Boligtips i et turbulent marked

Et turbulent boligmarked har gjort folk usikre. Skal du inn på boligmarkedet som førstegangsetablerer, bør du lese denne artikkelen.


– Er du på boligjakt, er det veldig mye å velge mellom akkurat nå, men det er mange råd som svirrer i luften. Bør jeg kjøpe nå eller vente? Skal jeg binde renta eller velge flytende rente? Det er ikke alltid så lett å vite hvilke råd man skal lytte til, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1.

Vi har tatt kontakt med Roger Nyborg, informasjonssjef i Norges Eiendomsmeglerforbund. Han har noen råd om hva du skal gjøre og tenke på når du skal kjøpe bolig.

Råd til førstegangsetablerere
– Mange førstegangsetablerere skal tenke på to ting når de skal kjøpe sin egen bolig. Det første er hvor lenge de har tenkt å bo i boligen. Har du tenkt å bo i egen bolig over tid, vil det lønne seg å eie fremfor å leie. Det andre du skal tenke på er din økonomiske evne. Det vil si, hva har du råd til nå og hva har du råd til fremover. Da må du også huske å ta høyde for renteoppganger, sier Nyborg.

Når du har bestemt deg for å kjøpe bolig, er det tid for visningsrunder. Du kan godt gå på mange visninger for å få en følelse av hva som finnes i markedet. Men når du føler at tiden er inne for å gjøre et kjøp, er det greit å ha enkelte ting i orden før visning.

– Før du går på visning lønner det seg å ha finansieringen i orden. Husk at enkelte objekter kan gå fort. Det vil si at mens du sjekker finansieringen, kan boligen allerede være solgt. Så rådet er: ha finansieringen i orden før du går på visning. Da vet du hva du har å handle for, og du kan være den som vinner boligen, sier Nyborg. 

Startlån
Snakk med en rådgiver i banken din om finansiering. Det finnes muligheter også selv for deg som sliter med å få lån i vanlige banker eller som mangler egenkapital.

– Som førstegangsetablerer bør du sjekke med kommunen om mulighetene for startlån. Startlån er en ordning for førstegangsetablerere for å komme inn på boligmarkedet, sier Nyborg. Slike Startlån kan gå til topp- eller fullfinansiering ved kjøp av bolig, refinansiering, toppfinansiering ved bygging av ny bolig, eller utbedring av bolig.

– Det er viktig når du kjøper din første bolig at du ikke gaper over for mye. Det er bedre å kjøpe seg opp. Du må huske at du også skal leve etter du har kjøpt din første bolig, sier Nyborg.

Ta deg god tid
Etter flere år med store prishopp på boliger, har vi det siste året sett turbulente tilstander i boligmarkedet. Nå ser det imidlertid ut til at prisfallet har roet seg.

– Boligprisene ser nå ut til å ha stabilisert seg på et nytt nivå, som er lavere enn på lenge. Det kan derfor være gunstig å kjøpe sin nye bolig nå. For de som allerede er inne i boligmarkedet og skal kjøpe ny bolig, spiller prissvingningene svært liten rolle. De kjøper og selger i samme marked, sier Nyborg.

Selv om tidene kan være gunstige nå, er det ingen grunn til å forhaste seg. Ta deg god tid til å sette deg inn i objektet du vurderer å kjøpe og les dokumentene nøye.

– Som kjøper har du også en viss undersøkelsesplikt, som blant annet å sette deg inn i alle dokumenter som følger prospektet. Er det noe du lurer på, spør en eiendomsmegler, oppfordrer Nyborg.