Bilde: Colourbox og Nordea

Gode forhold tross krise

Personlig økonomi

Renten er på vei oppover. Det plager ikke det norske folk. Vi har hatt det bra under krisa.

Denne uken satte Norges Bank renten opp med et kvart prosentpoeng.

- Nå er startsskuddet for renteoppgangen gått. Norges Bank har gitt signaler om at renten skal videre opp. Mange økonomer snakker om at vi kan vente oss en jevnlig økning fremover, men ingen vet nøyaktig hvor mye eller hvor fort den vil stige, sier Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

Norske boligeiere frykter ikke høyere kostnader og bekymrer seg lite for endringer i økonomien. Tre av fem tror deres økonomiske situasjon framover blir omtrent som den er i dag, og det til tross for internasjonal krise i økonomien. Det viser tall fra Villapanelet, en undersøkelse utført av Vi i villa. Lese mer om det i saken Ingen finanskrise for norske boligeiere.


Forbrukerøkonomen: - Nå bør du begynne å forberede privatøkonomien på renteoppgangen.

Gunstig krise
- Den gjengse nordmann har egentlig taklet finanskrisa veldig bra. Arbeidsledigheten har rammet få sammenlignet med nabolandene våre og ellers i Europa. De fleste har fått det bedre under krisa, fordi renten har vært så lav som den har vært, sier Warloe.

Vi trenger likevel ikke gå lenger tilbake enn til i fjor høst for å minnes hvordan det var å ha høyere rente.

- Under toppnivået for renten i fjor høst var det nok en del som merket at det begynte å bli trangt. Det er ingen tvil om at den norske økonomien er rentefølsom, og det skyldes at mange har flytende rente og høye boliglån. Vi er en nasjon som eier våre egne boliger, sier Warloe.

Bekymring blant de yngre
Og selv om flertallet uttrykker at de ikke uroer seg for dagens situasjon, er det likevel noen som er mer bekymret nå enn de var tidligere i år. Bekymringene er større jo yngre man er og jo lavere inntekt man har, viser undersøkelsen Vi i villa har gjort. Av de spurte svarer en av fem med en inntekt under 300.000 kroner og en av fem under 35 år at de bekymrer seg mer for deres økonomiske situasjon nå sammenliknet med for tre måneder siden.

Er du blant de som er urolige over at renten stiger? Da bør du få med deg forbrukerøkonomens sju tips.

Nå som renten altså er på vei oppover igjen, mener forbrukerøkonomen at det er på tide at man tar noen grep når det gjelder privatøkonomien.

Normalnivå på seks prosent
- Nå bør du begynne å forberede privatøkonomien på renteoppgangen. Den første kvartprosenten vil ikke gi de store utslagene, og det er ikke sikkert at bankene vil ta den ut riktig ennå, men man må regne med at renten skal videre oppover, sier hun.

En boliglånsrente på rundt tre prosent er behagelig, men ikke realistisk i lengden. Nå skal vi tilbake til et mer normalt nivå.

- Ta utgangspunkt i at privatøkonomien må gå greit rundt med et normalt rentenivå. Norges Bank har tidligere uttalt at et normalt rentenivå fra dem vil ligge på rundt fem prosent, noe som tilsvarer en boliglånsrente på rundt seks prosen. Det betyr at rentedelen av lånet ditt vil være dobbelt så høyt som i dag.

Selv om renten skal opp, er den ennå lav. Det betyr at du fremdeles har handlingsrom. Vær smart med rentegevinsten du ennå har og du vil kunne takle renteoppgangen uten unødig uro.

Anbefalt av redaksjonen

30 oktober 2009

Nesten halvparten vil pusse opp i vår og sommer

FINN.no har kartlagt nordmenns oppussingsplaner i vår- og sommersesongen, og nesten halvparten av oss har planer om å oppgradere boligen. Men er du en...

Har ikke råd til å arve – frykter konflikt

Hele 3 av 4 nordmenn kjenner noen som er blitt uvenner på grunn av arv. Den samme høye andelen sier dessuten at de er usikre på om de har råd til å...

6 gode sparetips

Vi snakket med forbrukerøkonom Silje Sandmæl om hvor man bør begynne, hvor man kan spare og hvorfor det kan gå galt.

Konvertering av byggelån

Byggelånet kan, som vi tidligere har berørt, sees på som en "kreditt" og ikke som et vanlig lån.

Eiendom - sikker investering?

Er eiendom en sikker investering? Renten er fortsatt lav, og folk låner store beløp til bolig, fritidseiendom, rehabilitering eller oppussing. Investeri...

Gjør boligformuen om til kontanter

Hvis du eier din egen bolig og er over 60 år kan du frigjøre mer penger til forbruk med et seniorlån. 5000 nordmenn har allerede gjort det, og en årsak...

Feil og mangler ved boligkjøp

Hvis du oppdager feil og mangler ved boligkjøp bør du sende en skriftlig reklamasjon til selger så fort som mulig.

Slik setter du opp budsjett

Med et budsjett vil du lettere få kontroll over privatøkonomien. Slik går du frem for å sette opp ditt eget budsjett.

Omgå arveavgiften med årlige gaver

Det økte fribeløpet for gaver gjør det lettere å arve seg til rikdom, men det kan ikke brukes som smutthull for å overføre eiendom.

Eierskifteforsikring – en trygghet?

Et av tilbudene du kanskje får når du skal selge eiendommen din, er å tegne en egen eierskifteforsikring. Men hvilken trygghet gir en slik forsikring...

All info om eiendom på ett nettsted

For første gang er all viktig informasjon om alle norske eiendommer tilgjengelig på ett sted på internett.

10 enkle sparetips i hverdagen

Det er ofte de små besparelsene som merkes i budsjettet, bare de blir mange nok. Vi gir deg 10 tips til hvordan du unngår sløsing i hverdagen!

Oppussing, verdistigning og skattemessige konsekvenser

En tommelfingerregel er at verdiøkningen ved oppussing tilsvarer en fjerdepart av investert beløp. Pusser du opp for 200 000 kroner, stiger verdien av...

Unngå problemer ved leie eller utleie av bolig

I følge husleietvistutvalget øker antallet tvister mellom uteleier og leietaker.

Penger å tjene på hytteutleie

Det er penger å tjene på å leie ut familiehytta, og skattevilkårene er gode.

vilkårene
Avbryt

Velkommen til viivilla.no!

Som medlem på viivilla.no er du en del av Vi i Villa - din tipser i villahverdagen.

På viivilla.no kan du få svar på dine spørsmål, snakke med andre kunnskapsrike villaeiere, si hva du mener i Villapanelet, delta i konkurranser og ta del i Vi i Villas unike tilbud samt mye mer.

Viivilla.no er en plattform i stadig utvikling for å kunne være din beste tipser i villahverdagen!

Dersom du har problemer eller spørsmål om noen av våre tjenester kan du sende en epost til [email protected] 

Trykk OK for å registrere deg som bruker på viivilla.no. 

Husk å oppdatere din profil med opplysninger ved å trykke på "Min side" oppe til høyre når du har logget inn. Opplysningene brukes når du deltar i konkurranser osv.

Med vennlig hilsen

Viivilla.no