bør du binde renta?

Personlig økonomi I dag får du fastrentelån rundt fire-tallet - bør du binde eller ikke binde renta?

Eiendom - sikker investering?

Personlig økonomi Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...