Før du kommer så langt som til å gå på visning er det mye du bør ha sjekket opp og ha oversikt over, og det kan være lurt å få hjelp.
Før du kommer så langt som til å gå på visning er det mye du bør ha sjekket opp og ha oversikt over, og det kan være lurt å få hjelp. Bilde: Colourbox

16 gode råd for bolighandlere

Personlig økonomi

Den som går i tanker om å kjøpe eller selge bolig bør alltid tenke seg godt om. Boligkjøp og boligsalg kan koste deg dyrt dersom du ikke kan spillereglene. 

8 TIPS FOR DEG SOM SKAL KJØPE

1.  Ha økonomien i orden

 Tenk godt igjennom prisrammen du kan leve med også ved normale rentevariasjoner. Kontroller hvilken finansiering du behøver og at du faktisk får den. Be en eiendomsmegler/megler/advokat om råd og en prisvurdering av den boligen du har.

2. Sett et pristak og hold deg til det

 Hvilken bolig har du råd til innenfor prisrammen og hva er det du har behov for? Å trives med et objekt er viktig, men ikke bli mer forelsket i beliggenhet og detaljer enn at valget gjøres innenfor prisrammen og at objektet også fungerer i henhold til behovet.

3. Finn ut hvor du/dere vil bo

Vær raus her. Du kan trives andre steder enn du først tenker på. Har du en relativt stram prisramme kan du få mer for pengene i mindre populære og trendy områder. Hvilken reisevei/reisetid er du og familien din villig til å ha til/fra arbeid/aktiviteter?

4. Vær godt forberedt

Gjør deg kjent med tilbudene innenfor din prisramme/ønske/behov og i de områdene du velger å lete i forkant. Gå inn på finn.no eller andre steder både for å orientere deg generelt og i forkant av en visning. Les hele annonsen, og be om prospekt, tilstandsrapport/takst og eventuelle tilleggsopplysninger du ikke finner svar på før du går på visning.

5. Kjøp bolig gjennom eiendomsmegler

Private selgere har per definisjon egeninteresse i å få solgt til høyest pris og er ikke bundet av de samme strenge regler for salget som en eiendomsmegler er. Velger du likevel å vurdere en bolig som selges privat må du selv sjekke mye mer. Under enhver omstendighet bør oppgjøret skje via eiendomsmegler eller advokat.

6. Gå på flere visninger

Gå alltid på den første visningen og gjør deg kjent med objektet, fortsett på den neste men da helst sammen med en fagperson eller en kjent du vet er velorientert på bolig. Spør megler/eier om alt du er i tvil om. Glemte du noe? Ring opp etter visningen.

7. Legg inn bud når du er helt sikker

Som regel er det flere som er interessert i den samme boligen som deg, og vær forberedt på at andre har videre økonomiske rammer enn deg. Det er lov å bli skuffet om du ikke når opp innenfor dine rammer. Gi aldri et bud du ikke er sikker på å kunne finansiere da budet er bindende.

8. Sjekk kjøpekontrakten nøye

Når du får aksept på budet ditt er kjøpet gjort. Gratulerer, du har passert de syv første portene på riktig måte! Den etterfølgende kontakten bekrefter den inngåtte avtalen. Les kontrakten godt og spør eiendomsmegleren hvis du er i tvil om noen av punktene eller andre forhold rundt boligkjøpet.

8 TIPS FOR DEG SOM SKAL SELGE

1. Ikke velg første og beste megler

Innhent tilbud fra flere eiendomsmeglingsforetak. Tenk kvalitet når du velger eiendomsmegler, ikke bare pris.

2. Still krav til megleren

Spør megleren om 
hvordan hun eller han har tenkt å gå frem for å få best mulig pris for boligen din. Hvilken strategi har hun/han planlagt å bruke?

3 Velg vederlagsform

Få informasjon om ulike vederlagsformer: Provisjon, fast pris, timepris eller en kombinasjon av disse.

4. Inngått kontrakt gjelder

Les nøye gjennom oppdragsavtalen før du signerer denne – det er ingen ”angrefrist” på inngåelse av eiendomsmeglingsoppdrag.

5. Gi korrekte opplysninger

Det er viktig at du gir eiendomsmegleren utførlige opplysninger om eiendommen, slik at megleren kan videreformidle relevante opplysninger til kjøperen.

6. Ikke glem dine skyldigheter

Som selger kjenner du som regel eiendommen best. Det er derfor viktig at du leser salgsoppgaven nøye før denne distribueres. Dersom det gis uriktige opplysninger eller det tilbake
holdes informasjon om eiendommen av betydning for handelen, kan du bli holdt ansvarlig for dette overfor kjøperen.

7. Budaksept er bindende

Ved budaksept er det inngått bindende avtale om salg/kjøp av fast eiendom i Norge.

8. Lær deg hva som 
gjelder

Norges Eiendoms
meglerforbund har utarbeidet brosjyren ”Informasjon til kjøper og selger av bolig og fritidsbolig” som er tilgjengelig gjennom megler MNEF. Her finnes mer detaljert informasjon om kjøp og salg av fast eiendom i Norge.

Anbefalt av redaksjonen

6 mai 2013

Nesten halvparten vil pusse opp i vår og sommer

FINN.no har kartlagt nordmenns oppussingsplaner i vår- og sommersesongen, og nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen. Men er du en...

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Eiendom - sikker investering?

Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

Gjør boligformuen om til kontanter

Hvis du eier din egen bolig og er over 60 år kan du frigjøre mer penger til forbruk med et seniorlån. 5000 nordmenn har allerede gjort det, og en årsak...

Feil og mangler ved boligkjøp

Hvis du oppdager feil og mangler ved boligkjøp bør du sende en skriftlig reklamasjon til selger så fort som mulig.

Slik setter du opp budsjett

Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Eierskifteforsikring – en trygghet?

Et av tilbudene du kanskje får når du skal selge eiendommen din, er å tegne en egen eierskifteforsikring. Men hvilken trygghet gir en slik forsikring...

All info om eiendom på ett nettsted

For første gang er all viktig informasjon om alle norske eiendommer tilgjengelig på ett sted på internett.

10 enkle sparetips i hverdagen

Det er ofte de små besparelsene som merkes i budsjettet, bare de blir mange nok. Vi gir deg 10 tips til hvordan du unngår sløsing i hverdagen!

Oppussing, verdistigning og skattemessige konsekvenser

En tommelfingerregel er at verdiøkningen ved oppussing tilsvarer en fjerdepart av investert beløp. Pusser du opp for 200 000 kroner, stiger verdien av...

Unngå problemer ved leie eller utleie av bolig

I følge husleietvistutvalget øker antallet tvister mellom uteleier og leietaker.

Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.