Bilde: Colourbox

Fem råd til deg som skal kjøpe bolig i utlandet

Personlig økonomi

Drømmer du om en fritidsbolig i utlandet? Her er fem råd før du går i gang.

Drømmer du om sol og varme i vinterkulda? Mange har bestilt reiser til varmere strøk, mens andre vurderer å investere i en bolig i utlandet for å ha et fristed til fremtidige kuldeperioder. Hvis du hører til i den siste kategorien, bør du lese videre.

Bruk god tid
Kjøp av fritidsbolig i utlandet er atskillig mer krevende enn kjøp av hytte i den norske fjellheimen. Sett derfor av rikelig med tid til kjøpet.


Fristende: Sol og varme frister mange nå i vinterkulda.

Før du kommer så langt som å vurdere å legge inn bud, må du være helt sikker på at du har valgt riktig land, riktig region og riktig by. Hvor enkelt eller dyrt er det å komme seg til stedet fra hjemmet ditt i Norge? Er du 100 prosent sikker på at du ønsker en så lang og dyr vei til hytta? Og har stedet nok å by på også når den første forelskelsen har lagt seg?

Sett deg inn i lover og skatteregler
Regler for kjøp og salg av bolig er ikke de samme i utlandet som i Norge. Hvert land har sine egne lover og regler. Det samme gjelder skatteforholdene. Du bør derfor sette deg inn i lover og regler for det aktuelle landet i god tid før du gjennomfører er kjøp.

De ekstra kostnadene løper fort om du må betale eiendomsskatt i utlandet, samt skatte ved kjøp eller salg. Mens du først er i gang, bør du undersøke om du må risikerer å måtte betalte skatte til Norge også.

Sikre pengene dine
Det er særlig to ting du kan gjøre for å sikre pengene dine ved en bolighandel i utlandet: Velg megler med omhu og unngå å betale for fritidsboligen på forhånd. Bruk kun meglere som har stilt sikkerhet. I motsatt fall risikerer du å tape om de ikke holder det de lover.

Les også:

Test av iPad Mini - En liten gullklump

Med iPad mini trenger man ikke lenger en veske til iPaden – denne går ned i jakkelomma!

Du kan bli bedt om å betale for boligen på forskudd. Det kan f.eks. være at boligen er under oppføringen. Vær da klar over at en rekke nordmenn har tapt store summer på denne måten. Hvis det er ingen vei utenom en forskuddsbetaling, bør du vurdere om dette er en handel du ønsker å gjennomføre. Hvis det er det, bør du absolutt sørge for at du får en bankgaranti for beløpet du betaler inn.

Vit hva du gjør
Ikke ta ting for gitt. Still hele tiden kritiske spørsmål om det er noe du er i tvil om. Det innebærer at du ikke skriver under på avtaler du ikke skjønner, men sørger for å få hjelp fra fagfolk og tolk om det er nlødvendig.

Det kan virke selvsagt, men sørg også for at du får bekreftet at selger har rett til å selge eiendommen. I noen land kan eiendomsforholdene være infløkte, og en eiendom kan ha mange eier som alle må være enige i at salget skal gjennomføres.

Hold deg til EU
Holder du deg innenfor EU, har du større sikkerhet om noe skulle gå galt. Forbruker Europa bistår ved tvister knyttet til handel over landegrensene i EØS-området. Forutsetningen er at tvisten er med en næringsdrivende. Du bør derfor unngå privat salg av bolig i utlandet.

Det er likevel ikke fritt for at noen ønsker seg lenger vekk en EU. Thailand og Brasil er blitt land som frister stadig flere. Er du blant dem som ønsker seg dit, bør du være ekstra nøye på at alt blir riktig gjennomfør. Går noe galt med handelen, er du nemlig overlatt til deg selv.

Les også:

Julekurver med decopage

Slik lager du julekurver med decopage.

24 februar 2010
Mer om Personlig økonomi

Nesten halvparten vil pusse opp i vår og sommer

Personlig økonomi FINN.no har kartlagt nordmenns oppussingsplaner i vår- og sommersesongen, og nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen. Men er du en av dem bør du skynde deg.

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Personlig økonomi Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

6 gode sparetips

Personlig økonomi Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Konvertering av byggelån

Personlig økonomi Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Eiendom - sikker investering?

Personlig økonomi Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

Gjør boligformuen om til kontanter

Personlig økonomi Hvis du eier din egen bolig og er over 60 år kan du frigjøre mer penger til forbruk med et seniorlån. 5000 nordmenn har allerede gjort det, og en årsak...

Feil og mangler ved boligkjøp

Personlig økonomi Hvis du oppdager feil og mangler ved boligkjøp bør du sende en skriftlig reklamasjon til selger så fort som mulig.

Slik setter du opp budsjett

Personlig økonomi Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Personlig økonomi Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Eierskifteforsikring – en trygghet?

Personlig økonomi Et av tilbudene du kanskje får når du skal selge eiendommen din, er å tegne en egen eierskifteforsikring. Men hvilken trygghet gir en slik forsikring selger og kjøper?

All info om eiendom på ett nettsted

Personlig økonomi For første gang er all viktig informasjon om alle norske eiendommer tilgjengelig på ett sted på internett.

10 enkle sparetips i hverdagen

Personlig økonomi Det er ofte de små besparelsene som merkes i budsjettet, bare de blir mange nok. Vi gir deg 10 tips til hvordan du unngår sløsing i hverdagen!

Oppussing, verdistigning og skattemessige konsekvenser

Personlig økonomi En tommelfingerregel er at verdiøkningen ved oppussing tilsvarer en fjerdepart av investert beløp. Pusser du opp for 200 000 kroner, stiger verdien av boligen med 50 000 kroner – hvis du har satset på kurante farger og løsninger.

Unngå problemer ved leie eller utleie av bolig

Personlig økonomi I følge husleietvistutvalget øker antallet tvister mellom uteleier og leietaker.

Penger å tjene på hytteutleie

Personlig økonomi Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no