Bilde: Colourbox

Banktjenester i turbulente tider

Personlig økonomi

Å ta hånd om privatøkonomien kan ha mer langtrekkende virkninger enn du aner.

Vi lever i økonomisk turbulente tider, og mer enn noen gang gjelder det å ha finne frem til de beste finansielle løsningene for husholdningen.

- Før kunne det være vanskelig for forbrukerne å velge leverandør eller å bytte leverandør av varer og tjenester. Mange leverandører kunne operere med bindingstider eller det var vanskelig for forbrukerne å få oversikt for å gjøre det riktige valget. Men nå har myndighetene lagt vekt på å gjøre det enklere for folk, å få oversikt, og finne frem i tilbudsjungelen, og lettere å velge riktig produkt, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1.

Dette gjelder også for banktjenester. Og i disse turbulente tider er det viktigere enn noen gang å ha oversikt og kontroll over privatøkonomien.

 

Ta kontroll
- Vi lever i en tid med store svingninger, det være seg i aksjemarkedet, boligmarkedet eller arbeidsmarkedet. For noen representerer dette muligheter, for andre representerer det en stor trussel, sier Rolf Mæhle, assisterende direktør i Sparebankforeningen.

Hva er så de gode rådene i usikre tider?
-Et hovedråd er å se over balansen sin, og da særlig se om den nye boligverdien etter boligprisfallet står seg i forhold til det du har i gjeld. Det kan godt være at du bør gå til banken og vurdere en økt nedbetalingsplan for å redusere gjelden på boligen slik at den er mer i samsvar med boligens verdi, mener Mæhle.

Klarer du å få boliglånet ned til 60%-80% av boligverdien, oppnår du også bankens gunstigste betingelser og mer handlefrihet. Men det er flere ting du kan gjøre for å unngå for mye turbulens i privatøkonomien.

Start tidlig
- En annen mulighet er å låse inn viktige kostnader i budsjettet ditt. Nå har du muligheten til å binde renta på et lavt nivå. Du kan også binde andre utgiftskostnader, som for eksempel strømprisen, foreslår Mæhle.

Han anbefaler unge mennesker å starte sparingen tidlig, slik at de har mulighet til å bygge opp en god egenkapital til den dagen de skal kjøpe bolig. Men samtidig skal vi ikke glemme at penger ikke er alt.

- Når det er sagt, må man jo ikke bare tenke penger og økonomi. Det handler mye om livskvalitet, om å gjøre de rette etiske valgene og å ha god samvittighet. Og i finansnæringen er det mange aktører som jobber bevisst med dette, sier Mæhle.

Samfunnsansvar gjennom økonomi
For gjennom privatøkonomien har vi også en viss mulighet til å påvirke den globale økonomien. Og noen ganger kan det være vel så bra å investere i god samvittghet som å lete seg frem til et halvt prosentpoeng bedre rente.

- Social banking er en del av en ny bevegelse innen økonomi som går under betegnelsen økologisk økonomi. Økologisk økonomi vil si at økonomien tar et samfunnsansvar og et miljøansvar, forklarer Ove Jacobsen. Han er professor i økologisk økonomi ved Senter for økologisk økonomi og etikk ved Handelshøgskolen i Bodø.

- I denne sammenhengen blir penger veldig viktig, ikke som et mål i seg selv, men som et middel til å realisere gode formål. Social banking går altså ut på at ved å sette penger inn i en slik bank, vil man bidra til en positiv samfunnsutvikling samtidig som man bidrar til en bærekraftig utvikling, sier Jacobsen.

Rettferdighetsprinsippet
Et viktig poeng i økologisk økonomi er ansvarlighet overfor miljø og samfunn.
- Social banking er et banksystem som tar inn over seg det ansvaret. Og når vi som forbrukere setter våre sparepenger inn i en slik bank, vil vi da bidra til en positiv samfunnsutvikling, samtidig som vi tar vare på de naturresurssene som finnes, både lokalt, regionalt og globalt.

Hånd i hånd med dette kommer tanken om rettferdig handel.
-  Bankene investerer ofte i prosjekter som har med rettferdig, global handel å gjøre. Det vil si at det for eksempel ikke er markedet som styrer priser på landbruksprodukter, men en rettferdighetstanke. Bønder som produserer vin, kaffe eller bomull eller andre ting, får betalt så mye at de klarer å holde en rimelig levestandard når det gjelder hus og klær og la sine barn gå på skole. Dette er altså et viktig element i social banking, at vi bidrar til å fremme en rettferdig handel globalt, avslutter Jacobsen.

10 august 2009

Nesten halvparten vil pusse opp i vår og sommer

FINN.no har kartlagt nordmenns oppussingsplaner i vår- og sommersesongen, og nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen. Men er du en...

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Eiendom - sikker investering?

Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

Gjør boligformuen om til kontanter

Hvis du eier din egen bolig og er over 60 år kan du frigjøre mer penger til forbruk med et seniorlån. 5000 nordmenn har allerede gjort det, og en årsak...

Feil og mangler ved boligkjøp

Hvis du oppdager feil og mangler ved boligkjøp bør du sende en skriftlig reklamasjon til selger så fort som mulig.

Slik setter du opp budsjett

Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Eierskifteforsikring – en trygghet?

Et av tilbudene du kanskje får når du skal selge eiendommen din, er å tegne en egen eierskifteforsikring. Men hvilken trygghet gir en slik forsikring...

All info om eiendom på ett nettsted

For første gang er all viktig informasjon om alle norske eiendommer tilgjengelig på ett sted på internett.

10 enkle sparetips i hverdagen

Det er ofte de små besparelsene som merkes i budsjettet, bare de blir mange nok. Vi gir deg 10 tips til hvordan du unngår sløsing i hverdagen!

Oppussing, verdistigning og skattemessige konsekvenser

En tommelfingerregel er at verdiøkningen ved oppussing tilsvarer en fjerdepart av investert beløp. Pusser du opp for 200 000 kroner, stiger verdien av...

Unngå problemer ved leie eller utleie av bolig

I følge husleietvistutvalget øker antallet tvister mellom uteleier og leietaker.

Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no