Bilde: Colourbox

Dette bør du passe på ved hyttekjøp

Personlig økonomi

Det er enkelte ting du bør være oppmerksom på om du går i tanker om å kjøpe hytte.

Det synes å være færre konflikter ved hyttekjøp enn boligkjøp, men likevel bør du være nøye på hyttevisning.

Det er enkelte ting som går igjen som problemområder. Tar du deg god tid ved hyttekjøpet og setter deg inn i boligen og eiendommen du vurderer, reduserer du risikoen for konflikter i etterkant.

Maur og råte
– En av de tingene som kan dukke opp som mangel ved hyttekjøp er problemer med maur og stokkmaur. Det hender at vi ser en del av, sier Gunnar Svendsen, som er jurdisk rådgiver for Norges Hytteforbund.

– Mangelfull isolasjon kan også dukke opp som et tema, særlig på eldre hytter. Det kan også være spørsmål om råte, spesielt om det er bygget bad eller vaskerom i eldre hytter. Er du noe som helst i tvil, ta kontakt med en sakkyndig og la ham eller henne gå gjennom hytta for deg, anbefaler Svendsen.


Se forbi sjarmen: Gamle hytter kan ha problemer med bl.a. råte. Be en sakkyndig se over hytta før du kjøper den.

Rettigheter og heftelser
Bygningsmessige problemer er én ting. Rettigheter og bestemmelser knyttet til eiendommen eller området er også ting du bør se på.

– Det kan også skje at noen selger en hytte med rettigheter de tror de har, for eksempel tilgang til brygge, men som de kanskje ikke likevel har, sier Svendsen.

Dette skjer ofte i god tro, men resultatet for deg som kjøper kan bli konflikter både med selger og med nye hyttenaboer. Det du som kjøper bør gjøre for å sikre deg, er å sørge for at du har alle nødvendige opplysninger før kjøpet gjennomføres.

– Sørg for å få en utskrift av grunnboksbladet. Det er ikke alle opplysninger du kan lese ut av dette, men du får i alle fall informasjon om eventuelle heftelser og servitutter som følger eiendommen, sier Svendsen.

Hvilke planer har kommunen?
Mens du først er i gang med å innhente opplysninger, ta deg tid til en prat med teknisk avdeling i hyttekommunen.

– Spør dem om det hviler noen reguleringsproblematikk på eiendommen. Det kan være planer om nye reguleringer, for eksempel nye veier eller en fortetting av hytteområdet, som går på tvers av det ønsket du har for hytta du vurderer å kjøpe, sier Svendsen.

Festetomt? Sjekk kontrakten
Et annet spørsmål er om hytta er selveier eller ligger på festetomt. Hvis sistnevnte er tilfelle, bør du bruke litt tid på dette temaet også. Få tak i festekontrakten og gå nøye gjennom den.

– Den påståtte faren ved festetomter er betydelig overdrevet, men du bør likevel se på reguleringsbestemmelsene for festeavgift og forkjøpsrettsklausuler. Gå nøye gjennom ting som om andre har rett til å gå over eiendommen eller om naboen kan legge vann og kloakk over eiendommen. Alt dette finner du i festekontrakten, sier Svendsen.

15 september 2010

Nesten halvparten vil pusse opp i vår og sommer

FINN.no har kartlagt nordmenns oppussingsplaner i vår- og sommersesongen, og nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen. Men er du en...

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Eiendom - sikker investering?

Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

Gjør boligformuen om til kontanter

Hvis du eier din egen bolig og er over 60 år kan du frigjøre mer penger til forbruk med et seniorlån. 5000 nordmenn har allerede gjort det, og en årsak...

Feil og mangler ved boligkjøp

Hvis du oppdager feil og mangler ved boligkjøp bør du sende en skriftlig reklamasjon til selger så fort som mulig.

Slik setter du opp budsjett

Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Eierskifteforsikring – en trygghet?

Et av tilbudene du kanskje får når du skal selge eiendommen din, er å tegne en egen eierskifteforsikring. Men hvilken trygghet gir en slik forsikring...

All info om eiendom på ett nettsted

For første gang er all viktig informasjon om alle norske eiendommer tilgjengelig på ett sted på internett.

10 enkle sparetips i hverdagen

Det er ofte de små besparelsene som merkes i budsjettet, bare de blir mange nok. Vi gir deg 10 tips til hvordan du unngår sløsing i hverdagen!

Oppussing, verdistigning og skattemessige konsekvenser

En tommelfingerregel er at verdiøkningen ved oppussing tilsvarer en fjerdepart av investert beløp. Pusser du opp for 200 000 kroner, stiger verdien av...

Unngå problemer ved leie eller utleie av bolig

I følge husleietvistutvalget øker antallet tvister mellom uteleier og leietaker.

Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no