Bilde: Percita/flickr.com

Boligtips i et turbulent marked

Personlig økonomi

Et turbulent boligmarked har gjort folk usikre. Skal du inn på boligmarkedet som førstegangsetablerer, bør du lese denne artikkelen.

- Er du på boligjakt, er det veldig mye å velge mellom akkurat nå, men det er mange råd som svirrer i luften. Bør jeg kjøpe nå eller vente? Skal jeg binde renta eller velge flytende rente? Det er ikke alltid så lett å vite hvilke råd man skal lytte til, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank1.

Vi har tatt kontakt med Roger Nyborg, informasjonssjef i Norges Eiendomsmeglerforbund. Han har noen råd om hva du skal gjøre og tenke på når du skal kjøpe bolig.

 

Råd til førstegangsetablerere
- Mange førstegangsetablerere skal tenke på to ting når de skal kjøpe sin egen bolig. Det første er hvor lenge de har tenkt å bo i boligen. Har du tenkt å bo i egen bolig over tid, vil det lønne seg å eie fremfor å leie. Det andre du skal tenke på er din økonomiske evne. Det vil si, hva har du råd til nå og hva har du råd til fremover. Da må du også huske å ta høyde for renteoppganger, sier Nyborg.

Når du har bestemt deg for å kjøpe bolig, er det tid for visningsrunder. Du kan godt gå på mange visninger for å få en følelse av hva som finnes i markedet. Men når du føler at tiden er inne for å gjøre et kjøp, er det greit å ha enkelte ting i orden før visning.

- Før du går på visning lønner det seg å ha finansieringen i orden. Husk at enkelte objekter kan gå fort. Det vil si at mens du sjekker finansieringen, kan boligen allerede være solgt. Så rådet er: ha finansieringen i orden før du går på visning. Da vet du hva du har å handle for, og du kan være den som vinner boligen, sier Nyborg. 

Startlån
Snakk med en rådgiver i banken din om finansiering. Det finnes muligheter også selv for deg som sliter med å få lån i vanlige banker eller som mangler egenkapital.

- Som førstegangsetablerer bør du sjekke med kommunen om mulighetene for startlån. Startlån er en ordning for førstegangsetablerere for å komme inn på boligmarkedet, sier Nyborg. Slike Startlån kan gå til topp- eller fullfinansiering ved kjøp av bolig, refinansiering, toppfinansiering ved bygging av ny bolig, eller utbedring av bolig.

- Det er viktig når du kjøper din første bolig at du ikke gaper over for mye. Det er bedre å kjøpe seg opp. Du må huske at du også skal leve etter du har kjøpt din første bolig, sier Nyborg.

Ta deg god tid
Etter flere år med store prishopp på boliger, har vi det siste året sett turbulente tilstander i boligmarkedet. Nå ser det imidlertid ut til at prisfallet har roet seg.

- Boligprisene ser nå ut til å ha stabilisert seg på et nytt nivå, som er lavere enn på lenge. Det kan derfor være gunstig å kjøpe sin nye bolig nå. For de som allerede er inne i boligmarkedet og skal kjøpe ny bolig, spiller prissvingningene svært liten rolle. De kjøper og selger i samme marked, sier Nyborg.

Selv om tidene kan være gunstige nå, er det ingen grunn til å forhaste seg. Ta deg god tid til å sette deg inn i objektet du vurderer å kjøpe og les dokumentene nøye.

- Som kjøper har du også en viss undersøkelsesplikt, som blant annet å sette deg inn i alle dokumenter som følger prospektet. Er det noe du lurer på, spør en eiendomsmegler, oppfordrer Nyborg.

5 august 2009

Nesten halvparten vil pusse opp i vår og sommer

FINN.no har kartlagt nordmenns oppussingsplaner i vår- og sommersesongen, og nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen. Men er du en...

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Eiendom - sikker investering?

Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

Gjør boligformuen om til kontanter

Hvis du eier din egen bolig og er over 60 år kan du frigjøre mer penger til forbruk med et seniorlån. 5000 nordmenn har allerede gjort det, og en årsak...

Feil og mangler ved boligkjøp

Hvis du oppdager feil og mangler ved boligkjøp bør du sende en skriftlig reklamasjon til selger så fort som mulig.

Slik setter du opp budsjett

Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Eierskifteforsikring – en trygghet?

Et av tilbudene du kanskje får når du skal selge eiendommen din, er å tegne en egen eierskifteforsikring. Men hvilken trygghet gir en slik forsikring...

All info om eiendom på ett nettsted

For første gang er all viktig informasjon om alle norske eiendommer tilgjengelig på ett sted på internett.

10 enkle sparetips i hverdagen

Det er ofte de små besparelsene som merkes i budsjettet, bare de blir mange nok. Vi gir deg 10 tips til hvordan du unngår sløsing i hverdagen!

Oppussing, verdistigning og skattemessige konsekvenser

En tommelfingerregel er at verdiøkningen ved oppussing tilsvarer en fjerdepart av investert beløp. Pusser du opp for 200 000 kroner, stiger verdien av...

Unngå problemer ved leie eller utleie av bolig

I følge husleietvistutvalget øker antallet tvister mellom uteleier og leietaker.

Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no