Bruk feriepengene på boligen

Personlig økonomi

I disse dager strømmer feriepenger og skattepenger inn på nordmenns konti. Sett noe av pengene i boligen.


Foto: Einar Vestheim

I disse dager strømmer feriepengene inn på konto. Unn deg gjerne en ferie, men det er også lurt å bruke noe av pengene på å pusse opp i hjemmet, betale gjeld eller legge av penger til buffer. Foto: C
- Vi vet at store deler av feriepengene går til ferie. Og feriepengene skal gå til å slappe av, så man får ladet batteriene og kan yte mer senere. Det er i seg selv en investering i fremtiden. Men man trenger ikke bruke alt på ferie, for man får jo ganske mye, sier forbrukerøkonom i Nordea, Liv Irene Haug.

Beregninger utført av Experian viser at hver av oss får i gjennomsnitt utbetalt mer enn 42 000 kroner i feriepenger. I tillegg kommer skattepenger til gode, for de som er så heldige. De fleste får tilgodebeløpet utbetalt i løpet av siste uke i juni.

Buffer for nattesøvnen
Haug anbefaler at man bruker pengene man har til overs til tre ting: buffer, kredittgjeld, og oppussing.

- Hvis du er fornuftig, setter du noe av pengene i en eller annen form for buffer, om du ikke allerede har det. Jeg pleier å si at en netto månedslønn bør være greit å ha stående. Da kan du lettere møte uventede utgifter og sove godt om natten, sier Haug.

Med dagens høye rentenivå, får du også høy rente på innskudd om du velger riktig. Unngå å ha bufferen stående på en vanlig personkonto med dårlig rente. Sett bufferpengene i stedet inn på en høyrentekonto som gir deg tilstrekkelig med gebyrfrie uttak i året.

Ønsker du å bruke pengene til å kvitte deg med litt gjeld, bør du prioritere en eventuell kredittgjeld. Kredittkort, kjøpekort og forbrukslån er gjeld det er lurt å betale ned så fort som mulig.
- Kredittlån er dyr gjeld. Det er god økonomi å betale ned den, poengterer Haug.

Vedlikehold er økonomisk riktig
Men har du derimot en solid buffer og er fri for dyr kredittgjeld, anbefaler Haug å sette pengene i egen bolig.
- Det er økonomisk riktig å holde boligen best mulig vedlikeholdt. Det blir fort dyrt om man lar huset forfalle, og det går gjerne raskt når forfallet først har satt inn, advarer Haug.

Vedlikehold trenger ikke føre til den helt store innsatsen. Kanskje kan et par av dagene i ferien gå til å gjøre småjobber i boligen.
- Det kan være å male et strøk på huset eller legge nytt gulv inne. Å få nye farger rundt seg kan være oppkvikkende, og det øker verdien av boligen ved at det ser velholdt ut.

Skal du ut på boligmarkedet, vil en pen og velstelt bolig selge lettere enn en som virker sjuskete. Men skal du virkelig investere i boligen, vil en oppgradering ha størst effekt. Et slitt kjøkken som byttes ut med et nytt eller et umoderne bad som renoveres til dagens standard kan både øke verdien på boligen, senke renten på lånet, og gjøre at en eventuell salgsprosess går mye raskere.

Få lavere boliglånsrente
- Hvis du skal heve verdien på boligen, ville jeg satset på bad og kjøkken. Hvis du har feriepenger eller skattepenger tilgode, kan du bruke dem som en del av egenkapitalen og dermed slippe unna så mye lån for å pusse opp, sier Haug.
– Det kan være en bra investering å gjøre det og heller ta en billigere ferie et år. Det er tross alt i boligen vi tilbringer det meste av året.

Dersom du har gjort betydelige forbedringer på boligen, kan det være lønt å få en ny takst på eiendommen.
- Jeg tør ikke si at man automatisk får høyere takst slik boligmarkedet er i dag. Det er et sjansespill å ta, sier Haug.

Men får du høyere takst enn tidligere, kan det gi grunnlag for å forhandle boliglånsrenten med banken.
- Det er alltid rom for å diskutere rentesatsen med rådgiveren din i banken. Har du høy belåning på boligen og har klart å oppnå en høyere markedsverdi enn da du tok opp lånet, kan det være at du har klart å komme deg innenfor en sikkerhetsklasse med lavere rentesatser, sier Haug.

Sikkerthetsklassene kan variere, men de er vanligvis 80% og 60% av markedsverdien.

Glem heller ikke BSU om du har mulighet til å benytte deg av den spareformen. På grunn av skattefradraget gir BSU en garantert 20% avkastning på de 15 000 du kan spare i året. I tillegg er innskuddsrenten på BSU svært høy om dagen, rundt 7%, og den får du på hele sparebeløpet du har stående. Det lønner seg derfor å fylle opp årets BSU-kvote om du har anledning til det.
23 oktober 2008

Ikke gå i denne økonomiske fellen i sommer

Med litt ekstra penger på kontoen kan sommeren bli en dyr fest.

Disse svenske pengene blir ugyldige i 2017

Har du svenske sedler og mynter liggende, har du en god unnskyldning for en tur over grensen snart.

Økonomitips for sommeren

Det er tid for feriepenger og skattepenger. Her gir Vi i villas egen forbrukerøkonom deg råd om hvordan du best kan utnytte pengestrømmen.

Fem råd til deg som skal kjøpe bolig i utlandet

Drømmer du om en fritidsbolig i utlandet? Her er fem råd før du går i gang.

Har du satt opp budsjett for året?

Med et budsjett er du bedre rustet til å møte de økonomiske utfordringene året bringer. Vi viser deg hvordan det gjøres.

Økonomiske tips for julestria

Slik takler du julestria uten å tømme lommeboka helt.

Forbrukerøkonomens sju råd

Vi i villas økonomiekspert gir deg sju råd om hvordan du tar grep om privatøkonomien.

Ingen finanskrise for norske boligeiere

Norske boligeiere frykter ikke høyere kostnader og bekymrer seg lite for endringer i økonomien. Tre av fem tror deres økonomiske situasjon framover...

Gode forhold tross krise

Renten er på vei oppover. Det plager ikke det norske folk. Vi har hatt det bra under krisa.

Hva bør du gjøre med rentepengene?

Hva bør du gjøre med pengene nå som renta går ned?

Sparing i tunge tider

Tunge tider til tross – nordmenn sparer fremdeles penger. Og de fleste setter dem i banken.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Bør du binde renta?

I dag får du fastrentelån rundt fire-tallet - bør du binde eller ikke binde renta?

Kritiserer egen bransje

BYGGmax-sjef Magnus Agervald går ut mot bransjen han selv er en del av, og kritiserer kollegaers manglende vilje til å publisere priser og lagerstatus...

Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til einar.vestheim@bonnier.no. 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no